Δήμος Καβάλας Ανοίγει ένας νέος κύκλος συνεργασίας

21 Μαΐου, 2010

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος έντονης αντιπαράθεσης και δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στου δυο φορείς». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και είχε ως κατάληξη την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και τη Στέγη Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης.

Στη συνέντευξη, εκτός από το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και τον Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης, παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Καρβάλης, Κυριάκος Χρυστοφορίδης. «Ανοίγει ένας κύκλος συνεργασίας καθώς ύστερα από πολλές συζητήσεις και μετά από μια γόνιμη διαπραγμάτευση προς το συμφέρον του τόπου το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα μια απόφαση που ικανοποιεί και τα δυο μέρη», τόνισε ο Κωστής Σιμιτσής.

Ο δήμαρχος θύμισε ό, τι πριν από χρόνια η Στέγη Πολιτισμού είχε παραχωρήσει στο δήμο έναν χώρο για να αναγερθεί το μουσείο Υφάσματος. «Για διάφορους λόγους το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο, είναι όμως πολύ κοντά στη φάση της ολοκλήρωσης. Από την άλλη μεριά είναι δεδομένο ότι ο Δήμος Καβάλας θα διέθετε το μουσείο Υφάσματος πάλι στη Στέγη Πολιτισμού για να το λειτουργήσει καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία, τους εθελοντές, το πρωτογενές μουσειακό και αρχειακό υλικό. Άρα, είναι παράλογο να επιμένει πεισματικά ο Δήμος Καβάλας και να θεωρεί ότι το μουσείο Υφάσματος είναι μια δική του υπόθεση. Το αποδίδουμε λοιπόν στον φυσικό του δικαιούχο και διαχειριστή. Γιατί περί διαχείρισης πρόκειται. Η κληρονομά μας, η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας δεν ανήκουν σε εμάς, δεν είμαστε εμείς κύριοι είμαστε φορείς τα πήραμε από τους παλαιότερους και θα τα μεταδώσουμε στους νεότερους. Αυτό το κάνει η Στέγη Πολιτισμού με τον καλύτερο τρόπο» σημείωσε.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι η Στέγη Πολιτισμού ως ιδιωτικός φορέας που είναι θα μπορεί να κινηθεί πιο πρακτικά και με πιο γρήγορες διαδικασίες ώστε να αποπερατωθεί το έργο σε σχέση με το Δήμο λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την εποχή. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Κυριάκο Χριστοφορίδη για τη μεσολάβησή του και τη συμβολή του ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

«Ο Δήμος Καβάλας», συνέχισε ο Κωστής Σιμιτσής, «μέσω της πρώην κοινότητας Νέας Καρβάλης είχε παραχωρήσει στη Στέγη Πολιτισμού το παλιό ταπητουργία το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα και ως εκκλησία. Αυτό το κτίριο που έχει μια ιστορική διάσταση, τεράστια συναισθηματική και πολιτιστική σημασία για τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης μας το επιστρέφει η Στέγη Πολιτισμού. Εμείς θα το συντηρήσουμε, καθώς είναι ήδη κηρυγμένο διατηρητέο μετά από ενέργειες της Στέγης Πολιτισμού, θα το σώσουμε, θα το διατηρήσουμε και θα το αναδείξουμε. Θα το αποδώσουμε στον πολιτισμό, στην κοινωνία και στην παραγωγή καθώς εκεί μέσα θα δημιουργήσουμε Συνεταιρισμό Γυναικών που θα μαθαίνουν την τέχνη της παραδοσιακής ταπητουργίας, ενώ παράλληλα θα υφαίνουν χαλιά τα οποία θα εκθέτουν και θα πουλάν προς όφελος του συνεταιρισμού και της τοπικής οικονομίας». «Νομίζουμε με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «δίνουμε μια αναπτυξιακή διάσταση στον πολιτισμό πρώτα απ’ όλα και στην κοινωνία στη συνέχεια καθώς έτσι δίνουμε δουλειά σε άνεργες γυναίκες».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, Καπλάνης Ιωσηφίδης τόνισε ότι με την υπογραφή του μνημονίου λύνεται οριστικά μιας δεκαετής περίοδο διενέξεων και δικαστικής διαμάχης με το Δήμο Καβάλας. Ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και όλους τους εμπλεκόμενους «για την κατανόηση και την πρόθεση να συμβάλουν μέσω του διαλόγου στην τελική επίλυση. Χωρίς ίχνος πολιτικής αντιπαράθεσης, με γνώμονα τη λογική, την ηθική και το δίκαιο πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια»

«Είναι αλήθεια», συμπλήρωσε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, «ότι ο Κωστής Σιμιτσής με προσοχή και κατανόηση συμμετείχε στο μακρύ διάλογο και με εκατέρωθεν εξηγήσεις και υποχωρήσεις φτάσαμε σήμερα εδώ. Νομίζω πως πράξαμε το ορθό.
Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης υποσχέθηκε πως μόλις τεθεί σε λειτουργία το παλιό ταπητουργία θα παραχωρήσει η Στέγη Πολιτισμού Ν. Καρβάλης τους παραδεισιακούς αργαλειούς που έχει στην κατοχή της, ενώ επισήμανε πως ο σύλλογος θα στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker