Άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης του Μεντρεσέ

22 Μαρτίου, 2012

Παρεμβάσεις στα ερειπωμένα κτίσματα του Μεντρεσέ δίπλα στις Καμάρες ξεκίνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Καβάλας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της ιστορικής αυτής περιοχής της πόλης.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, οι μελέτες για τις παρεμβάσεις στον Μεντρεσέ προχωράνε κανονικά, ενώ ήδη γκρεμίστηκαν τα δύο πρώτα οικήματα. «Αυτό που κάνουμε τώρα θα βοηθήσει τις μετέπειτα εργασίες ανάπλασης του χώρουμπροστά από τον Μεντρεσέ. Παράλληλα, περιμένουμε από το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας τα άτομα που θα προσληφθούν, προκειμένου πλέον να επέμβουμε στον χώρο που εκτείνεται από την οδό Κολοκοτρώνη μέχρι το 1ο Γυμνάσιο, κοντά στις Καμάρες. Θα απομακρύνουμε ότι είναι προς καταστροφή ή έχει ήδη καταστραφεί, για να καθαρίσει ο χώρος και να γίνουν πλέον οι αναπλάσεις, ώστε να μπορεί κάποιος από την Κολοκοτρώνη να ανεβαίνει μέχρι τις Καμάρες, σε αυτό το πολύ όμορφο σημείο της πόλης μας. Το βασικότερο απ όλα είναι ότι θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας εργατικά χέρια. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε και οι οποίες αφορούν την κατασκευή κάποιων διαδρόμων, ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θα προσπαθήσουμε κάποια από τα σπιτάκια(παραπήγματα) που είναι μπροστά από το γυμνάσιο να επισκευαστούν με έργα αυτεπιστασίας. Σε αυτά θα μπορούμε να φιλοξενούμε ανθρώπους (πχ καλλιτέχνες), που θα εργάζονται στον χώρο του Μεντρεσέ ή θα διοργανώνουν αργότερα εκθέσεις. Η μελέτη που αφορά τις παρεμβάσεις στον Μεντρεσέ προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενός μικρού καφέ και κάποιων αιθουσών, όπου θα φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, θα γίνονται τα μαθήματα των παιδιών που παίρνουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια κλπ».

Για τις αντιδράσεις πολιτών επειδή ξοδεύονται χρήματα για οθωμανικά μνημεία

«Θεωρούμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τα δημιουργήματα όλων των πολιτισμών, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων των ανθρώπων. Δεν μπορεί να θεωρούμαστε πολιτισμένοι και να συντηρούμε μόνο τα χριστιανικά μνημεία και τα υπόλοιπα να τα καταστρέφουμε. Καλώς ή κακώς, κάποιες χρονικές περιόδους είχαμε στην πόλη μας Οθωμανούς. Πρέπει για τον λόγο αυτό να καταστρέψουμε τα πάντα; Δεν γίνεται, γιατί είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε».

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Εγνατία

eXTReMe Tracker