ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Νομαρχία και Δήμοι συνδράμουν στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου
8 Ιουλίου, 2010
Η αβεβαιότητα χρηματοδότησης, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οδήγησε το Δασαρχείο Καβάλας στην απόφαση να ζητήσει τη συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων, προκειμένου να γίνει η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. «Ζητήσαμε από τη Νομαρχία και τους Δήμους την παραχώρηση των μηχανημάτων τους. Η Νομαρχία μας έδωσε το γκρέιντερ και έτσι καθαρίσαμε ένα μεγάλο τμήμα των δασικών δρόμων, τους κυριότερους, στο Παγγαίο και στο Σύμβολο. Επίσης, ο Δήμος Φιλίππων μας παραχώρησε το δικό του γκρέιντερ και μ’ αυτό καθαρίσαμε τους δρόμους στο περιαστικό δάσος», είπε στον «Κ.Τ.» η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, ενώ επεσήμανε, ακόμα, ότι: «Είναι ευχάριστο να υπάρχει αυτή η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς. Πρέπει να συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό, όπως είναι η προστασία των δασών της περιοχής μας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Νομαρχία Καβάλας και τους Δήμους, για την ανταπόκρισή τους, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε».
Πρόσληψη 8 συμβασιούχων για το εκτροφείο θηραμάτων στη Χρυσούπολη
Σε ένα μήνα, περίπου, το Δασαρχείο Καβάλας θα ενισχυθεί με 8 άτομα, τα οποία θα προσληφθούν, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.). Τα άτομα αυτά θα στελεχώσουν το εκτροφείο θηραμάτων του Δασαρχείου στη Χρυσούπολη, για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών. Πρόκειται για έξι εργάτες, ένα δασολόγο και ένα δασοπόνο.
Επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών
Εν των μεταξύ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προετοίμασε νομοσχέδιο που προβλέπει την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης έως και την κύρωση των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υ.Π.Ε.Κ.Α.: «Προβλέπεται διαδικασία ηλεκτρονικής ανάρτησης και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ηλεκτρονικά για το χαρακτήρα μιας έκτασης, αντικαθιστώντας την ισχύουσα διαδικασία που προέβλεπε τη χορήγηση αντιγράφου, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αντιρρήσεις μόνο ενώπιον της Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης δεν χρειάζεται να μεταβεί στις Υπηρεσίες και εξοικονομείται χρόνος στο προσωπικό των Δασαρχείων, να προχωρήσουν το έργο του ελέγχου των δασικών χαρτών. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης δασικού χάρτη απαιτείται η ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού. Για να ξεπεραστεί η έλλειψη προσωπικού στις περιφερειακές δασικές Υπηρεσίες, προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής διάθεσης δημοσίων υπαλλήλων από όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες και όχι μόνο από Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, πλέον, θα αποτελούνται από ένα δασολόγο, έναν τοπογράφο μηχανικό και ένα δικηγόρο. Για όσες εκτάσεις δεν υποβληθούν αντιρρήσεις και εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες, προχωρά άμεσα η διαδικασία κύρωσης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, συμπληρώνονται οι δασικοί χάρτες που έχουν αρχικά κυρωθεί, με τις περιοχές των οποίων επιβεβαιώθηκε ο δασικός χαρακτήρας με την ενδικοφανή διαδικασία. Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση διαδικασιών για την ψηφιοποίηση των σχεδίων και των χαρτών.
Η ψηφιοποίηση καθίσταται απαραίτητη, όχι μόνο για την επίσπευση και την καλύτερη διεκπεραίωση της ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών, αλλά κι επειδή θα βοηθήσει στο έργο άλλων Υπηρεσιών (Πολεοδομίες, Δ.Ο.Υ., Υπηρεσίες κτηματογράφησης κ.λπ.). Αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία δεδομένων απαραίτητων για την εφαρμογή της Οδηγίας INSPIRE. Πολλοί οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923, αλλά και μεταγενέστεροι, στερούνται οριοθέτησης, ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ανίσχυρες. Η έλλειψη οριοθέτησης, ή η μη τυπικά σύννομη οριοθέτηση έχει αποτελέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρεισμα για τη μεταβολή της χρήσης εκτάσεων με δασική μορφή. Επειδή τμήματα εντός των φερόμενων ορίων των οικισμών αυτών συμπίπτουν με εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, το νομοσχέδιο προβλέπει μια ειδική διαδικασία ελέγχου της επελθούσας αλλαγής χρήσης. Με την προτεινόμενη διαδικασία παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης για τα τμήματα των οικισμών που δημιουργήθηκαν με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί, ή ανακληθεί και εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Εξαιρούνται, όμως, οι εκτάσεις που διατηρούν σήμερα το δασικό τους χαρακτήρα, ακόμα και αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών. Προκειμένου να μην καταστραφούν και άλλες δασικές περιοχές έως την ολοκλήρωση της ειδικής αυτής διαδικασίας, θεσπίζεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών για όσα τμήματα εμφανίζονται σε προσωρινό δασικό χάρτη ως δάση, ή δασικές εκτάσεις. Από την ψήφιση του νόμου και μέχρι την ανάρτηση του προσωρινού δασικού χάρτη, η έκδοση οικοδομικών αδειών θα επιτρέπεται, αφού προηγουμένως χορηγείται βεβαίωση του οικείου Δασαρχείου για το δασικό, ή μη, χαρακτήρα της έκτασης».
Πηγή: www.k-tipos.gr