ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου για βιολί και πιάνο με τους διακεκριμένους σολίστ Jovan Kolundzija και Nada Kolundzija
17 Φεβρουαρίου, 2010
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) διοργανώνει Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου για Βιολί και Πιάνο με τους διακεκριμένους Σέρβους σολίστ JOVAN KOLUNDŽIJA (βιολί) & NADA KOLUNDŽIJA (πιάνο). Η συναυλία θα γίνει στο κινηματοθέατρο «ΟΣΚΑΡ» στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, και παρουσιάζεται σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ωδεία Θέρμης (συναυλία στις 18.02) και Αλεξανδρούπολης (συναυλία στις 20.02), μέσω του δικτύου των Δημοτικών Ωδείων.
Οι δύο μουσικοί θα ερμηνεύσουν μικρά και μεγάλα αριστουργήματα έργα των: Jean-Marie LECLAIR (Ζαν-Μαρί Λεκλέρ), Johann Sebastian BACH (Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ), Wolfgang Amadeus MOZART (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ), Camille SAINT-SAËNS (Καμίγ Σεν-Σανς) και Pablo de SARASATE (Πάμπλο ντε Σαρασάτε).
Jovan Kolundzija (βιολί)-Nada Kolundzija (πιάνο)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Jean-Marie LECLAIR Σονάτα σε ρε μείζονα (βιολί και πιάνο)
Ζαν-Μαρί Λεκλέρ Adagio molto maestoso
(1697-1764) Allegro
SARABANDE: Largo
TAMBOURIN: Allegro vivace
Johann Sebastian BACH Σονάτα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, BWV 1001 (σόλο βιολί)
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Adagio
(1685-1750) Fuga (Allegro)
Siciliana
Presto
Wolfgang Amadeus MOZART Σονάτα σε σολ μείζονα, KV 301 (βιολί και πιάνο)
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Allegro con spirito
(1756-1791) Allegro
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Camille SAINT-SAËNS Εισαγωγή και Ρόντο Καπριτσιόζο
Καμίγ Σεν-Σανς
(1835-1921)
Pablo de SARASATE Τσιγγάνικες μελωδίες
Πάμπλο ντε Σαρασάτε
(1844-1908)
Η πιανίστα Nada Kolundžija γεννήθηκε στο Βελιγράδι. Αποφοίτησε με το πτυχίο Bachelor of Arts από το Ωδείο του Βελιγραδίου και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ακαδημία Φραντς Λιστ της Βουδαπέστης με τον καθηγητή Zoltan Kocsis. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο του Βελιγραδίου και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Τέχνης GUARNERIUS στο Βελιγράδι.
Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε 19 χώρες και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ από τα Βαλκάνια έως το Μεξικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ευρεία γκάμα συνθετών, Σέρβων και μη. Έχει στο ενεργητικό της 10 δισκογραφικές δουλειές, στις οποίες περιλαμβάνονται μια συλλογή έργων για πιάνο του Erik Satie (το 2000) και έργα για κλαρινέτο και πιάνο. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το 3ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Arnold Schönberg στο Ρότερνταμ το 1979, Δίπλωμα στον Διεθνή Διαγωνισμό Ερμηνευτών Σύγχρονης Μουσικής GAUDEAMUS στο Ρότερνταμ το 1981 και το 1984, την Εθνική Διάκριση για επίτευγμα στη μουσική το 1980 στο Ζάγκρεμπ, τη διάκριση της Σοσιαλιστικής Νεολαίας της Σερβίας στο Βελιγράδι το 1981 κ.ά.
Ο διακεκριμένος Σέρβος βιολιστής Jovan Kolundžija αποφοίτησε από τη Μουσική Ακαδημία του Βελιγραδίου μελετώντας με τον καθηγητή Peter Toskov, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με τον διαπρεπή καθηγητή Henryk Szeryng. Στα πρώτα στάδια της καριέρας του ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Szeryng και ένας από τους πιο περιζήτητους νέους βιολιστές στον κόσμο. Στην πολυετή του καριέρα έχει κάνει πολλές περιοδείες σε 25 διαφορετικές χώρες, δίνοντας περισσότερες από 4.000 συναυλίες. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης και έχει παίξει σε σημαντικές αίθουσες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου (ανάμεσά τους το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και η Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας) λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Εκτός από την καριέρα του ως σολίστ είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Τέχνης GUARNERIUS στο Βελιγράδι, φιλοξενώντας σπουδαίους μουσικούς από όλη την υφήλιο καθώς και πολλά υποσχόμενα νέα ταλέντα. Ένας μεγάλος αριθμός διακρίσεων και βραβείων πιστοποιεί τα υψηλά καλλιτεχνικά του επιτεύγματα, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό: Διαγωνισμός για Νέους Γιουγκοσλάβους Βιολιστές (Ζάγκρεμπ), Διαγωνισμός Carl Flesh (Λονδίνο), Διαγωνισμός Sabre Marroquin (Μεξικό), Διαγωνισμός Jacques Thibaud (Παρίσι), διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων (Βελιγράδι), διάκριση της Ουγγρικής Τηλεόρασης (Βουδαπέστη), Χρυσή Λύρα (η υψηλότερη Γιουγκοσλαβική καλλιτεχνική διάκριση, Βελιγράδι), διάκριση για την Καλύτερη Ερμηνεία του Έτους (1977, 1978, 1979 και 1986, Βελιγράδι), Η Διάκριση της Ένωσης των Γιουγκοσλάβων Συνθετών (Βελιγράδι) και πολλές άλλες. Συμμετείχε επίσης σε ειδικές συναυλίες οργανωμένες από την UNESCO στο Βελιγράδι και το Παρίσι, και ηχογράφησε για πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Στο ενεργητικό του έχει μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το CD που κυκλοφόρησε πρόσφατα με όλες τις Σονάτες και τις Παρτίτες για σόλο βιολί του Johann Sebastian Bach. Το 1994 έπαιξε ένα πρόγραμμα από δέκα διαφορετικά κοντσέρτα σε τέσσερεις μόνον ημέρες (Bach, Vivaldi, Mozart, Mendelson, Bruch, Lalo, Wieniawsky, Tchaikovsky, Beethoven, Brahms) με το σύνολο St. George Strings και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βελιγραδίου. Το 2008 παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αγαπάτε τον Μπετόβεν;», όπου έπαιξε όλες τις σονάτες του συνθέτη για βιολί και πιάνο σε τέσσερεις συνεχόμενες ημέρες. Το 2009 επιμελήθηκε το πρόγραμμα “Bravissimo Maestro Mozart”, το οποίο συμπεριλάμβανε 15 σονάτες του Μότσαρτ σε τέσσερεις ημέρες.
Παίζει ένα περίφημο βιολί Guarnerius που κατασκευάστηκε το 1754 στη Βενετία, και το οποίο απέκτησε έπειτα από σύσταση του καθηγητή Henryk Szeryng στις Η.Π.Α.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.
Γεώργιος-Ιούλιος
Παπαδόπουλος
Η Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.
Μαρία Κοζανίδου
Πηγή : www.k-tipos.gr