ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 11ου διεθνούς φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου»

20 Απριλίου, 2010

Με μία διοργάνωση φόρο τιμής στον μεγάλο Καβαλιώτη συνθέτη και στα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, θα αρχίσει η δεύτερη δεκαετία του φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», το οποίο συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια διεξαγωγής. Χθες το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 11ου διεθνούς φεστιβάλ, από το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, την πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Μαρία Κοζανίδου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου, Γεώργιο-Ιούλιο Παπαδόπουλο. «Σε εποχές κρίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη. Ο Δήμος Καβάλας θεωρεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης της πόλης, μπορεί να στηριχτεί στον πολιτισμό. Έχουμε μεγάλη παράδοση σε πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν αποκτήσει τη διάσταση του θεσμού. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας και πρόσθεσε: «Στην προσπάθεια μας, λοιπόν, να αναπτύξουμε τον πολιτισμό και μέσω αυτού να φέρουμε την ανάπτυξη, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας συνεισφέρει τα μέγιστα. Το φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου» γίνεται φέτος για 11η χρονιά. Κάποτε άρχισε ως ένα φεστιβάλ κλειστό και εσωστρεφές. Εμείς προσπαθήσαμε να το ανοίξουμε, κρατώντας παράλληλα και τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Το συνδέσαμε με το φεστιβάλ Φιλίππων και προσπαθούμε, όσο γίνεται, να το αναδείξουμε σε έναν από τους μείζονες πολιτιστικούς θεσμούς της περιοχής. Χάρη στην προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το μεράκι της διοίκησης και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου, το φεστιβάλ μεγαλώνει και γίνεται καλύτερο χρόνο με το χρόνο. Φέτος είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα ανακοινώσω ένα πρόγραμμα πλούσιο, που θυμίζει το Ωδείο στις καλύτερες εποχές του. Φέτος γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Καβαλιώτη συνθέτη (σ.σ. του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου) και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε βαρύτητα σε εκδηλώσεις που αντιστοιχούν στο δικό του μουσικό και καλλιτεχνικό όραμα. Ειδικά φέτος κι έπειτα από δική μου παράκληση, επίσης, το Ωδείο περιέστειλε τις δαπάνες, κάνοντας ένα πολύ συμαζεμένο, οικονομικά, πρόγραμμα, αλλά πολύ φιλόδοξο και αναπτυξιακό συγχρόνως».

Η πρόεδρος του Δ.Ω.Κ., Μαρία Κοζανίδου, χαρακτήρισε το φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου» ως το κορυφαίο γεγονός του Ωδείου, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρά τη μικρή περιστολή των δαπανών, θα συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, οι οποίοι θα δώσουν συναυλίες υψηλού επιπέδου και θα διδάξουν στα σεμινάρια που θα διοργανώσουμε. Φέτος δίνεται ένας πανηγυρικός χαρακτήρας, λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Παπαϊωάννου. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, τόσο για την οργάνωση, όσο και για την ποιότητα του φετινού φεστιβάλ, που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τα γούστα και των πιο δύσκολων ακροατών. Επίσης, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα σεμινάρια, γιατί μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους μαθητές του Ωδείου και όχι μόνο, τη γνώση». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ. ευχαρίστησε τους συναδέλφους του καθηγητές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωδείου και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, για τη στήριξη και την προβολή που παρέχουν στο έργο του Δημοτικού Ωδείου. «Η αποστολή μας είναι συγκεκριμένη. Να προσφέρουμε μουσική καλλιέργεια, γνώση και εν τέλει πολιτισμό, στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, με ρεσιτάλ τσέλου και πιάνου σε σονάτες των Beethoven και Rachmaninoff

Το πρόγραμμα του 11ου διεθνούς φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου» περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες και ισάριθμα σεμινάρια. Η «πρεμιέρα» θα γίνει την 1η Ιουλίου, στον πρώην κινηματογράφο “Oscar”, με το ρεσιτάλ του πολυβραβευμένου Τσέχου βιολοντσελίστα, Jiri Barta, με τον Βρετανό πιανίστα και καθηγητή της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, Hamish Milne, σε σονάτες για τσέλο και πιάνο των Beethoven και Rachmaninoff. Οι δύο καλλιτέχνες θα διδάξουν, επίσης, στο σεμινάριο τσέλου και πιάνου που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στο Δ.Ω.Κ. Στις 4 Ιουλίου θα δοθεί η πανηγυρική συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, υπό τη γενική επιμέλεια και διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου. Ο μαέστρος και οι σολίστ θα συμπράξουν με το σύνολο σύγχρονης μουσικής “Idee Fixe”. Από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου, ο κόντρα τενόρος, Άρης Χριστοφέλλης και ο πιανίστας, Δημήτρης Γιάκας, υπεύθυνοι σπουδών του “Athens Opera Studio”, θα διδάξουν τα μυστικά της όπερας σε φερέλπιδες λυρικούς τραγουδιστές, αλλά και σε πιανίστες, οι οποίοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη συνοδεία, ή τη μουσική προετοιμασία τραγουδιστών. Στις 12 Ιουλίου, ο διάσημος Γερμανός κιθαρίστας, Thomas Muller-Pering, καθηγητής στην Ακαδημία Μουσικής “Franz Liszt” της Βαϊμάρης, θα δώσει ρεσιτάλ στον πρώην κινηματογράφο “Oscar”. Από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου, επίσης, θα διδάξει στο σεμινάριο που θα απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους κιθαρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αυλαία του 11ου διεθνούς φεστιβάλ «Γ.Α. Παπαϊωάννου» θα πέσει στις 15 Ιουλίου με μία συναυλία έκπληξη, στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Καβαλιώτες καλλιτέχνες, που θα τιμήσουν τον Γιάννη Παπαϊωάννου παίζοντας αποκλειστικά έργα του. Πρόκειται για τους: Αναστάσιο Δέλιο (κιθάρα), Ιάσων Κεραμίδη (βιολί), Γιάννη Κορμπέτη (βιολί), Νίκο Νικόπουλο (φλάουτο), Ελευθέριο Τριανταφύλλου (κιθάρα) και Κώστα Χίζαρη. Για τη βραδιά αυτή, το φεστιβάλ ανέθεσε στον Κώστα Χίζαρη, συνθέτη και κιθαρίστα, να γράψει ένα έργο προς τιμήν του Γιάννη Παπαϊωάννου, το οποίο θα παιχτεί για πρώτη φορά από το δημιουργό του. Τέλος, από τις 1 έως τις 3 Ιουλίου, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στον Γιάννη Παπαϊωάννου. Ο Δήμος Καβάλας έχει προσκαλέσει στις 4 Ιουλίου τους συνέδρους να έρθουν στην Καβάλα.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker