Βιβλιοπαρουσίαση Μία «Βόλτα στην Καβάλα του χθες»

10 Ιουνίου, 2010

Σε μία λιτή εκδήλωση η Καβαλιώτισσα συγγραφέας, Ευθυμία Πέγιου, παρουσίασε χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, το νέο της βιβλίο, το οποίο αποτελεί την τέταρτη έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τιτλοφορείται: «Βόλτα στην Καβάλα του χθες».
Η Ευθυμία Πέγιου, περιστοιχισμένη από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, Νίκο Κούτρα και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, Κόσμά Χαρπαντίδη, μίλησε για τη νέα της εκδοτική προσπάθεια, που αποτελεί μία προσφορά στους πολίτες, τόσο στους παλιότερους, οι οποίοι θα θυμηθούν πολλά πράγματα, όσο και στους νέους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πράγματα για μία Καβάλα, πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία μεγάλωσαν.

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε ότι πρόκειται για την πορεία ενός ανθρώπου με μνήμη. «Το βιβλίο θα ανοίξει μία κουρτίνα αφήγησης για τους νεότερους, ενώ στους παλιότερους θα θυμίσει πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η πένα μίας γυναίκας συγγραφέως είναι διαφορετική από εκείνη των ανδρών συναδέλφων τους.

Ο Νίκος Κούτρας, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τη συγγραφική αξία της Ευθυμίας Πέγιου και τόνισε πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη πάει πολύ καλά στον τομέα των εκδόσεων.

Η συγγραφέας εξέφρασε την αγωνία που είχε για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς ήθελε να φέρει στην επιφάνεια άγνωστα μέχρι σήμερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, κυρίως μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ενώ παράλληλα εξήρε το ρόλο και τη συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της περιοχής. «Οι 27.000 πρόσφυγες που κατέκλισαν την Καβάλα, από την Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Θράκη, αποδέχτηκαν αυτό τον τόπο ως σπίτι τους και προσέφεραν απλόχερα τη γνώση και τον πολιτισμό τους», δήλωσε η Ευθυμία Πέγιου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του βιβλίου, που το κάνει ξεχωριστό είναι η αφήγηση των βιωμάτων απλών ανθρώπων, όπως και των προσωπικοτήτων εκείνων που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πρόοδο της πόλης και οι οποίες είχαν ξεχαστεί. Το οδοιπορικό στους δρόμους και τις προσφυγικές συνοικίες, στα παλιά επαγγέλματα, στο ρόλο των γυναικών, αλλά και στα ΜΜΕ, μέχρι το 1960, αποτελούν το καλύτερο δώρο της Ευθυμίας Πέγιου στις επόμενες γενιές, που οφείλουν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στη δημοσιοποίηση της ιστορίας του τόπου τους.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker