ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Σύγχρονος οικολογικός σταθμός ψυχρής επεξεργασίας
23 Σεπτεμβρίου, 2010
Η σύγχρονη μέθοδος επεξεργασίας και ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων, απασχολεί έντονα τις σύγχρονες κοινωνίες. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος Καβάλας, θέλοντας να μην αποτελέσει την εξαίρεση, διοργάνωσε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επεξεργασία στερεών αποβλήτων.
Σύγχρονοι τρόποι επεξεργασίας στερεών αποβλήτων». Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος της εταιρείας SOUKOS ROBOTS ΑΒΕΕ Κωνσταντίνος Σούκος και η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου.
Ο «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ένα σύγχρονο οικολογικό σύστημα ψυχρής επεξεργασίας και ανακύκλωσης αστικών στερεών απορριμμάτων που καταργεί τους ΧΥΤΑ, συντελεί στην ανακύκλωση και καταργεί τις μεθόδους θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και τη δεματοποίηση.
Είναι ένα σύστημα κινητό, αποδοτικό, αξιόπιστο, οικονομικά και περιβαλλοντικά ασφαλές, που μπορεί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της συνολικής διαχείρισης των αστικών στερεών απορριμμάτων.
Διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα εισερχόμενα απόβλητα και μεταλλάσσει τα εναπομείναντα απορρίμματα, που υφίστανται την ψυχρή επεξεργασία, σε εμπορεύσιμα προϊόντα ή ενέργεια.
Τα απορρίμματα εισάγονται στο σταθμό χωρίς να απαιτείται κάποια επεξεργασία τους πριν από την εισαγωγή τους. Οι δυνατότητες του οικολογικού σταθμού είναι οι εξής:
– Επεξεργασία 50.000 έως 100.000 λίτρων απορριμμάτων ανά ώρα ανάλογα με τη δυναμικότητα του σταθμού.
– Μείωση βάρους των απορριμμάτων που υπέστησαν την επεξεργασία έως και 40% σε σχέση με το αρχικό του βάρος.
– Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που υπέστησαν την επεξεργασία έως και 90% σε σχέση με τον αρχικό τους όγκο.
– Πλήρης μετατροπή των απορριμμάτων σε βιομηχανικό υλικό πλήρως σταθεροποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον κατάλληλο για πολλές χρήσεις όπως:
1) Στερεό καύσιμο.
2) Υγρό καύσιμο.
3) Δομικά υλικά.
4) Εδαφοβελτιωτικό.
Τα απορρίμματα μέσα στο σταθμό υπόκεινται σε επεξεργασία που στηρίζεται στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, την έκθεση τους σε ακτινοβολία UV, τον τεμαχισμό, την ομογενοποίησή τους και τέλος τη νέκρωση όλων των ζώντων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια.
Πηγή: www.k-tipos.gr