Έκθεση Ζωγραφικής Η Ευδοξία της Καβάλας…

13 Απριλίου, 2010

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου. Η ζωγράφος ζούσε και εργαζόταν στην Καβάλα μέχρι το Νοέμβριου του 2007 όπου ο καρκίνος έκοψε το νήμα της ζωής της, χωρίς να της δώσει την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα της στη γενέτειρα και αγαπημένη της Καβάλα.
Την επιθυμία αυτή έρχεται να πραγματοποιήσει ο σύζυγός της, Πασχάλης Θεοχαρίδης, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Πολιτιστικού Τουριστικού Οργανισμού Ν.Α. Καβάλας.

Η Ευδοξία Κουμουρτζόγλου-Θεοχαρίδου γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη αρχιτεκτονικό-προοπτικό σχέδιο και ελεύθερο σχέδιο με καθηγητή το γλύπτη Λοβέρδο. Από το 1980 και μέχρι το 2000 η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται ως διακοσμητική, καθώς οι συνθέσεις της εμπνέονται από τη βυζαντινή διακοσμητική ζωγραφική, διακοσμητικά στοιχεία άλλων πολιτισμών, τη λαϊκή ζωγραφική και την art nouveau. Την περίοδο εκείνη συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις μέσα από τις οποίες δημιούργησε συνεργασίες και διέθετε τα έργα της. Από το 2001 τα διακοσμητικά στοιχεία αποκτούν πλέον δευτερεύοντα ρόλο στο έργο της πλαισιώνοντας ένα ζωγραφικό θέμα. Η νέα της αυτή δουλειά παρουσιάζεται σε ατομική έκθεση στη γκαλερί Terzo στο Βερολίνο, με τίτλο «Ρομαντισμός μέσα από την παράδοση». «Σε μια εποχή που οι ποικίλες αναγνώσεις της παράδοσης αποκτούν νέο ενδιαφέρον, η διακριτική της παρουσία συμβάλλει στο διάλογο με τις μορφές του παρελθόντος και την ανάδειξη, της πολύτιμης όπως φαίνεται στο σύγχρονο άνθρωπο, μνήμης των εικόνων» επισημαίνει η Αρχαιολόγος-Ιστορικός της Τέχνης, Ελένη Στούμπου αναφερόμενη στην παραπάνω ενότητα. Το φθινόπωρο του 2005 η γκαλερί Παράλληλος, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί τη νέα της δουλειά σε ατομική έκθεση με τίτλο «Τέχνη του ελαχίστου…», η οποία αποτελείται από τρεις ενότητες: σπείρα-μορφές-οφθαλμός. «Η σπείρα πηγή δημιουργίας γέννησε τις μορφές φιλίας, προσμονής, αγάπης, κατάνυξης… και ο καθρέπτης της ψυχής (τους) παρατηρώντας έγινε ήλιος… έγινε φως». Το καλοκαίρι του 2006 παρουσιάζει τη συλλογή της στο Καλογερικό της Θάσου. Αυτή ήταν και η τελευταία έκθεση της καλλιτέχνιδος, καθώς το Νοέμβριο του 2007 ο καρκίνος έκοψε το νήμα της ζωής της, χωρίς να της δώσει την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα της στη γενέτειρα και αγαπημένη της Καβάλας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-13.00 και 18.00-21.00. Η έκθεση τελεί υπό την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Πολιτιστικού Τουριστικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις έργων της έκθεσης θα διατεθούν στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Σύλλογο Εθελοντών κατά του καρκίνου νομού Καβάλας.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker