ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Δύο ρεσιτάλ πιάνου με διακεκριμένους πιανίστες-καθηγητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας
14 Μαρτίου, 2012
Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας παρουσιάζει 2 Ρεσιτάλ Πιάνου με διακεκριμένους πιανίστες – καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: τον Χρήστο Λενούτσο (17 Μαρτίου) και τον Ιγκόρ Πέτριν (24 Μαρτίου). Οι δύο διδάσκοντες στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. θα παρουσιάσουν έργα του μεγάλου «ποιητή» του πιάνου, Franz Liszt (Φραντς Λιστ, 1811-1886).
Είναι αρκετά σπάνιο να παρουσιάζονται ρεσιτάλ αποκλειστικά με έργα του Λιστ – έργα που τυπικά απαιτούν υπερβατική δεξιοτεχνία και τεράστια εκφραστική δύναμη. Οι δύο αυτές συναυλίες, επομένως, δίνουν όχι μία αλλά δύο σπουδαίες ευκαιρίες στο κοινό της Καβάλας να απολαύσει την υπέροχη, γεμάτη πάθος και ποίηση μουσική του Ούγγρου βιρτουόζου του 19ου αιώνα, που έφερε πραγματική επανάσταση στον τρόπο που παιζόταν το πιάνο και παραμένει ακόμη αξεπέραστος!
Το πρώτο ρεσιτάλ θα γίνει το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στις 20:00 στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ με ελεύθερη είσοδο – μην το χάσετε!
Ο Χρήστος Λενούτσος γεννήθηκε στη Λάρισα και αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου και διάκριση από την τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου σπούδασε επίσης Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών του Γκράτς (Graz) της Αυστρίας, στο σολιστικό τμήμα πιάνου, μελετώντας με τους Doris Wolf-Blumauer & Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο “Magister der Künste” (Master of Arts). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Ελένη Μυκονίου», ενώ έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα «Τζίνα Μπαχάουερ» και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», καθώς και από το Υπουργείο Επιστημών & Ερευνών της Αυστρίας.
Συμμετείχε ενεργά σε διεθνή σεμινάρια με τους Lazar Berman, Κατερίνα Πολυζωίδου-Σούρβαλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeissen, Patrick Cohen και Malcolm Bilson.
Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και την Αυστρία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ιασίου (Ρουμανία), με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Νις (Σερβία) και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Διδάσκει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Ο Ιγκόρ Πέτριν αντιπροσωπεύει την Ρωσική πιανιστική σχολή. Γεννήθηκε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, όπου άρχισε από 6 χρονών τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Στα 13 του διακρίθηκε σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για νέους πιανίστες της Σιβηρίας. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια σπουδών στο Ανώτερο Μουσικό Κολλέγιο της πόλης Τσελιάμπινσκ στα Ουράλια, όπου ο νεαρός πιανίστας κέρδιζε επανειλημμένα σε διάφορους τοπικούς διαγωνισμούς της Ρωσίας, εμφανιζόταν σε ατομικά ρεσιτάλ και παρουσιαζόταν στην τηλεόραση.
Στην ηλικία των 16 ερμήνευσε με την ορχήστρα το 2° Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ. Το 1983 πέρασε στο Ανώτατο «Ωδείο Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας, στην τάξη του Καθηγητή Valery Kastelsky, ενός από τους τελευταίους μαθητές του διάσημου παιδαγωγού Heinrich Neuhaus.
Το 1991 αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τρεις ειδικότητες (σολίστ πιάνου, συνοδεία lied, καθηγητής) και την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με ατομικά ρεσιτάλ, πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου και πιάνο ντουέτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Ρωσία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Εσθονία, Κύπρος. Από το 1992 ασχολείται με τη διδασκαλία.
Πολλοί μαθητές του έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Η λίστα των αποφοίτων του περιλαμβάνει μέχρι σήμερα πάνω από είκοσι νέους πιανίστες, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο πιάνο με «Άριστα».
Σήμερα ο Igor Petrin διατελεί Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνδυάζοντας την πολύωρη διδασκαλία με τη συναυλιακή δραστηριότητα και το διοικητικό έργο.
Ο πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.
Κωνσταντίνος Πεφάνης
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ.
Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος