«Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής»

12 Μαΐου, 2010

Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Καβάλας διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας από το ιστορικό αρχείο του μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου με θέμα: «Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 μέχρι και την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 στις 20.00 το βράδυ από το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τη πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων.

Μετά τη μερική άρση των περιορισμών διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο, το ενδιαφέρον του μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρου, για την τύχη της εκκλησιαστικής κληρονομιάς εκδηλώθηκε και έμπρακτα. Το μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου ενέταξε στα ερευνητικά του προγράμματα και χρηματοδότησε την πρώτη συστηματική καταγραφή και επιστημονική συγκέντρωση πληροφοριών, καθώς επίσης και φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των κατεχόμενων χριστιανικών ναών, για την οποία συγκροτήθηκαν ομάδες ειδικών.

Σήμερα, καθώς η φωτογραφική αποτύπωση των χριστιανικών μνημείων έχει αποπερατωθεί, το μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου διαθέτει αρχείο με περίπου 20.000 έγχρωμες φωτογραφίες, συγκριτικό φωτογραφικό υλικό των μνημείων προ της εισβολής του 1974 και δελτία καταγραφής των επισκεφθέντων χριστιανικών ναών.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που παρουσιάζουν τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή, ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει τη σημερινή κατάσταση.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker