Δήμος Καβάλας Η ιστορία της πόλης αποκαλύπτεται!
16 Ιουλίου, 2010
Στο Δήμο Καβάλας συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αφορά την καταγραφή στοιχείων και φωτογραφιών, έτσι όπως παρουσιάζονται σε πηγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο Κώστας Παπακοσμάς από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Καβάλας. Η προσπάθεια αυτή έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε δύο χώρες. Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ο Κώστας Παπακοσμάς, μιλώντας στον «Κ.Τ.», τόνισε ότι πολύτιμος οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το διαδίκτυο. «Μέσω του διαδικτύου έχουμε «ανακαλύψει» ορισμένους ιστοχώρους στοιχεία για την πόλη μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες της Καβάλας, μεταξύ των ετών 1913 – 1944, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην κατοχή μας», τόνισε ο Κώστας Παπακοσμάς.
Παράλληλα γίνεται προσπάθεια συλλογής κάθε φωτογραφίας και στοιχείου, από επισκέπτες της Καβάλας που αναρτείται στο διαδίκτυο. «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουμε στη διάθεση μας εκατοντάδες όψεις της πόλης μας, έτσι όπως την έχουν απαθανατίσει οι κατά καιρούς επισκέπτες της. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ενώ το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο στους Καβαλιώτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που θα τους βοηθήσουν στις πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες τους», σημείωσε.
Παράλληλα, γίνεται καταγραφή σε ειδική λίστα όλων των ταινιών και των ντοκυμαντέρ, που αναφέρονται στην Καβάλα και έχουν γυριστεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εντοπιστεί ανάλογο υλικό σε ντοκυμαντέρ που έχουν παρουσιαστεί σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και τα οποία δείχνουν εικόνες της Καβάλας από αρκετά λεπτά μέχρι λίγα δευτερόλεπτα.
Με αυτό τον τρόπο και κυρίως με σταθερά βήματα συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια για την καταγραφή της ιστορίας της Καβάλας, ψηφίδα ψηφίδα, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη διαχρονική ιστορία του δήμου Καβάλας. Κλείνοντας, ο Κώστας Παπακοσμάς, θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους πολίτες που προσήλθαν στο γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Καβάλας για να προσφέρουν το μικρό ή μεγάλο φωτογραφικό υλικό τους, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης και καταγραφής της ιστορίας της πόλης τους.
Πηγή: www.k-tipos.gr