ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ Απόψεις και προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη
20 Ιανουαρίου, 2012
Τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Παγγαίου, με την αξιοποίηση όλων των φυσικών, πολιτιστικών κ.α. πλεονεκτημάτων που διαθέτει, καταθέτουν με κοινό δελτίο Τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Ελευθερία Καραγιαννίδου (από την παράταξη «Συνεργασία Ανάπτυξης») και Χρήστος Μποσμπότης (από την παράταξη «Παγγαίου Δύναμις»), στο κείμενο που ακολουθεί:
«Κυρίες, Κύριοι,
μετά από πολλές μας παρεμβάσεις η Διοίκηση του Δήμου εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στην προσπάθεια να μη χαθεί κι άλλος χρόνος και να μπουν επιτέλους οι βάσεις που θα οδηγήσουν το Δήμο στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Εμείς θεωρώντας ότι η συνεργασία συμβάλλει στην πρόοδο αποφασίσαμε ενεργώντας συλλογικά να καταθέσουμε τις απόψεις μας με πρόθεση να αρχίσει ο διάλογος που επιμελώς μας αρνούνται!!!
Αγαπητοί συνάδερφοι, αγαπητοί συμπολίτες, ο όρος ανάπτυξη και η άποψη «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής μας» είναι χιλιοειπωμένα αλλά μετά την απραξία ενός ολόκληρου χρόνου έχουμε περίτρανα αποδείξει ότι υποκρινόμαστε πως τις ασπαζόμαστε κι ότι οι λέξεις είναι κενές περιεχομένου, μια και κατά την κ. Αντιδήμαρχο η επιτροπή τουρισμού του Δήμου Παγγαίου «ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ» να συνεδριάσει!!! Εν ολίγοις, παραπάνω από το ¼ της θητείας μας αγνοήσαμε εκείνο το κομμάτι των υποχρεώσεων μας που μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ευρωστία, την καταπολέμηση της ανεργίας και ως εκ τούτου στην οικονομική άνθηση της περιοχής! Και είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Παγγαίου ΕΧΕΙ συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο κι αν κι αυτός ο όρος έχει αποδυναμωθεί από την απραξία και την κατά καιρούς αποσπασματική ενασχόληση των ιθυνόντων. Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή μας ΑΡΚΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ και μάλιστα ΣΟΒΑΡΑ με το θέμα κι επειδή κατά τη διάρκεια του παρελθόντος χρόνου η δυνατότητα αυτή δε μας δόθηκε, αποφασίσαμε να θέσουμε επιγραμματικά τις απόψεις μας προς συζήτηση αγνοώντας τη γνωστή δικαιολογία «χρειαζόμαστε μελέτη και για τη μελέτη χρήματα». Τα χρήματα θα βρεθούν όταν εμείς είμαστε γνώστες της κατάστασης και έχουμε αποφασίσει ποια οδό θέλουμε να βαδίσουμε. Προτείνουμε λοιπόν κατ’ αρχάς ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ και χωρίς βιασύνες συζήτηση για τις δυνατότητες, τα πεδία δράσης, που έχουμε και την εναρμόνιση των δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια ΟΛΟΥ του έτους.
Αλάνα Ηρακλείτσας (Ποιες δυνατότητες έχουμε, τι θέλουμε εμείς εκεί;) για την οποία πρόσφατα υπήρξαν εξελίξεις.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ: Καταγραφή των δυνατοτήτων φιλοξενίας και εστίασης, παροχών και δραστηριοτήτων, συνεργασία με τους επιχειρηματίες και διακίνηση πακέτων προσφορών από γραφείο ή γραφεία τουρισμού ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ με το Δήμο όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού. Προγραμματισμός και επεμβάσεις στο Camping της Τούζλας για να μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να λειτουργεί κάτω από σχεδόν πρωτόγονες συνθήκες και να μη ξέρουμε αν έχει άδεια!!!
Λουτρά Ελευθερών: Προτείνουμε τη λειτουργία των Λουτρών όλο το χρόνο με χρήση και αναπαλαίωση μέρους των εγκαταστάσεων με προγράμματα ΣΔΙΤ γιατί μόνο έτσι μπορεί να απευθυνόμαστε σ’ έναν ευρύτερο κύκλο επισκεπτών: Αρχιτεκτονική κατ’ αρχάς μελέτη με πισίνες και λουτήρες για πολυήμερη αλλά και ημερήσια χρήση, καταγραφή των απαραίτητων οικοδομημάτων και εργασιών που πρέπει να γίνουν και δημοπρασία των επιμέρους έργων σε πολλούς επενδυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να λειτουργεί μια κεντρική, εν μέρει σκεπασμένη πισίνα με καφέ μπαρ και να είναι δημοτική επιχείρηση όπως και καταλύματα που απευθύνονται σε χρήστες που τα επισκέπτονται για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς. Παράλληλα θα μπορούσαν να λειτουργούν καταλύματα που απευθύνονται σε χρήστες που επιλέγουν ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο όπως τόσοι που κατευθύνονται στο Άγγιστρο ή στο Σιδηρόκαστρο ή γιατί όχι –λόγω και της ιδιαίτερης ομορφιάς του τοπίου- ένα πολυτελές κατάλυμα σαν το « Θέρμαι Σύλλα» στην Εύβοια.
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ: Θεωρούμε κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στις κατασκηνώσεις Περάμου που παραχωρήθηκαν στο Δήμο και πράγματι λειτούργησαν χάρη στις προσπάθειες που έγιναν από τη Διοίκηση το καλοκαίρι. Το σημείο που βρίσκονται προσφέρεται και για άλλου είδους χρήση, πχ την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, που θα αναδεικνύει το φυσικό κάλος της περιοχής, θα φέρει κόσμο αλλά και θέσεις εργασίας!
ΠΑΓΓΑΙΟ: Να αναδείξουμε επιτέλους το Παγγαίο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τα χωριά στους πρόποδες του βουνού να γίνουν μικροί παραδεισένιοι προορισμοί για τα Σαββατοκύριακα των κατοίκων της πόλης αλλά και της βαλκανικής ενδοχώρας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με απλή προσφορά διάσπαρτων στους οικισμούς καταλυμάτων, αλλά με δημιουργία υποδομών που θα ευνοούν δράσεις όπως η πεζοπορία, η ορειβασία κ.λπ.
Να συνταιριάξουμε τον πολιτισμό (βραχογραφίες) με τη ζωή και την άθληση στη φύση, αλλά και να επενδύσουμε στο θρησκευτικό συναίσθημα ενώνοντας με μονοπάτια τα μοναστήρια του Παγγαίου. Λαμβάνοντας υπ’ όψη, ότι με κέντρο τους δικούς μας οικισμούς, είναι εύκολα προσβάσιμα τα σπήλαια της Αλιστράτης Σερρών και Μαρά στη Δράμα όπως και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες πx rafting στον Αγγίτη, συνειδητοποιώντας ότι το Παγγαίο μας ενώνει, να δημιουργήσουμε το κέντρο, το σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής! Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε καταγραφή των καταλυμάτων αλλά και των εστιατορίων, των ταβερνών , των καφενείων και των μπαρ της περιοχής και να εκδώσουμε καλαίσθητους χάρτες και έντυπα που θα τονίζουν τα σημεία αναφοράς: (βραχογραφίες, Μοναστήρια, μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους αλλά και πολιτιστικές κι αθλητικές δραστηριότητες (γιορτή κάστανου, το έθιμο των Αράπηδων, rafting κ.λπ.). Να «κυνηγήσουμε» συνεργασίες που θα αναδείκνυαν τις ιδιαιτερότητες του Παγγαίου, όπως αυτή της χλωρίδας: Για παράδειγμα souvenirs με θέμα τη χλωρίδα σε σκίτσα, ακουαρέλα, σε κεραμικά ή ζωγραφική σε πορσελάνη θα αναδείκνυε την περιοχή και θα αύξανε την επισκεψιμότητα!
Εντοπισμός των μουσειακών εγκαταστάσεων –όπου υπάρχουν- φροντίδα ώστε να λειτουργούν καθημερινά αλλά και φροντίδα να υπάρχουν σ’ αυτές αναψυκτήρια και πωλητήρια που θα προωθούν τα προϊόντα! Π.χ. το μουσείο ελιάς ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να πουλάει προϊόντα που παράγονται από ελιά! (Λάδι σε μικρές καλαίσθητες συσκευασίες, σαπουνάκια κ.λπ.).
Συνεργασία με τους συλλόγους (όχι σε πελατειακή βάση ενισχύοντας τους μόνο οικονομικά, αλλά δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα ενισχύουν τη δράση τους) και συνεργασία με το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής (ζωγράφοι, συγγραφείς κ.λπ.). Π.χ. δημιουργία ετησίων εκθέσεων με τους Παγγαιορίτες ζωγράφους ή «τριήμερου λόγου» με συγγραφείς της περιοχής!
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε περισσότερα παραδείγματα και να τα εξετάσουμε αναλυτικά αλλά σταματάμε εδώ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο! Για μας «ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ΔΕΝ είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε μαζί σας στην κορνίζα με τη φωτογραφία της απραξίας!!!».