Βιβλιοπαρουσίαση Το Μακεδονικό Ζήτημα στο προσκήνιο, μέσα από τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της περιόδου 1950-1967

15 Ιανουαρίου, 2010

Χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Μακεδονικό και η Βουλγαρία-Απόρρητα έγγραφα 1950-1967», αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Κρατικών Αρχείων της Βουλγαρίας, από τον Πολιτιστικό Τουριστικό Οργανισμό Ν.Α. Καβάλας και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Στην έκδοση δημοσιεύονται πλήρη τα απόρρητα Βουλγαρικά έγγραφα της κρίσιμης περιόδου 1950-1967, αποκαλύπτοντας τις περίπλοκες διαδικασίες κατά τη διαμόρφωση της βουλγαρικής πολιτικής στο Μακεδονικό Ζήτημα. Μετά από πολυετή αναμέτρηση Ελλήνων και Βούλγαρων στη Μακεδονία, συνεργάζονται πλέον για την αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας, με στόχο τις καλύτερες σχέσεις των δύο λαών και την ανάπτυξη τους γενικότερα μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Ιωάννη Μέρτζο πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τον Ιωάννη Κολιόπουλο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ. και το Σπύρο Σφέτα επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Α.Π.Θ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το βιβλίο ήρθε πάνω στην κατάλληλη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προσφέροντας ένα πολύτιμο όπλο στην ελληνική διπλωματία και έναν ασφαλή οδηγό στον δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλήνων. Για πρώτη φορά διεθνώς δημοσιεύει σημαντικά στοιχεία που αφορούν το πολύπλοκο ζήτημα και φωτίζουν άγνωστες πτυχές του από την “άλλη πλευρά του λόφου”, γιατί αποκαλύπτουν την οπτική και την προοπτική υπό την οποία άσκησαν αντιστοίχως την πολιτική τους στο ευρύτερο Μακεδονικό Ζήτημα οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της τότε Ομοσπονδιακής Λαϊκής -μετά Σοσιαλιστικής- Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της ομόσπονδης γιουγκοσλαβικής Λαϊκής -μετά Σοσιαλιστικής- Δημοκρατίας των Σκοπίων, υπό την ψευδωνυμία “Μακεδονία”, ταυτόχρονα με τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά Κόμματα κατά την κρίσιμη περίοδο 1950-1967. Η περίοδος που μελετάται (1950-1967) είναι κρίσιμη, επειδή το 1944 είχε ιδρυθεί από τον Τίτο η ψευδώνυμη ομόσπονδη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το ψευδώνυμο “μακεδονικό έθνος”. Επακολούθησε αμέσως ο Εμφύλιος Πόλεμος των Ελλήνων με στρατηγικό στόχο την ενσωμάτωση της ελληνικής Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία, προκλήθηκε η ρήξη Τίτο-Στάλιν το 1948 και η αποχώρηση της Γιουγκοσλαβίας από το σοβιετικό μπλοκ, που ευθύς αμέσως, υπό την ασφυκτική πίεση των Αμερικανών στην Αθήνα, οδήγησε στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αθηνών – Βελιγραδίου και, τέλος, στην εφήμερη συμμαχία Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδος – Τουρκίας. Την ίδια περίοδο, μοναδικός πυλώνας του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην περιοχή παρέμενε σταθερά η Βουλγαρία, η οποία, μεταξύ 1878-1941, διεκδικούσε αποφασιστικά τη Μακεδονία και γι’ αυτό είχε αναμετρηθεί με την Ελλάδα -και είχε ηττηθεί- στον Μακεδονικό Αγώνα, στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913 και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Εξακολουθούσε, συνεπώς, να διεκδικεί -και ακόμη σήμερα διεκδικεί- πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μακεδονικό. Η μελέτη ολοκληρώθηκε υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κολιόπουλου, καθηγητού της Νεότερης Ιστορίας στο Α.Π.Θ., και την εποπτεία του Ιάκωβου Μιχαηλίδη, επίκουρου καθηγητού στην ίδια έδρα, που γράφουν την εισαγωγή. Συγγραφείς του έργου είναι, για το τμήμα Βουλγαρίας, ο Σπύρος Σφέτας, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Α.Π.Θ., και, για το τμήμα Γιουγκοσλαβίας, ο Κώστας Κατσάνος, ειδικός ιστορικός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, Φιλίππων – Νεαπόλεως & Θάσου, κ. Προκόπιος, οι αντινομάρχες, Θανάσης Βαφειάδης, Ανδρέας Μπαλίκας, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Α.Ε., Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος και ο Πρόεδρος του ΟΛΚ, Πέτρος Παναγιώτου!

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker