Δήμος Καβάλας Η ιστορία της παιδείας και του καπνού «ξετυλίχτηκε», σε όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
2 Μαρτίου, 2010
Συνεχίστηκαν και χθες για τρίτη εβδομάδα τα σεμινάρια ιστορίας που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.
Αυτή τη φορά οι δύο εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χιόνης και η ερευνήτρια – συγγραφέας Ευθυμία Πέγιου. Ο Κωνσταντίνος Χιόνης αναφέρθηκε στην ιστορία της παιδείας στην πόλη της Καβάλας από το 1864, μέχρι το 1919, ενώ η Ευθυμία Πέγιου, στη καλλιέργεια, στην επεξεργασία και την εμπορία του καπνού, καθώς επίσης και στις κοινωνικές ταραχές που σημειώθηκαν εξαιτίας της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος, από την περίοδο της τουρκοκρατίας, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.
Ο γνωστός Θάσιος ιστορικός και συγγραφέας, αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην καταστροφή της Χριστούπολης από τους Τούρκους, αλλά και στο πως χτίστηκε τόσο η Καβάλα, όσο και το περίφημο φρούριο, τόνισε ότι από πολύ νωρίς οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία της παιδεία. Γι’ αυτό το λόγο προσπάθησαν να οργανωθούν. Ο Κωνσταντίνος Χιόνης, αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να έρθει στα χέρια του ο Κώδικας της πόλης. Τελικά μετά από πολυετή έρευνα ο Κώδικας βρέθηκε και βοήθησε σημαντικά στη άντληση στοιχείων. Σήμερα ο Κώδικας βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Από την πλευρά της ο Ευθυμία Πέγιου, ως κόρη πρώην καπνεργάτη συνδικαλιστή, προσέφερε στο κοινό, που για μία ακόμη φορά γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, λεπτομέρειες και πληροφορίες για την καλλιέργεια του καπνού στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την ανέγερση των καπνοθηκών και την άνθηση του καπνεμπορίου, στον ερχομό των προσφύγων (1922-1924) και στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων σεμιναρίων ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και πρώην καθηγητή, Νίκο Καραπιπερίδη. Από τα πρώτα σεμινάρια φάνηκε ότι αυτοί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πολυσχιδούς τοπικής ιστορίας.
Πηγή : www.k-tipos.gr