Έφτασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έξι Έλληνες ακτιβιστές από το Ισραήλ

1 Ιουνίου, 2010

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί η πτήση από Τελ Αβίβ που μετέφερε τους πρώτους έξι Έλληνες ακτιβιστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα σώοι μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Γάζα.

Οι έξι Έλληνες επέβαιναν στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», πρόκειται για τους:
Ζαχαρία Στυλιανάκη, Νεκτάριο Χρυσοχοΐδη, Μιχαήλ Γρηγορόπουλο, Αριστείδη Παπαδοκωστόπουλο, Δημήτριο Γελαλή, Θανάση Πετρογιάννη.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει επίσημως τα ονόματα των έξι Ελλήνων ακτιβιστών.

Σε δηλώσεις τους στη ΝΕΤ κατήγγειλαν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πάνω στα πλοία, καθώς και την κακομεταχείρισή τους από τις ισραηλινές αρχές. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ξυλοδαρμό, ακόμη και ότι υπέστησαν ηλεκτροσόκ.

Τους έξι ακτιβιστές υποδέχθηκαν οι συγγενείς τους, που είχαν ενημερωθεί για τον επαναπατρισμό τους και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας, η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη.

«Η προστασία και ασφάλεια των ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», τόνισε ο κ Δελαβέκουρας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εθνικής Αμυνας Σάμπι Μιόνι, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για προβοκάτσια εκ μέρους των «ακτιβιστών», τους οποίους κατηγόρησε ότι έριξαν τον πρώτο πυροβολισμό.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», έως το βράδυ της Δευτέρας, 16 Έλληνες αρνούνταν να υπογράψουν την απέλασή τους από το Ισραήλ μετά τη σύλληψή τους κατά το ρεσάλτο στα πλοία της αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και παραμένουν στη φυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μελών της αποστολής, προκειμένου όσοι μείνουν να υποβάλουν μηνύσεις κατά του Ισραήλ για την επέμβαση και όσοι επιστρέψουν να μπορούν να διηγηθούν το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της αιματηρής επίθεσης στον επονομαζόμενο «Στόλο της Ελευθερίας».

Οσοι πάντως αρνηθούν την υπογραφή της απέλασής τους αναμένεται να περάσουν από δίκη με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή:  www.in.gr

eXTReMe Tracker