ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ – Μεγαλώνει το ενδιαφέρον στο διεθνές συνέδριο για τα «κουτιά»
30 Ιουλίου, 2012
Συνεχίζονται σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι, στο ισόγειο της δημοτικής καπναποθήκης Καβάλας, οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με τον τίτλο: «Η γνώση σε ένα κουτί: Η παραγωγή γνώσης μέσα από καθημερινά αντικείμενα». Πρόκειται για ένα συνέδριο που αφορά τους τομείς της ιστορίας και της κοινωνιολογίας των επιστημών και των σπουδών επιστήμης και τεχνολογίας.
Οι χρήσεις των κουτιών στο πέρασμα των αιώνων
Τα κουτιά αποτελούν ένα καθημερινό αντικείμενο, που χρησιμοποιούμε για να τοποθετήσουμε μέσα ένα δώρο και να το προσφέρουμε, για να αποθηκεύσουμε τα πράγματα μας, για να αρχειοθετήσουμε τα έγγραφα μας, για να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας, τοποθετώντας τις φωτογραφίες μας. Τα κουτιά, επίσης, αποδείχτηκαν σημαντικά αντικείμενα για τους επιστήμονες στη διάρκεια των αιώνων. Οι φυσικοί φιλόσοφοι και οι συλλέκτες του 17ου και του 18ου αιώνα, χρησιμοποίησαν τα κουτιά για να αρχειοθετήσουν αντικείμενα φυσικής ιστορίας και τις γνώσεις τους για τον κόσμο. Το 19ο αιώνα, το κουτί έγινε απαραίτητο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς. Τον 20ο αιώνα, με την ανάπτυξη της ραδιοθεραπείας, τα κουτιά έγιναν «πακέτα γνώσης», καθώς μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα κουτιά οι γιατροί τοποθετούσαν τις βελόνες ραδίου και όλα τα άλλα μέσα εφαρμογής ραδίου στο ανθρώπινο σώμα, για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σήμερα, τα κουτιά αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στη βιοιατρική και γενικότερα στην ιατρική, όπως για παράδειγμα τη χειρουργική και τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.
Συνδετικός κρίκο ανάμεσα στο περιεχόμενο και το δοχείο
Τα κουτιά, επίσης, αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο περιεχόμενο και το δοχείο που το περιέχει, ενσωματώνουν τη γνώση που παράγεται στο χημικό εργαστήριο, στο φαρμακείο και στο χειρουργείο. Το 19ο και τον 20ο αιώνα, τα κουτιά διαμόρφωσαν επαγγελματικές ταυτότητες επιστημόνων και γιατρών, διότι από αυτά εξαρτιόταν η δυνατότητα εξάσκησης του έργου τους. Στο συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Καβάλα, το πρώτο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, γίνεται προσπάθεια κατανόησης των λειτουργιών των κουτιών στην παραγωγή της επιστημονικής γνώσης. Παράλληλα με το συνέδριο, σε διπλανό χώρο, λειτουργεί μία ομαδική έκθεση με έργα που έγιναν με αφορμή το συνέδριο και είχαν ως αφετηρία το κουτί στην εννοιολογική του διάσταση. Η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές και πίνακες ζωγραφικής Ελληνίδων καλλιτεχνών, που δρουν στο δημόσιο αστικό χώρο. Πρόκειται για τις: Μαρίκα Κωνσταντινίδου, Dizi, Mora, Nique, Reis και Simoni. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών και η συζήτηση, γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Το σημερινό πρόγραμμα θα αρχίσει στις 9:30π.μ. και θα συνεχιστεί το απόγευμα.
Πηγή: www.k-tipos.gr