Αρχίζουν οι κύριες επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης

1 Οκτωβρίου, 2012

Με μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Δημοκρατίας» του Δημαρχείου, στην Ελευθερούπολη, ο Δήμος Παγγαίου θα γιορτάσει την 100η επέτειο από την απελευθέρωση του Δήμου και την ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος. Ο εορτασμός θα αρχίσει μεθαύριο, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με τα εγκαίνια δύο εκθέσεων, που θα λειτουργήσουν έως τις 12 Οκτωβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ελευθερούπολης. Πρόκειται για την κινητή έκθεση του μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την έκθεση χρωμολιθογράφων του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.). Οι εκθέσεις θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10π.μ. με 12μ.μ. και 6μ.μ. με 8μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10π.μ. με 12μ.μ. «Ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης, ο κύριος Λάμπρος Τουφεξής, είχε ορίσει το 1981 την 17η Οκτωβρίου, ως ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της.

Σήμερα, με την αρωγή των πολιτών, της Εκκλησίας, του στρατού, της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και άλλων τοπικών φορέων και έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πάρθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος των εκδηλώσεων για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω, καταρχάς, τα μέλη της επιτροπής και όλους όσοι εργάστηκαν, τους τελευταίους μήνες, για την προετοιμασία των εκδηλώσεων αυτών. Η δουλειά τους, πιστεύω, θα αποδώσει καρπούς και αυτό θα φανεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Αισθάνομαι, πραγματικά, χαρούμενος που συνεργάστηκα μαζί τους», είπε ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Παρόντα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και κάποια από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δέχτηκε με πολύ χαρά το αίτημα του Δήμου Παγγαίου, για συνεργασία και τη συνδρομή της στον εορτασμό της συγκεκριμένης επετείου. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού κάθε περιοχής, είναι ένα πεδίο που προσφέρεται για κοινές δράσεις από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτές τις δράσεις, είναι ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, τις αρχές και τις αξίες των προγόνων μας. Καλώ, λοιπόν, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές». Εν συνεχεία μίλησαν οι: Άρης Μεντίζης, Θόδωρος Λυμπεράκης, Θόδωρος Βακαλόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου, Σταμάτης Ματσάγκος και ο διοικητής της μονάδας Πυροβολικού, της 193 Μονάδας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (Μ.Π.Ε.Π.), που εδρεύει στην Ελευθερούπολη. Ο πρώην διοικητής της μονάδας, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Παγγαίου, συνέβαλε ιδιαίτερα στη συγκέντρωση του ιστορικού υλικού που θα παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις. Ο Σταμάτης Ματσάγκος, επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους δημότες, αλλά και τους πολίτες των γύρω Δήμων, να «αγκαλιάσουν» τις εκδηλώσεις και να συμμετέχουν σ’ αυτές με την παρουσία τους.

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών: α) «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία-Παγγαίο», από τον ιστορικό, ερευνητή, υποψήφιο διδάκτορα του Α.Π.Θ., Χάρη Ραϊτσίνη και β) «Πρόγευση νίκης: Η απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και η ελληνοβουλγαρική σύγκρουση στην περιοχή του Παγγαίου, 1912-1913», από τον ιστορικό, ερευνητή, Διδάκτορα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο “Queen Mary” του Λονδίνου, Διονύση Χουρχούλη.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Ομιλία με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή του Παγγαίου: Ηρωικές μορφές», με ομιλητές τη φιλόλογο-συγγραφέα, Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου και τον τέως λυκειάρχη, Νίκο Μιχαλόπουλο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η χορωδία του μουσικοχορευτικού συλλόγου «Το Πράβι».

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ο δρόμος προς την ελευθερία, 1897-1913», με συντονιστή το Ν. Μιχαλόπουλο και συμμετέχοντες τους: Θόδωρο Βακαλόπουλο, Θόδωρο Λυμπεράκη, Αριστείδη Μεντίζη και τις: Αγγελική Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, Φωτεινή Μπεϊκάκη.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Ομιλία με θέμα: «Η δράση των ενόπλων δυνάμεων κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913», από το διοικητή της 193 Μ.Π.Ε.Π., αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού, Δημήτρη Σκουφίδη.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Διάλεξη για τον Μακεδονικό Αγώνα, από τον πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νίκο Μέρτζο.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Οπτικοακουστική δραματοποιημένη αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Παγγαίου. Θα συμμετέχουν: Ο πολιτιστικός σύλλογος Ελευθερούπολης και ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Το Πράβι».

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Πανηγυρικές εκδηλώσεις (Δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Ελευθερούπολης).

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Σακελλαρίδου: «Ο εθνομάρτυρας μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, Γερμανός Σακελλαρίδης, Μακεδονομάχος».

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
Ορατόριο: «Πράβι, εκατό χρόνια λεφτεριάς» (Μουσική: Μιχάλης Κζούνιας, στίχοι (libretto): Δέσποινα Κονταξή, σκηνοθεσία-αφήγηση: Γιάννης Παναγιωτίδης.

Σε ερώτηση του «Κ.Τ.», γιατί οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν «απλώθηκαν» σε όλο το Δήμο και συγκεκριμένα στις έδρες των τέως Καποδιστριακών Δήμων (Παγγαίου, Ελευθερούπολης, Πιερέων, Ορφανού, Ελευθερών), ο δήμαρχος απάντησε ότι ήταν «μονόδρομος» η επιλογή του αμφιθέατρου «Δημοκρατίας» στην Ελευθερούπολη.

Από: Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker