ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Η ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. στην Καβάλα μέσα από ένα εκθετήριο και ένα λεύκωμα
22 Φεβρουαρίου, 2010
Την ελπίδα ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας θα αποκτήσει, κάποτε, ένα πιο λειτουργικό κτίριο για τη στέγαση των Υπηρεσιών της, εξέφρασε χθες ο αστυνομικός διευθυντής, Παρασκευάς Μαραπίδης, με αφορμή τα εγκαίνια του εκθετηρίου για την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο στον 5ο όροφο του Μεγάρου της Α.Δ. «Θέλω να πιστεύω, όταν ευοδωθεί η ελπίδα όλων για ένα καινούργιο λειτουργικό κτίριο, ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας μία καλύτερη αίθουσα για τη φιλοξενία του εκθετηρίου αυτού, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί σε μουσείο», είπε και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Καβάλας προτίθεται να παραχωρήσει μία έκταση στο Περιγιάλι, για την ανέγερση του καινούργιου Μεγάρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.
Το λεύκωμα και το μουσείο
Παράλληλα με τη λειτουργία του εκθετηρίου, η Α.Δ. Καβάλας εξέδωσε ένα ιστορικό λεύκωμα με την ιστορική διαδρομή των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην πόλη της Καβάλας από το 1919 έως το 2010. Για το λεύκωμα αυτό ο αστυνομικός διευθυντής σημείωσε: «Επειδή οι πηγές μας ήταν φτωχές επιχειρήσαμε μία πρώτη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους του Νομού για την υλική και την οικονομική στήριξή τους, όλους τους εν ενεργεία και τους απόστρατους συναδέλφους, τους διοικητές των Υπηρεσιών, τους απλούς αστυνομικούς και τους απόστρατους, για τη βοήθεια που προσέφεραν στη συγκέντρωση του υλικού. Θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον θα παρουσιάσουμε ένα πιο πλήρες εκθετήριο και ένα πιο πλούσιο λεύκωμα, με το υλικό που θα προστεθεί». Για το μουσείο, που πρόκειται να διαδεχτεί το εκθετήριο, είπε τα παρακάτω: «Παρατηρώντας, στις επιθεωρήσεις, διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία του Σώματος να καταστρέφονται, ή να πετάγονται σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία γωνιά γι’ αυτά τα αντικείμενα, που μας συντρόφευσαν και μας βοήθησαν στο έργο μας. Έτσι, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε ότι μπορούσαμε για να φτιάξουμε το εκθετήριο. Η προσπάθεια μας, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να τελειοποιηθεί με τη συμπαράσταση όλων και όταν γίνει το καινούργιο κτίριο της Α.Δ., να στεγάσουμε εκεί ένα μουσείο με τα εκθέματα που θα έχουμε μαζέψει».
Σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. στην Καβάλα
Η ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. στην Καβάλα αρχίζει μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Τότε, ιδρύθηκε η ομώνυμη Αστυνομική Υποδιεύθυνση, με διοικητή τον υπομοίραρχο Ηλία Χρυσοσπάθη, η οποία υπαγόταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας. Μετά την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Χωροφυλακής και την κατάργηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων, στην πόλη της Καβάλας ιδρύθηκαν τον Μάιο του 1919 δύο Τμήματα Χωροφυλακής, τα οποία υπάγονταν στη Μοιραρχία Καβάλας. Επίσης, στην πόλη της Καβάλας είχε έδρα ο Σταθμός Χωροφυλακής Παλιάς Καβάλας. Τον Αύγουστο του 1922, με Βασιλικό Διάταγμα, καταργήθηκε η Μοιραρχία Καβάλας και ιδρύθηκε η Υποδιοίκηση Χωροφυλακής. Το 1925, με το νέο Οργανισμό του Σώματος Χωροφυλακής, ιδρύθηκε η Διοίκηση Χωροφυλακής και ενσωματώθηκαν σ’ αυτή όλες οι Υπηρεσίες Χωροφυλακής Καβάλας, με διοικητική υπαγωγή στην Ανώτερη Διοίκηση Χωροφυλακής Θράκης, που είχε έδρα την πόλη της Κομοτηνής. Μετά τη βουλγαρική κατοχή ιδρύθηκε η Ανώτερη Διοίκηση Χωροφυλακής Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα. Πρώτος διοικητής αυτής ήταν ο συνταγματάρχης Χωροφυλακής, Γεώργιος Βαμβούκας. Στην Ανώτερη Διοίκηση Χωροφυλακής Αν. Μακεδονίας εντάχθηκε και η Διοίκηση Χωροφυλακής Καβάλας. Το 1963 ιδρύθηκε το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας. Μετά το 1984 και την ίδρυση της ΕΛ.ΑΣ. ιδρύθηκαν η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, τα Αστυνομικά Τμήματα Καβάλας, Ελευθερούπολης, Θάσου, οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κρηνίδων, Λιμεναρίων, Νέας Περάμου και Ορφανίου. Όπως είπε ο Π. Μαραπίδης: «Για τους Αστυνομικούς Σταθμούς Κρηνίδων, Νέας Περάμου και Ορφανίου, έχει προταθεί η αναβάθμισή τους σε Αστυνομικά Τμήματα». Επίσης, ιδρύθηκαν το Τμήμα Ασφάλειας (προτάθηκε να γίνει Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και Τμήμα Ναρκωτικών), το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, το Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης, το Γραφείο Εσωτερικών Λειτουργιών, το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και πρόσφατα, το Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς. Τα εγκαίνια του εκθετηρίου έκαναν οι πρόεδροι των αστυνομικών υπαλλήλων και των απόστρατων των Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Καβάλας, Νίκος Καπνόπουλος και Ηλίας Κιοσσές, αντίστοιχα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι την έκδοση του ιστορικού λευκώματος στήριξε ο Δήμος Φιλίππων.
Πηγή : www.k-tipos.gr