ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Ο Δήμος Καβάλας «παγώνει» τα ενοίκια των δημοτικών καταστημάτων

8 Ιουνίου, 2010

Θέλοντας να στηρίξει τους επαγγελματίες στη δύσκολη περίοδο που περνάει η τοπική αγορά, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αποφάσισε να μην επιβάλλει αυξήσεις στα ενοίκια των καταστημάτων που ανήκουν στο Δήμο. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος επεσήμανε, ωστόσο, ότι η έγκριση και η εφαρμογή της, δεν θα είναι δική του μόνο υπόθεση. «Μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι μόνο δική μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανατεθεί μία μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί, αφενός, εάν είναι νόμιμη η απόφαση του Δήμου και αφετέρου, εάν θα έχει επίπτωση στα οικονομικά του.

Ανησυχία για τις θέσεις εργασίας στην πρώην Β.Φ.Λ.

Ο δήμαρχος Καβάλας μίλησε, επίσης, για την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον ιδιοκτήτη της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, με σκοπό να του εκφράσει, καταρχάς, την ανησυχία του και κατά δεύτερο λόγο, την αντίθεσή του στη μείωση του αριθμού των «θέσεων εργασίας» στο εργοστάσιο. Έχω πληροφορίες, είπε, ότι η νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, έχει αρχίσει να διακόπτει τη συνεργασία της με κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες του εργοστασίου. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε τις οικογένειες τους από τη Β.Φ.Λ., είτε άμεσα, είτε έμμεσα. «Κι αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει», τόνισε και υπενθύμισε τη συμπαράσταση που είχε προσφέρει ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο στον αγώνα των εργαζομένων να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με γνώμονα να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

«Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός»

Επιστολή διαμαρτυρίας πρόκειται να στείλει ο δήμαρχος Καβάλας στους αρμόδιους παράγοντες στην Αθήνα, πολιτικούς και Υπηρεσιακούς και για το ζήτημα της ΔΕΠΟΣ Α.Ε. Όπως είπε, σε υψηλό τόνο, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το μέλλον της συγκεκριμένης εταιρείας και αρκετών άλλων κρατικών. Όσον αφορά τον πλειστηριασμό της έκτασης που ανήκει στη ΔΕΠΟΣ Α.Ε. πάνω από τον Μπάτη, επανέλαβε ότι: «Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός στις 16 Ιουνίου. Να μην έρθει κανείς για να «χτυπήσει» το ακίνητο αυτό. Θα είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα». Την έκταση αυτή πρόκειται να βγάλει σε πλειστηριασμό η Τράπεζα Αττικής. «Μας είπαν από την Αθήνα ότι θα ασκήσουν πιέσεις στην Τράπεζα», σημείωσε, ακόμα, αλλά πρόσθεσε: «Εμείς, όμως, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο».

Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση του έργου στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄»

Ο Κ. Σιμιτσής συναντήθηκε, όπως είπε επίσης, με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας στην επιχείρηση «Δελφίνι». Εκείνος του δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην Ελλάδα, γιατί το λειτουργικό κόστος είναι μεγάλο, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων που απολύθηκαν προς το Δήμο, ο δήμαρχος Καβάλας υποσχέθηκε να τα εξετάσει προσεκτικά. Απέκλεισε, ωστόσο, τη χορήγηση του επιδόματος των 300 ευρώ, κατ’ άτομο και κάθε μήνα, που ζήτησαν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με το επιχείρημα ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο για το Δήμο. Τέλος, κάλεσε τους δημοτικούς υπαλλήλους, να δηλώσουν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ποια Υπηρεσία θέλουν να πάρουν μετάταξη, μετά την ισχύ του σχεδίου «Καλλικράτης». Σε ερώτηση του Βασίλη Λιόγκα, επίσης, για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του κρηπιδώματος στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄», απάντησε: «Ανησυχούμε για το έργο αυτό και για την επίπτωση που θα έχει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του στο εμπορικό μας λιμάνι. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την Αθήνα, αλλά δεν βρήκα κάποιον από τους αρμόδιους. Θα συνεχίσω την προσπάθεια, ενώ θα στείλω και εγγράφως τη διαμαρτυρία μου στην Αθήνα». Ερωτήσεις πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης υπέβαλαν, ακόμα, οι: Νίκος Μαυρίδης, Λευτέρης Αθανασιάδης και Κώστας Κουνάκος. Ο Ν. Μαυρίδης αναφέρθηκε στη διοργάνωση των «Δαβιτζόγλειων» και στην εκδήλωση για την ανακήρυξη του Τίμοθι Κένεντι και της Ιωάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου της παγκόσμιας Οργάνωσης των Special Olympics και της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων που θα γίνουν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2011 αντίστοιχα, ως επίτιμων δημοτών Καβάλας. Ο Λευτέρης Αθανασιάδης ρώτησε εάν ο Δήμος Καβάλας έκανε αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Πρωτοδικείου στο Δήμο, ενώ ο Κ. Κουνάκος, ρώτησε ποιες ενέργειες έκανε ο δήμαρχος Καβάλας, με σκοπό την προώθηση της συνένωσης του Δήμου Καβάλας και με το Δήμο Ελευθερών, ενώ κάλεσε τη διοίκηση να επαγρυπνά για το μεγάλο αγρόκτημα γύρω από το εργοστάσιο της πρώην Β.Φ.Λ. Ο Κ. Σιμιτσής δήλωσε υπερήφανος για τα φετινά «Δαβιτζόγλεια» και ανέφερε τα κολακευτικά σχόλια των ξένων επισκεπτών για την εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας στο Δημοτικό Κήπο, όπου ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες ο Τ. Κένεντι και η Ιωαν. Δεσποτοπούλου. Για το παλιό Πρωτοδικείο τόνισε, ότι ποτέ ο Δήμος Καβάλας δεν απεμπόλησε τα δικαιώματα που έχει στο κτίριο αυτό. Για τη συνένωση με το Δήμο Ελευθερών υπογράμμισε ότι: «Ήμασταν οι μόνοι ρεαλιστές όταν μιλήσαμε για το θέμα αυτό, αλλά η διοίκηση του Δήμου Ελευθερών είχε σε πρώτη προτεραιότητα τη συνένωση με τους Δήμους Πιερέων και Ορφανού. Μετά ήταν αργά για να αλλάξουμε την απόφαση του Υπουργείου».

«Ο Δήμος Καβάλας δεν χρωστάει σε κανένα προμηθευτή του πριν από τον μήνα Μάρτιο»

Ο δήμαρχος Καβάλας έδωσε, επίσης, απάντηση στην κριτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθη Εριφυλλίδη, για τα έξοδα του Δήμου σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και για τις οφειλές προς ορισμένες Δημοτικές Επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και της «Δημωφέλειας». Κατηγόρησε τον Στ. Εριφυλλίδη για διασπορά ψευδών στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου και τόνισε ότι, δεν υπάρχει προμηθευτής στον οποίο να χρωστάει χρήματα ο Δήμος Καβάλας πριν από το μήνα Μάρτιο. Για τη «Δημωφέλεια» ειδικότερα σχολίασε: «Ούτε κατά διάνοια δεν ξοδέψαμε από το αποθεματικό της Επιχείρησης».

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker