ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Συνεχίζεται η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων μέσα από την πόλη
26 Αυγούστου, 2010
Στα 34 ανέρχεται ο αριθμός των οχημάτων που περισυνέλλεξε, από την αρχή του 2010 έως σήμερα, ο Δήμος Καβάλας, από διάφορα σημεία της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος περισυλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων και της μεταφοράς τους σε χώρους ειδικής επεξεργασίας (scrap). Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Καβάλας έχει συνάψει συνεργασία με μία εταιρεία που έχει δημιουργήσει μονάδα καταστροφής παλιών οχημάτων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Καβάλας.
Εγκαταλελειμμένα οχήματα και διαδικασία συλλογής τους
Την αρμοδιότητα για τον εντοπισμό των οχημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους έχει αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 116 του 2004, όπως είπε στον «Κ.Τ.» ο υποδιευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καβάλας, Κυριάκος Ιωαννίδης, ως εγκαταλελειμμένο όχημα θεωρείται κάθε όχημα, το οποίο εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς, ή κοινοτικούς δρόμους, όπου απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών. Επίσης, κάθε όχημα που εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς, ή κοινοτικούς, ή λιμενικούς, κοινόχρηστους, ή μη, χώρους και οδούς, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας, ή Αρχής. Εγκαταλελειμμένο θεωρείται και ένα όχημα που βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς τη συγκατάθεση του κυρίου, ή του νομέα, του χώρου κατά δήλωσή του. Ακόμα, οποιοδήποτε όχημα αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια, ή ιδιωτική, περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης που βρίσκεται, δεν δύναται να ανταποκριθεί στο σκοπό που προορίζεται. Στο Π.Δ. 116/04 αναφέρονται κι άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες κάποιο όχημα χαρακτηρίζεται ως εγκαταλελειμμένο. Όσον αφορά την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η διαδικασία που ακολουθείται είναι σε γενικές γραμμές η εξής: Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, η Δημοτική Αστυνομία εν προκειμένω, εντοπίζει το όχημα και επικολλά, σε εμφανές σημείο του, ειδικό αυτοκόλλητο με τον χαρακτηρισμό «εγκαταλελειμμένο». Εντός 15 ημερών από την επικόλληση του ειδικού σήματος, η αρμόδια Υπηρεσία ενημερώνει τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για τυχόν κλοπή, υπεξαίρεση, ή εμπλοκή του οχήματος σε εγκληματική πράξη. «Εμείς, για να είμαστε ακόμα πιο τυπικοί, ειδοποιούμε εγγράφως τον ιδιοκτήτη του οχήματος, εφόσον τον εντοπίσουμε και φωτογραφίζουμε το όχημα στην κατάσταση που βρίσκεται», συμπλήρωσε ο Κ. Ιωαννίδης. Μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος, εάν το όχημα δεν απομακρυνθεί από τον ιδιοκτήτη του, περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.
Στη συνέχεια μεταφέρεται σε κάποιο χώρο, όπου παραμένει για ακόμα δέκα ημέρες. Εάν στο χρονικό αυτό διάστημα δεν το αναζητήσει ο ιδιοκτήτης του, τότε προωθείται για καταστροφή όπως προβλέπεται για τα Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.). Εφόσον πρόκειται για όχημα με πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται στην αρμόδια Υπηρεσία (σ.σ. πρώην Διεύθυνση Συγκοινωνιών) της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εάν ο ιδιοκτήτης αναζητήσει το όχημα, τότε παραδίδεται σ’ αυτόν, αφού προηγουμένως καταβάλλει τη δαπάνη για την απομάκρυνση και την αποθήκευσή του. Εφόσον ο ιδιοκτήτης συναινέσει στην καταστροφή του οχήματος, τότε εκδίδεται από το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο είναι απαραίτητο για την οριστική διαγραφή του οχήματος. Εάν το όχημα δεν φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, τότε αναγράφεται στο πιστοποιητικό καταστροφής ο αριθμός πλαισίου. Οι δημότες που θέλουν να δηλώσουν κάποιο εγκαταλελειμμένο όχημα, μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, στο πρώην κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην οδό Κ. Παλαιολόγου, ή να καλούν το τηλεφωνικό νούμερο της Υπηρεσίας αυτής.
Πηγή: www.k-tipos.gr