ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Εγκαινιάζεται την Πέμπτη η επέκταση του βιολογικού σταθμού και η μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων

14 Σεπτεμβρίου, 2010

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο σύγχρονα έργα υποδομής, η επέκταση του βιολογικού σταθμού της Καβάλας και η δημιουργία της μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12.00 το μεσημέρι.

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Άσπρης Άμμου θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα. Οι δημότες που θα επισκεφθούν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτές από τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ και να πληροφορηθούν για τη συμβολή των παραπάνω έργων στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.Ο Δήμος Καβάλας και η ΔΕΥΑΚ έχοντας πάντα ως στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία από τις αρχές του έτους 2009 δυο μεγάλα και σημαντικά έργα:

1) Την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού,

2) Την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.

Τα δυο έργα κατασκευάστηκαν με τις τελειότερες τεχνικές προδιαγραφές πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.098.350.00 € με ΦΠΑ και χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Για την ιστορία του έργου θα πρέπει να τονιστεί ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Καβάλας σχεδιάστηκε τα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να δέχεται συνολικά 12.000 κ.μ. αστικών λυμάτων ημερησίως εξυπηρετώντας ισοδύναμο πληθυσμό ίσο με 80.000 κατοίκους.
Σήμερα, μετά τις εργασίες επέκτασης, η εγκατάσταση μπορεί να δεχθεί 20.000 κ.μ. αστικών λυμάτων εξυπηρετώντας 96.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των έργων η εγκατάσταση προβλεπόταν να επεκταθεί μελλοντικά ώστε το 2020 να επεξεργάζεται φορτία που αντιστοιχούν σε 120.000 κατοίκους με παροχή ίση με 24.000 κ.μ. αστικά λύματα ημερησίως.

Σύμφωνα με την ανάλυση των λειτουργικών δεδομένων των ετών 1990 – 2000 φάνηκε πως οι υφιστάμενες μονάδες του Βιολογικού Καθαρισμού είχαν από λειτουργικής άποψης υπερβεί τα όριά τους, αφού δέχονταν ρυπαντικό φορτίο που ξεπερνούσε τη μέγιστη δυναμικότητα της εγκατάστασης που υπολογίσθηκε με στόχο την ικανοποίηση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Συνεπώς για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών φορτίων που αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% μέσα στην επόμενη εικοσαετία, αλλά και για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων λειτουργικών προβλημάτων κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.

Τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων

Η ΔΕΥΑΚ, με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού και της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξολοκλήρου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή έκανε μια μεγάλη επένδυση διασφαλίζοντας απόλυτα τη δημόσια υγεία, δίνοντας μια νέα προοπτική ανάπτυξης στο Δήμο Καβάλας.

Να σημειωθεί ότι με την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού επιτυγχάνεται ποσοστό πάνω από 99% στην καθαρότητα του νερού ως προς το μικροβιακό φορτίο που αποβάλλεται καθιστώντας το έτσι κατάλληλο για άρδευση.
Με την κατασκευή του έργου της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων προέκυψε ποσότητα νερού με την οποία καλύπτονται:

α. Οι αναγκαίες ποσότητες νερού για άρδευση χώρων πρασίνου της περιοχής Περιγιαλίου (πάρκα, γήπεδα, αγροκτήματα κ.λπ.)

β. Οι αναγκαίες ποσότητες νερού για άρδευση χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (κεντρική πλατεία, δημοτικός κήπος, πάρκο Φαλήρου κ.λπ.)

γ. Οι αναγκαίες ποσότητες νερού για δασοπυρόσβεση του ανατολικού περιαστικού δάσους Καβάλας.

Συγχρόνως αναβαθμίζεται η περιοχή της Άσπρης Άμμου καθώς το νερό που δε θα χρησιμοποιείται για άρδευση και θα διοχετεύεται στη θάλασσα θα είναι πλήρως απαλλαγμένο από μικρόβια.

Η άριστη λειτουργία των δυο βιολογικών καθαρισμών στην πόλη της Καβάλας (Άσπρη Άμμο και Παληό) σε συνδυασμό με την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων που πλέον επιτυγχάνεται, διασφαλίζουν απόλυτα τη δημόσια υγεία, προστατεύουν το περιβάλλον προσφέροντας σε όλους του κατοίκους καθαρές θάλασσες και ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Η ΔΕΥΑΚ, αποτελεί σήμερα τον καλύτερο εγγυητή για όλα τα παραπάνω χάρη στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό που απασχολεί, το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του διαθέτει, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τόσων ετών, την ετοιμότητα που διακρίνει όλους τους εργαζόμενους και τα στελέχη και τις τακτικές μετρήσεις που διενεργεί στην ποιότητα του νερού (θαλασσινού και πόσιμου).

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker