ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Τα Επαγγελματικά Λύκεια μπορούν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση

13 Σεπτεμβρίου, 2010

Από φέτος οι απόφοιτοι όλων των γενικών λυκείων έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στο δεύτερο έτος των τεχνικών λυκείων για να πάρουν πτυχίο σε κάποια ειδικότητα!

Συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Χεριστανίδης, με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του νομού Καβάλας, με θέμα την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας, ο Φώτης Λαζαρίδης, διευθυντής του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, ο Σωτήρης Τότης, διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καβάλας, η Ευφροσύνη Κυπραίου, διευθύντρια της Επαγγελματικής Σχολής Καβάλας, ο Στέφανος Ναλμπάντης, διευθυντής του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ), ο Σωτήρης Πετρούσης, διευθυντής του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης και ο Γιώργος Αθανασιάδης, διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ, μίλησαν για τη σημασία της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης και προέτρεψαν τους μαθητές να επιλέξουν τα επαγγελματικά λύκεια και σχολές τα οποία εκτός από το απολυτήριο έχουν το πλεονέκτημα να αποδίδουν στους αποφοίτους τους και ειδικά πτυχία κατάρτισης, δίνοντας τους την ευκαιρία να βγουν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Όπως είπαν όλοι οι ομιλητές μπορεί να υπάρχει μία γενικότερη απαξίωση για τη γενική εκπαίδευση αλλά τα τεχνικά λύκεια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους αποφοίτους τους ένα πτυχίο, που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το κατέχει όποιος ασχολείται με τεχνικό επάγγελμα. «Στα τεχνικά λύκεια παρέχονται γενικές γνώσεις και τέχνη» είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γιώργος Χεριστανίδης και επισήμανε την πολύ καλή οργάνωση των τεχνικών λυκείων.

Όσον αφορά τις επιτυχίες των αποφοίτων των τεχνικών λυκείων στα ΤΕΙ, αυτές ξεπερνούν κάθε προσδοκία και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 80%, καθώς οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα και όχι σε έξι όπως οι μαθητές των γενικών λυκείων, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τεχνικά μαθήματα.

«Τα τεχνικά λύκεια δίνουν απολυτήριο και πτυχίο» δήλωσε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Φώτης Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι από φέτος οι απόφοιτοι όλων των λυκείων έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο δεύτερο έτος των ΕΠΑΛ προκειμένου να αποκτήσουν μία ειδικότητα.

Ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καβάλας, Σωτήρης Τότης, τόνισε ότι το Εσπερινό Τεχνικό Λύκειο είχε πέρσι 283 μαθητές. «Το Εσπερινό ΕΠΑΛ δεν διαφέρει σε τίποτα από το πρωινό» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες γιατί οι μαθητές είναι εργαζόμενα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο η θητεία στο Εσπερινό ΕΠΑΛ είναι τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που είναι τρία.

Η Κυπραίου Ευφροσύνη, διευθύντρια της Επαγγελματικής Σχολής Καβάλας, υποστήριξε ότι στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ γίνεται πράξη «η διά βίου μάθηση», που αποτελεί την πεμπτουσία της παιδείας και δίνει ελπίδα και προοπτική σε όλους τους ανθρώπους.

Ο εξοπλισμός όλων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ είναι σε υποδειγματικό επίπεδο, πράγμα που διαβεβαίωσε ο Στέφανος Ναλμπάντης, διευθυντής του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ) και υπεύθυνος του εξοπλισμού όλων των επαγγελματικών σχολών, ενώ ο Γιώργος Αθανασιάδης, διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας, που συστεγάζεται με το 3ο Λύκειο, δήλωσε ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ελλείψεις και ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προσδοκίες της νέας χρονιάς.

Ο Γιώργος Χεριστανίδης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η προβολή της τεχνικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης, που έχει αδικηθεί στην Ελλάδα σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου το 50% των μαθητών παίρνουν αυτή την κατεύθυνση. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα έχουμε απόφοιτους πανεπιστημίων με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους νέους» δήλωσε κλείνοντας ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νομαρχίας Καβάλας.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker