Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας:Κάλεσμα για αιμοδοσίες και εγγραφές δωρητών οργάνων σώματος στην Καβάλα…
15 Οκτωβρίου, 2010
Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Οι ανάγκες της χώρας μας για αίμα δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να θεωρείται πολύ σημαντική η εθελοντική αιμοδοσία. Η ανάγκη για αίμα, που σήμερα μπορεί να αφορά άλλους, αύριο ίσως αφορά εμάς ή κάποιον δικό μας άνθρωπο. Δίνοντας αίμα προσφέρουμε ζωή στους συνανθρώπους μας.
Κάλεσμα προς όλα τα μέλη…
Έτσι με αφορμή το διήμερο της εθελοντικής αιμοδοσίας το διοικητικό συμβούλιο κάνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα μέλη , να λάβουν μέρος στις οργανωμένες αιμοληψίες και εγγραφές δωρητών οργάνων σώματος, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι κάθε μέρα, με την Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και το απαιτούμενο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.
Ιδιαίτερη χαρά στις αιμοληψίες φέτος δίνουν οι συμμετοχές του Γενικού Προξενείου Κύπρου , ο Σύλλογος Κυπρίων Καβάλας, καθώς και το Σωματείο ταξί «Πρόοδος» όπως επίσης και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας.
Για πρώτη φορά θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις…
Κατά τη διάρκεια του διημέρου των αιμοληψιών-και στον ίδιο χώρο-θα γίνεται παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων Σώματος. Το καλύτερο έργο θα αποτελέσει την αφίσα του Συλλόγου σε προσεχείς αιμοληψίες και για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος ζωγραφίζοντας για την ζωή…
Με 5΄ από το χρόνο σου , σώζεις μια ζωή…
Η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η διασφάλιση της ποιότητας και η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος σε όλες τις γωνιές του τόπου μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέρει πλέον στην αιμοδοτική κοινότητα τη δυνατότητα Μοριακού Ελέγχου του Αίματος, του πιο σύγχρονου συστήματος ανάλυσης του αίματος.
Τι πρέπει να ξέρει ο αιμοδότης
Πριν την αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της αιμοδοσίας στην οποία προσέρχεται.
Συγκεκριμένα, γίνεται λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν. Ακολουθεί σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη.
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα. Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος. Η αιμοδοσία είναί τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-1 λεπτά της ώρας. Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία, από το φόβο μήπως επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας του αιμοδότη ή μήπως μεταβιβαστεί με τη μετάγγιση ένα λοιμώδες νόσημα στον δέκτη.
Πηγή: www.kavalanet.gr