Δήμος Καβάλας: Οι νέοι μπορούν να γεφυρώσουν το ιστορικό χάσμα που χωρίζει τους λαούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας

8 Σεπτεμβρίου, 2010

Οι 37 μαθητές προσκεκλημένοι του Ροταριανού Ομίλου Καβάλας για τα σεμινάρια «ηγεσίας» επισκέφθηκαν το Δήμο Καβάλας δηλώνοντας την αγάπη και την αλληλεγγύη που τους χαρακτηρίζει!
kqjlzy-large.jpg
Επίσκεψη στο δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή πραγματοποίησαν χθες το πρωί τα 37 παιδιά από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι προσκεκλημένα του Ροταριανού Ομίλου Καβάλας και παρακολούθησαν τα σεμινάρια με θέμα την «ηγεσία». Ο Κωστής Σιμιτσής υποδέχθηκε τους 37 μαθητές στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, μαζί με τους συνοδούς τους που ήταν η Βούλη Δημοπούλου αλλά και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Νίκος Σουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα αυτών των σεμιναρίων είναι η ένωση των ανθρώπων οι οποίο σέβονται ο ένας τον άλλον τηρώντας την εθνική τους συνείδηση. Οι εκπρόσωποι του Ροταριανού Ομίλου ευχαρίστησαν το Δήμο Καβάλας για τη φιλοξενία και τόνισαν ότι η επιτυχία των σεμιναρίων έγκειται τόσο στους φοιτητές όσο και στην ποιότητα των διαλέξεων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος τόνισε ότι κάθε φορά που ταξιδεύει είτε στη Βουλγαρία είτε στην Τουρκία αισθάνεται σαν να είναι στην Ελλάδα. «Κοινές συνθήκες, κοινό κλίμα. Τι μπορεί να είναι αυτό που χωρίζει αυτές τις χώρες; Ίσως ένα βαρύ παρελθόν. Γι’ αυτό εσείς που είστε νέοι έχετε έναν πολύ σημαντικό σκοπό να υλοποιήσετε. Να ενώσετε και να γεφυρώσετε αυτό το χάσμα», δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής, απευθυνόμενος στους μαθητές και στη συνέχεια μίλησε για την ιστορία της Καβάλας, η οποία ως μία πόλη πολυπολιτισμική κατάφερνε να συνδυάσει διαφορετικές κουλτούρες μέσα σε ένα κλίμα ειρήνης και ανεκτικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρθηκε και στο σύμφωνο καπνεργατών που υπογράφτηκε και υπάρχει στο Μουσείο Καπνού, ανάμεσα στην Ελληνική, τη Μουσουλμανική και την Εβραϊκή κοινότητα που ζούσαν στην πόλη της Καβάλας. «Εύχομαι αυτή η παράδοση να συνεχιστεί και είμαστε πρόθυμοι να επαναλάβουμε και να μεγαλώσουμε αυτές τις συναντήσεις», υποστήριξε ο δήμαρχος Καβάλας.

Οι μαθητές ευχαρίστησαν το Δήμο Καβάλας για τη φιλοξενία και σημείωσαν ότι δεν είναι χωρισμένοι αλλά ενωμένοι, υποστηρίζοντας πως όσο οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ τους τόσο θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη που αποτελεί βασικό στοιχείο για την ευημερία και την ειρήνη μεταξύ των χωρών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μαθητές και οι συνοδοί τους αμέσως μετά τις εθιμοτυπικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, καθώς ο Δήμος Φιλίππων συνέβαλε με ένα σημαντικό ποσό για τη φιλοξενία των 37 μαθητών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker