Αποκαταστάθηκαν 2.800 στρέμματα του παραποτάμιου δάσους του Νέστου
30 Ιουνίου, 2010
80.000 λεύκες, φράξοι και δρυς φυτεύτηκαν σε 2.800 στρέμματα στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου, από τα οποία το 75% από αυτά επιβίωσαν. «Η επιλογή των φυτών έγινε με κριτήριο τη γονιμότητα του εδάφους, το οποίο γενικά ήταν άγονο και αμμώδες» δήλωσε ο καθηγητής του Ε.Κ.Β.Υ. Πέτρος Κακούρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου.
Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά παραποτάμια δάση στην Ελλάδα, το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, αποκαθίσταται χάρη στην προσπάθεια και στη συνεργασία του Δασαρχείου Καβάλας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.). Η προσπάθεια άρχισε πριν από πέντε χρόνια, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του έργου, με στόχο την προστασία των υπολειμμάτων του φυσικού δάσους, την αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, την ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Την προσπάθεια στηρίζει, επίσης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Φυτεύτηκαν γύρω στις 80.000 φυτά!
Τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 25% από εθνικούς πόρους, παρουσίασε χθες, στην εκδήλωση που έγινε στο Δασαρχείο Καβάλας, ο καθηγητής του Ε.Κ.Β.Υ., Πέτρος Κακούρος. Οι δράσεις αυτές χωρίστηκαν στις εξής τρεις ενότητες: α) Σχεδιασμός της διαχείρισης και αποκατάστασης, β) αποκατάσταση και γ) ανάδειξη και προβολή. Με το έργο αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε η μελέτη που είχε εκπονήσει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1998. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ελάμβανε υπόψη τις αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς της περιοχής, τα νέα δεδομένα στη βιοποικιλότητά της, προσδιόριζε τις δράσεις για την αποκατάσταση του δάσους και πρότεινε μέτρα, που είναι συμβατά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μελέτη αποκατάστασης αξιολόγησε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις στην περιοχή και πρότεινε κατάλληλες περιοχές για αποκατάσταση, καθώς και είδη φυτών που μπορούσαν να φυτευτούν. Όπως είπε ο καθηγητής, Π. Κακούρος, φυτεύτηκαν γύρω στις 80.000 φυτά, κυρίως λευκές λεύκες, φράξοι και δρυς, σε 2.800 στρέμματα. Από τα 80.000 φυτά επιβίωσε το 75% περίπου. «Η επιλογή των φυτών έγινε με κριτήριο τη γονιμότητα του εδάφους, το οποίο γενικά ήταν άγονο και αμμώδες», σημείωσε ο καθηγητής. Όσον αφορά την ανάδειξη και την προβολή του παραποτάμιου δάσους, εκπονήθηκε ένα σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών, το οποίο βασίζεται στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της κίνησής τους στην περιοχή.
«Το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών στη Νέα Καρυά βοήθησε πολύ στην ανάδειξη του Νέστου και των οικοσυστημάτων του», σημείωσε η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, ενώ πρόσθεσε, ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου. Μετά τον καθηγητή, Π. Κακούρο, μίλησε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Μάνος Κουτράκης, ο οποίος παρουσίασε το φορέα και το όραμα του για την ανάδειξη του εθνικού πάρκου. «Έμαθα για το παραποτάμιο δάσος όταν έγινα υπερνομάρχης. Τότε διαπίστωσα ότι εκεί υπήρχε ένας τεράστιος πλούτος», εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κώστας Τάτσης, ενώ τόνισε: «Το έργο αυτό πρέπει να είναι η αρχή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Πηγή : www.k-tipos.gr