Έρευνα: Ευκαιρίες απασχόλησης μόνο σε τρεις τομείς
9 Ιουνίου, 2010
Μόλις τρεις τομείς θα προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για τον τομέα του τουρισμού, τον τομέα των χρηματοοικονομικών – ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και τον τομέα της Γεωργίας.
Τα παραπάνω αναφέρει η τριμηνιαία έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης, που διενήργησε η εταιρεία Manpower σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower, το 12% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 17% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, ενώ το υπόλοιπο 68% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.
Ο Δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο -5%, μειωμένος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Ο δείκτης αυτός προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
“Παρότι η έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων λιτότητας, τα αποτελέσματά της είναι αντιπροσωπευτικά του δύσκολου περιβάλλoντος που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή. Bλέπουμε λοιπόν τη συντηρητική στάση των εργοδοτών, που εδώ και τρία τρίμηνα η έρευνα κατέγραφε, να εξελίσσεται σε απαισιοδοξία, η οποία επηρεάζει όπως είναι φυσικό και τους εργαζόμενους. Όπως όμως οι εργοδότες θα συνεχίσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μία οπτική η οποία θα είναι εστιασμένη πέρα από τις παρούσες αντιξοότητες”, σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα. “Τώρα είναι η στιγμή για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας να είναι ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, να επανεκτιμήσουν τα προσόντα και τις δεξιότητές τους και να φροντίσουν να αποκτήσουν νέες, ώστε να παραμείνουν απασχολήσιμοι. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες στελέχωσης επιχειρήσεων: πρέπει τώρα, να προσφέρουν στους εργοδότες καινοτόμες λύσεις σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν εστιασμένοι στην ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας”.
Αποτελέσματα ανά Τομέα
Στον τομέα του τουρισμού, οι εργοδότες αναφέρουν αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, της τάξεως του +19%, ενώ τόσο στον τομέα των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, όσο και στον τομέα της γεωργίας, προβλέπεται ελαφρά αύξηση +5% και +3% αντίστοιχα του αριθμού των απασχολούμενων. Ωστόσο, σε πέντε τομείς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων. Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του -25%, ενώ απαισιόδοξες καταγράφονται οι προοπτικές προσλήψεων τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των κατασκευών, με τις συνολικές προοπτικές να διαμορφώνονται στο -17% και -16% αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε πέντε τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα της γεωργίας, ενώ αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων προβλέπουν οι εργοδότες στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών. Παράλληλα, οι εργοδότες τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης όσο και στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, αναφέρουν σημαντική μείωση των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημαντική είναι η βελτίωση των προοπτικών προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης αυξάνονται κατά 15 και 9 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, σε έξι τομείς οι εργοδότες αναφέρουν χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, οι εργοδότες αναφέρουν ραγδαία πτώση κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μείωση 18 ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζουν οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ανά γεωγραφική περιοχή
Και στις δύο περιφέρειες οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2010. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στο -8%, ενώ στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι εργοδότες εκφράζουν αβεβαιότητα αναφέροντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -3%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργοδοτών, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Βόρεια Ελλάδα όμως παρουσιάζουν σημαντική πτώση, της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.
Διεθνείς συγκρίσεις
Πάνω από 61.000 εργοδότες από 36 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010. Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις σχετικά με τις προσλήψεις είναι υψηλότερες σε 30 από τις 36 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, βελτιωμένες προβλέψεις όσον αφορά τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης συναντάμε σε 23 από τις 36 χώρες. Το κλίμα που επικρατεί στις χώρες της Ευρώπης είναι αβέβαιο, σε αντίθεση με την Κίνα και την Ταϊβάν, όπου οι εργοδότες αναφέρουν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις τους από την έναρξη της Έρευνας στις χώρες αυτές, το 2005. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για το πώς θα κινηθεί η αγορά εργασίας είναι σε παρόμοια επίπεδα με του προηγούμενου τριμήνου, εμφανίζονται όμως σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με πέρισυ.
Στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) αν και οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ποικίλλουν, παρατηρούμε σημάδια βελτίωσης. Σε 13 από τις 18 χώρες οι εργοδότες προβλέπουν θετικές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης κατά το επόμενο τρίμηνο, σε αντίθεση με το Γ’ Τρίμηνο του 2009, όταν θετικές προοπτικές ανέφεραν οι εργοδότες σε πέντε μόνο από τις 18 χώρες της περιφέρειας. Ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται αρνητικός σε τέσσερις από τις χώρες της περιφέρειας, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη χώρα μας, ενώ σε σχέση με την περυσινή χρονιά οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε 14 χώρες. Οι πλέον αισιόξοξες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Η επόμενη έρευνα της Manpower θα δημοσιευτεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Δ’ Τρίμηνο του 2010. Η παρούσα έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς. Για να λαμβάνετε ηλεκτρονική ενημέρωση κάθε τρίμηνο με τα αποτελέσματα της Έρευνας, μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αίτηση στο: http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm.
Πηγή: www.proslipsis.gr