ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Συνεχίζεται η καταγραφή και η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων

8 Ιουνίου, 2010

Από τα μέσα του 2009, που άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ανακύκλωσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων στο Δήμο Φιλίππων έως σήμερα, περισυνελλέγησαν από τους δρόμους 25 οχήματα, εκ των οποίων 20 απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και 5 οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 18 οχήματα το 2009 και 14 το 2010 στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρηνίδων, Φιλίππων και Κρυονερίου. Η καταγραφή συνεχίζεται και στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα, με επόμενα του Ζυγού και του Αμυγδαλεώνα. Οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να τηλεφωνούν στο 2513502500 για να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα οχήματα στο δικό τους Δημοτικό Διαμέρισμα.

Ανακύκλωση και των μαγειρικών λαδιών

O Δήμος Φιλίππων άρχισε πρόσφατα, επίσης, ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων από τις οικίες και τα καταστήματα (εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.), με την τοποθέτηση τριών δεξαμενών συλλογής ανακυκλώσιμων μαγειρικών ελαίων στον Αμυγδαλεώνα (στην αλάνα), στο Ζυγό-Κρυονέρι (στη γέφυρα) και στις Κρηνίδες (στην αποθήκη) και την παράδοση του λαδιού σε εταιρία συλλογής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επίσης, απεστάλη επιστολής προς όλα τα εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, με την προτροπή να συλλέγουν τα μαγειρικά έλαια και να τα δίνουν στις εταιρίες που ασχολούνται με τη συλλογή τους. Ακόμα, άρχισε προσπάθεια με στόχο την ενημέρωση των δημοτών για τη σχετική δράση. Με την ανακύκλωση των βρώσιμων ελαίων αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή τους, μετά από παράνομη επεξεργασία ως βρώσιμα (κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη νομοθεσία), αλλά και η έμμεση εισαγωγή τους στη διατροφική αλυσίδα μέσω ζωοτροφών (που επίσης απαγορεύεται). Επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο και στη συνέχεια στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Τα βιοκαύσιμα που παράγονται από πρώτη ύλη ανταγωνιστική με τις πρώτες ύλες παραγωγής τροφίμων, όπως είναι τα βρώσιμα λάδια για την παραγωγή του βιοντίζελ, έχουν κατά καιρούς προβληματίσει τη διεθνή κοινότητα και έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων.

Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση καλλιεργειών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, για την παραγωγή βιοκαυσίμων, θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια σε τρόφιμα και κατ’ επέκταση συντελεί στην άνοδο των τιμών. Τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια (τηγανέλαια) είναι μια εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ που, όχι μόνο δεν επηρεάζει ούτε «ανταγωνίζεται» την τιμή των βρώσιμων λαδιών, αλλά η συλλογή τους λύνει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως υποκατάστατο του, ή σε διάφορες αναλογίες με αυτό. Τα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ είναι ότι βιοαποικοδομείται, δεν είναι τοξικό, έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, αυξημένη λιπαντικότητα, πετυχαίνει μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του), με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40 με 50% χαμηλότερες από του ντίζελ με εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Επίσης, δεν ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων).

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker