Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου με προγραμματική σύμβαση

9 Απριλίου, 2012

«Ο Δήμος Καβάλας θα διαχειριστεί το σύνολο του ακινήτου και το Υπουργείο Υγείας, που θα διατηρήσει το 20% της ιδιοκτησίας, θα έχει ανάλογο μερίδιο από τα έσοδα της εκμετάλλευσης», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με επιφυλάξεις ψήφισε η αντιπολίτευση.

 

Τη νομική φόρμουλα στο πρόβλημα της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου Καβάλας, στην οδό Νυρεμβέργης, βρήκαν το Υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Καβάλας. Η λύση που επιλέχθηκε, έπειτα από την πρόσφατη πολύωρη συνεργασία που είχαν ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, με το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο συνιδιοκτητών του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Καβάλας κατέχει το 80% του ακινήτου, περίπου, ενώ το Υπουργείο Υγείας το 20%. «Η χρήση του ακινήτου για κάποιο κοινωφελή σκοπό, ήταν δεδομένη και δεσμευτική, αν αποφασιζόταν η παραχώρηση, είτε κατά χρήση, είτε κατά κυριότητα, του 20% από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται ο Δήμος Καβάλας», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, η οποία κατέληξε στην εξής λύση. «Μας προτάθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου. Ο Δήμος Καβάλας θα διαχειριστεί το σύνολο του ακινήτου και το Υπουργείο Υγείας, που θα διατηρήσει το 20% της ιδιοκτησίας, θα έχει ανάλογο μερίδιο από τα έσοδα της εκμετάλλευσης», είπε.

«Μοιρασμένη» στη ψηφοφορία η αντιπολίτευση

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος και πρόσθεσε: «Έρχεστε να προτείνετε, μετά από δύο χρόνια, μία λύση που έχει δοκιμαστεί και αλλού. Γιατί δεν εξετάσατε τη λύση αυτή πριν από δύο χρόνια; Το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας θα καταλάβει ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται για άλλο λόγο και θα μας ειρωνευτεί. Αν και δεν μας βρίσκει απολύτως ικανοποιημένους η συγκεκριμένη πρόταση, αν και την παρουσιάζετε ως ύστατη λύση, είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε». Ο Στάθης Εριφυλλίδης, αφού τόνισε ότι: «Κανείς δεν μας παραχωρεί τίποτα», έκανε ορισμένες παρατηρήσεις επί του κειμένου της προγραμματικής σύμβασης και δήλωσε: «Παρόλο που έχω σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα προχωρήσει αυτή η λύση, θα ψηφίσω την προγραμματική σύμβαση για να αξιοποιηθούν, επιτέλους, τα δύο «κουφάρια». Ο Βασίλης Λιόγκας σχολίασε ότι με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για την εκποίηση ενός δημοτικού και δημόσιου ακινήτου σε ιδιώτη. «Είχαμε τη χρυσή ευκαιρία να διεκδικήσουμε και το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό για κάποιο κοινωφελή σκοπό που αφορά την υγεία, αλλά δεν το κάναμε», είπε και χαρακτήρισε την προγραμματική σύμβαση ανισομερή, αφού εξισώνει το 80% με το 20%, ενώ αποκάλεσε την επιλογή αυτή, μεγάλο πολιτικό λάθος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Ο Άρης Βέρρος έθεσε, αρχικά, θέμα για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της σύμβασης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπογραφεί και μετά τις εθνικές εκλογές. «Κάποιοι προσπαθούν, μάλλον, να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε για επικοινωνιακό λόγο. «Κοροϊδεύουμε τους Καβαλιώτες», είπε και διαπίστωσε ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αδυνατεί, άλλη μια φορά, να διεκδικήσει. Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε, τελικά, κατά πλειοψηφία, με μειοψηφούντες τους: Β. Λιόγκα και Α. Βέρρο.

Πηγή: Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

eXTReMe Tracker