ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 37 χρόνια από τον ορισμό της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

19 Μαρτίου, 2010

Συμπληρώνονται φέτος τριάντα επτά (37) χρόνια από την 21η Μαρτίου του 1973, ημερομηνία που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων (F. A. O.) ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με κύριο σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.
Η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας κάθε χρόνο τιμά την προσφορά των δασών, εξαίρει την σπουδαιότητα τους και, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζει την άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση.
Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη. Tον 15ο αιώνα τα δάση κάλυπταν περίπου τη μισή έκταση της γης, ενώ σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο της. Οι καταστροφές των δασών έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα του 19ου αιώνα με την βιομηχανική επανάσταση. Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες, άπληστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του οικονομούντος ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή την ζωτική σημασία των δασών για την διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης.
Βρισκόμαστε σε ένα περιβαλλοντικό σημείο καμπής αφού οι ενέργειές μας στο άμεσο μέλλον είναι δυνατόν να έχουν μη αντιστρεπτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τώρα είναι η ώρα δράσης για την αποτελεσματική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και για αυτό η σημερινή επέτειος καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ. Η παγκόσμια αυτή αρνητική διαπίστωση και ανησυχία υποχρέωσε πολλούς διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν -κατά καιρούς- με σχετικές οδηγίες και διακηρύξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο προς τους φορείς άσκησης της εξουσίας όσο και τα οριζόντια και κάθετα κέντρα άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής και στρατηγικής, σχετικά με τις απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες που κινδυνεύει να υποστεί ο πλανήτης από τη ληστρική εκμετάλλευση των δασικών και λοιπών ανανεώσιμων και μη φυσικών πόρων. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. (U.N.E.P.), η UNESCO, η Διεθνής Ένωση για την διατήρηση της φύσης (I.U.C.N.), ο Διεθνής Οργανισμός για τη Δασική Έρευνα (I.U.F.R.O.), και ο Οργανισμός Υγείας και Τροφίμων (F.A.O.), οι οποίοι μέσα από την οργάνωση συνεδρίων (βλ. Μόντρεαλ-Καναδάς, Ρίο Ντε Τζανέϊρο-Βραζιλία, Καμπέρα-Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ-Ν. Αφρική Κιότο-Ιαπωνία,), Στρασβούργο, Ελσίνκι, Λισσαβόνα, Βιέννη (στα πλαίσια της υιοθέτησης εκ μέρους των χωρών-μελών της Ε.Ε. περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και στρατηγικών) αλλά και με τις ευρείας κλίμακας ενημερωτικές εκστρατείες, προσπαθούν να εμπεδώσουν μια κατάλληλη περιβαλλοντική πολιτική και εκπαίδευση στον ενεργό πληθυσμό, ώστε να σταθεί σύμμαχος και βοηθός στον παγκόσμιο αγώνα για την προστασία, τη διαφύλαξη της δυναμικής αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση και ανάπτυξη των δασών της γης. Πέραν τούτου όμως, έρχεται πλέον επίσημα και ο Ο.Η.Ε. μέσα από τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος και σε εφαρμογή της Εντολής του Βερολίνου (που εγκρίθηκε με σχετική απόφαση της διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης κατά την πρώτη της ολομέλεια, γνωστή ως “Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ”), να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τη δυνητικά αρνητική εξελικτική πορεία των δασών στις μέρες μας.
Οι αλλεπάλληλες διαχρονικά συσκέψεις και τα επιστημονικά forums τα οποία διοργανώνονται πλέον τακτικά σε πολλά κράτη του κόσμου, αποτυπώνουν ουσιαστικό ένα κλίμα αβεβαιότητας περισσότερο όμως ένα αίσθημα ανησυχίας και αγωνίας, που αρχίζει πλέον με ζωηρά χρώματα να καταγράφεται ακόμη και στις συμπεριφορές και πολιτικές των ισχυρών της γης. Τα λόγια του Έλληνα, Ευρωπαίου Επιτρόπου για το περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα, λίγο πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, έρχονται να τεκμηριώσουν στην πράξη όλα όσα ήδη αναφέρθηκαν. Λέει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος έχει μια τελευταία ευκαιρία να καταλήξει σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.» Και συνεχίζει: «Η υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα να δεσμεύσει εκ νέου πλήρως τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι μια πάρα πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου. Το ίδιο είναι και οι θετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες».
Οι επιστήμονες του γεωτεχνικού χώρου που επωμίσθηκαν αυτό το βαρύ φορτίο, ήτοι την υιοθέτηση εκείνων των διαχειριστικών πρακτικών και στρατηγικών σχεδιασμών που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση του θεμελιώδους ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος στη διατήρηση όχι μόνο της περιβαλλοντικής αλλά και της βιολογικής ισορροπίας κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας, αγωνιζόμενοι μάλιστα με υπερβάλλοντα-στις πλείστες των περιπτώσεων-ζήλο και με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την επίτευξη μιας σύγχρονης δασικής πολιτικής, φιλικής προς το κοινωνικό σύνολο, προσαρμοσμένης -κατά το δυνατόν- στις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης, διατήρησης και διαιώνισης του πολύπλευρου χαρακτήρα και ρόλου τους. Ευελπιστώντας ότι χρόνο με το χρόνο το μήνυμα για μια διηνεκή-πλην όμως-ορθολογική ανάπτυξη και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος θα βρίσκει όλο και περισσότερους αποδέκτες μεταξύ των διάφορων κοινωνικών τάξεων και τάσεων παγκοσμίως σε συνδυασμό με την ανάδειξη του ρόλου και του λειτουργήματος που επιτελούν οι Δασολόγοι-Γεωτεχνικοί επιστήμονες καθώς και την ενεργή συμπαράσταση από μέρους της Πολιτείας, θα είμαστε σε θέση χρόνο με το χρόνο να καταγράφουμε λιγότερες απώλειες και περισσότερα θετικά στοιχεία όσον αφορά τη δυναμική αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων οικοσυστημάτων, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα για τις επόμενες γενιές αυτό το δώρο Θεού, που εμείς κληρονομήσαμε από τους γονείς μας.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Σ. Σωτηριάδης
Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Λαγούδας

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker