Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος FATE στην Καβάλα.

4 Μαΐου, 2010

Εκπρόσωποι  δώδεκα φορέων από οκτώ χώρες, εταίροι στο πρόγραμμα FATE έφτασαν σήμερα στην Καβάλα για να συμμετέχουν στην 3η Διακρατική Συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα FATE είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία South East Europe (SEE). Ο τίτλος του προγράμματος είναι το ακρωνύμιο της αγγλικής φράσης «από το Στρατό στην Επιχειρηματικότητα».
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της οικονομικής ζωής ενός τόπου μέσα από εξειδικευμένες δράσεις για την αξιοποίηση παλιών υπαρχόντων δομών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα για οργανωμένες δομές επιχειρηματικότητας ή εκκολαπτήρια επιχειρήσεων.
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:
α) Τη μελέτη εφαρμογής για τις διαδικασίες σχεδιασμού και διαπραγματεύσεων δημιουργίας επιχειρηματικών κέντρων στα παλιά και εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
β) Την υποστήριξη δομών επιχειρηματικότητας.
γ) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
δ) Την ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από νέες επενδύσεις.
ε)  Πρωτοβουλίες με στόχο τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων μέσα από περιφερειακά και εθνικά προγράμματα της κάθε μιας από της εμπλεκόμενες στο πρόγραμμα χώρες.

Συναντήσεις – Συμμετοχές

Οι εταίροι του προγράμματος είναι πολλοί και προέρχονται από περιφέρειες της: Ιταλίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρωμανίας, Σερβίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κροατίας.
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν γίνει δύο συναντήσεις, η πρώτη στην Ιταλία και η δεύτερη στην Ουγγαρία. Στις συναντήσεις αυτές έγιναν παρουσιάσεις των περιοχών που εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα.
Η τρίτη συνάντηση της Καβάλας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το πρόγραμμα έχει ήδη κλείσει το πρώτο έτος της υλοποίησής του κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά είναι απαραίτητο να γίνει η διαχείριση και η χάραξη πορείας για τα επόμενα βήματα.

Η εφαρμογή του προγράμματος στο Δήμο Καβάλας

Όσον αφορά το Δήμο Καβάλας, η εφαρμογή του προγράμματος έχει προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς. Στα πρώτα στάδια της υλοποίησης έχουν γίνει μια σειρά καταγραφών της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Στα επόμενα στάδια θα γίνει περισσότερη εξειδίκευση με: 1) Πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των στρατοπέδων του Δήμου Καβάλας. 2)  Καταγραφή των αναγκών για την ανάπτυξης σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 3) Μια μελέτη εφαρμογής ανάπτυξης νέων δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Καβάλα.

Απευθείας χρηματοδοτούμενα προγράμματα

Η συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη ενασχόληση για έναν φορέα. Προϋποθέτει την οργάνωση δομών και την εξειδίκευση των στελεχών του. Ακόμη περισσότερο απαιτεί μια πολύ δυναμική και δυνατή δικτύωση με άλλους παρόμοιους φορείς στις χώρες μέλη της Ε.Ε. γιατί όλα τα προγράμματα με αυτή τη δομή απαιτούν τη συνεργασία διάφορων εταίρων.
Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτού του είδους των διακρατικών και δια-περιφερειακών προγραμμάτων. Πέρα από την εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων επιτυγχάνονται επίσης: α) Η διεθνοποίηση του φορέα. β) Η εξοικείωση των στελεχών του με διεθνή προγράμματα. γ) Η ανταλλαγή εμπειριών. δ) Η γνώση και καταγραφή αξιόλογων  παραδειγμάτων τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές. ε) Η προβολή του Δήμου σε άλλες χώρες και άλλες περιφέρειες της ΕΕ.

Ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε δυναμικά την οργάνωση αυτού του είδους των προγραμμάτων και ήδη μετράει σημαντικές επιτυχίες. Έχει ενταχθεί σε προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες σε κάθε προκήρυξη που έχει βγει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σχετική τεχνογνωσία τόσο ως προς την επιτυχή ένταξη στα προγράμματα όσο και προς την υλοποίησή τους αρχίζει να επιφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για την Καβάλα.

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker