ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ «Η Καβάλα και η ιστορία της»

22 Ιανουαρίου, 2010

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι καβαλιώτες αγαπούν την πόλη τους. Πόσοι από μας όμως γνωρίζουμε την ιστορία αυτής; Είμαστε σίγουροι ότι αν μπούμε στη διαδικασία να την γνωρίσουμε καλύτερα θα την αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο. Αυτή την ανησυχία εξέφρασε χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Νίκος Καραπιπερίδης, ο οποίος ομολόγησε ότι ξέρει πολύ λίγα πράγματα για την ιστορία του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα στις 27 Ιανουαρίου και μέχρι τις 22 Μαρτίου θα ξεκινήσει ένας κύκλος διαλέξεων που θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας στις 6 το απόγευμα, με τίτλο «Η Καβάλα και η ιστορία της». Η ιδέα ανήκει στον ίδιο το γενικό γραμματέα του Δήμου, ο οποίος για πολλά χρόνια καθώς περπατούσε σε διάφορους δρόμους για πρώτη φορά, διάβαζε ονόματα διαφόρων προσώπων που ήταν εντελώς άγνωστα. Τότε άρχισε να αναρωτιέται τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι στην πόλη και οι συμπολίτες τους, τους τίμησαν με αυτή την ύψιστη τιμή. «Άλλες φορές όταν ανέβαινα με κάποιο φίλο μου, επισκέπτη της πόλης, στην Παναγία και με ρώταγε κάτι για τη συνοικία και τα τείχη και τα κτίσματα και το κάστρο, τότε η άγνοια μου γινόταν ντροπή απεριόριστη. Άκουγα ότι η Καβάλα ήταν κάποτε πρωταγωνίστρια των καπνεργατικών αγώνων και πλούσια πόλη από το εμπόριο του καπνού. Και βλέπω σήμερα πλήθος από έρημες καπναποθήκες και τσιμεντένιες πολυκατοικίες, όμως δεν ξέρω πως και γιατί άλλαξε τόσο πολύ αυτή η πόλη. Η άγνοια αυτή για τον τόπο μου και την ιστορία του με πικραίνει αφάνταστα. Αυτή την άγνοια θεωρούμε καθήκον μας να την πολεμήσουμε, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν περισσότερο τον τόπο τους και να τον αγαπήσουν έτσι περισσότερο» δήλωσε ο Νίκος Καραπιπερίδης.

Με την πραγματοποίηση αυτών των διαλέξεων ουσιαστικά ο Δήμος προσπαθεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε θέματα γενικής μόρφωσης των παιδιών μέσα από τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους μικρούς μαθητές. Είκοσι πέντε εισηγητές (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι, ερευνητές και επιστήμονες της διδακτικής και της μεθοδολογίας της ιστορίας) θα αναπτύξουν στους εθελοντές δασκάλους και καθηγητές που θα συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα διάφορα θέματα της αρχαίας, της νεότερης και της σύγχρονης ιστορίας της πόλεως, καθώς και τρόπους με τους οποίους η γνώση αυτή θα γίνει βίωμα και γνωστικό κεφάλαιο στη συνείδηση των μαθητών.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ευχαρίστησε τους εισηγητές για την προθυμία και την ανταπόκρισή τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους.

Πρόγραμμα σεμιναρίων τοπικής ιστορίας
Τετάρτη 27/1/2010
Χαρπαντίδης Κοσμάς Πώς έχει αλλάξει αυτή η πόλη! (Σύντομες αναφορές σε συμβάντα του 20ού αιώνα)
Νικολαΐδου-Πατέρα Μαρία Η Αρχαία Νεάπολις και η περιοχή της
Δευτέρα 1/2/2010
Κουκούλη-Χρυσανθάκη Μαρία Οι Φίλιπποι: από την αρχαία πόλη στο Βυζαντινό κάστρο
Λυχούνας Μιχάλης Ιστορία της Χριστούπολης και της πρώιμης οθωμανικής Καβάλας μέσα από τα μνημεία της
Δευτέρα 8/2/2010
Λυκουρίνος Κυριάκος Η Καβάλα της Οθωμανικής περιόδου, 1391-1912: οι μετασχηματισμοί του χώρου και οι εθνοθρησκευτικές ομάδες, η εμπορική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, τα μνημεία κ.λπ.
Αξιώτης Διαμαντής Το ελάχιστον της ζωής του Μωχάμετ Άλη
Τετάρτη 17/2/2010
Ρουδομέτωφ Νίκος Η Καβάλα πριν την έλευση των προσφύγων
Απότας Κομνημός Θρησκευτικές κοινότητες της Καβάλας στο διάστημα 1850-1950
Πέμπτη 25/2/2010
Καραγιαννακίδης Νίκος Η Καβάλα από την έλευση των προσφύγων (1922) μέχρι τους νέους οικονομικούς πρόσφυγες (1990)
Ευαγγελίδης Μιχάλης Η αξιοποίηση των πηγών στη διδακτική της τοπικής ιστορίας
Δευτέρα 1/3/2010
Χιόνης Κώστας Η παιδεία στην Καβάλα 1864-1919
Πέγιου Ευθυμία Καλλιέργεια καπνού στην Αν. Μακεδονία και Θράκη-Καπναποθήκες-Καπνεργασία-Συνδικαλισμός
Δευτέρα 8/3/2010
Παπακοσμάς Κώστας Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Καβάλα από το 1913 μέχρι σήμερα
Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου Αγγελική Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία
Δευτέρα 15/3/2010
Μιχαλόπουλος Νίκος Τοπικές εκκλησιαστικές μορφές
Δάφνα Χαρίκλεια Οι Λογοτέχνες της Καβάλας
Δευτέρα 22/3/2010
Παληκίδης Άγγελος Η διδακτική της τοπικής ιστορίας

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker