Δήμος Καβάλας Η ιστορία της Καβάλας μέσα από τα μάτια 25 εισηγητών!
28 Ιανουαρίου, 2010
Η χθεσινή εκδήλωση που είχε ομιλητές τους Κοσμά Χαρπαντίδη και Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα. Ο πρώτος μίλησε για το «Πώς έχει αλλάξει αυτή η πόλη!», (Σύντομες αναφορές σε συμβάντα του 20ού αιώνα) και η δεύτερη για την Αρχαία Νεάπολις και την περιοχή της! Η ιδέα ανήκει στο γενικό γραμματέα του Δήμου, ο οποίος για πολλά χρόνια καθώς περπατούσε σε διάφορους δρόμους για πρώτη φορά, διάβαζε ονόματα διαφόρων προσώπων που ήταν εντελώς άγνωστα. Τότε άρχισε να αναρωτιέται τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι στην πόλη και οι συμπολίτες τους, τους τίμησαν με αυτή την ύψιστη τιμή. «Η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα γίνονται πιο γρήγορα σε συνεργασία με τους πολίτες», δήλωσε ο Νίκος Καραπιπερίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εθελοντική διάθεση των ανθρώπων και στο πως θα καταφέρουν να την αναδείξουν! «Πάντα πίστευα πως αν ο στόχος της εκάστοτε δημοτικής αρχής σχετίζεται με τα παιδιά και τη μόρφωση τους, τότε αυτή η εθελοντική διάθεση αναδεικνύεται πολύ εύκολα», υποστήριξε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα! Τέλος, δήλωσε ότι όλες οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα ενταχθούν στην έκοδη ενός βιβλίου!
Με την πραγματοποίηση αυτών των διαλέξεων ουσιαστικά ο Δήμος προσπαθεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε θέματα γενικής μόρφωσης των παιδιών μέσα από τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους μικρούς μαθητές. Είκοσι πέντε εισηγητές (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι, ερευνητές και επιστήμονες της διδακτικής και της μεθοδολογίας της ιστορίας) θα αναπτύξουν στους εθελοντές δασκάλους και καθηγητές που θα συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα διάφορα θέματα της αρχαίας, της νεότερης και της σύγχρονης ιστορίας της πόλεως, καθώς και τρόπους με τους οποίους η γνώση αυτή θα γίνει βίωμα και γνωστικό κεφάλαιο στη συνείδηση των μαθητών.
Πρόγραμμα σεμιναρίων τοπικής ιστορίας
Δευτέρα 1/2/2010
Κουκούλη-Χρυσανθάκη Μαρία Οι Φίλιπποι: από την αρχαία πόλη στο Βυζαντινό κάστρο
Λυχούνας Μιχάλης Ιστορία της Χριστούπολης και της πρώιμης οθωμανικής Καβάλας μέσα από τα μνημεία της
Δευτέρα 8/2/2010
Λυκουρίνος Κυριάκος Η Καβάλα της Οθωμανικής περιόδου, 1391-1912: οι μετασχηματισμοί του χώρου και οι εθνοθρησκευτικές ομάδες, η εμπορική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, τα μνημεία κ.λπ.
Αξιώτης Διαμαντής Το ελάχιστον της ζωής του Μωχάμετ Άλη
Τετάρτη 17/2/2010
Ρουδομέτωφ Νίκος Η Καβάλα πριν την έλευση των προσφύγων
Απότας Κομνημός Θρησκευτικές κοινότητες της Καβάλας στο διάστημα 1850-1950
Πέμπτη 25/2/2010
Καραγιαννακίδης Νίκος Η Καβάλα από την έλευση των προσφύγων (1922) μέχρι τους νέους οικονομικούς πρόσφυγες (1990)
Ευαγγελίδης Μιχάλης Η αξιοποίηση των πηγών στη διδακτική της τοπικής ιστορίας
Δευτέρα 1/3/2010
Χιόνης Κώστας Η παιδεία στην Καβάλα 1864-1919
Πέγιου Ευθυμία Καλλιέργεια καπνού στην Αν. Μακεδονία και Θράκη-Καπναποθήκες-Καπνεργασία-Συνδικαλισμός
Δευτέρα 8/3/2010
Παπακοσμάς Κώστας Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Καβάλα από το 1913 μέχρι σήμερα
Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου Αγγελική Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία
Δευτέρα 15/3/2010
Μιχαλόπουλος Νίκος Τοπικές εκκλησιαστικές μορφές
Δάφνα Χαρίκλεια Οι Λογοτέχνες της Καβάλας
Δευτέρα 22/3/2010
Παληκίδης Άγγελος Η διδακτική της τοπικής ιστορίας
Πηγή : www.k-tipos.gr