Διεθνής κατακραυγή και διαδηλώσεις για την ισραηλινή επίθεση στα πλοία

1 Ιουνίου, 2010

Καταδικάζεται διεθνώς η αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο θάνατος ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας» από πυρά Ισραηλινών κομάντο ξεσηκώνει κύμα διαδηλώσεων και «όρκους» εκδίκησης. Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας…

Εκτάκτως συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το βράδυ της Δευτέρας, ενώ θα ακολουθήσει την Τρίτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία.

Η ισραηλινή επέμβαση κατά των πλοίων σε διεθνή ύδατα άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα  νεκρούς ακτιβιστές -οι περισσότεροι Τούρκοι- και πολλούς τραυματίες. Η βίαιη κατάληψη αποτελεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ μετά τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα και τον τριετή αποκλεισμό της εξαθλιωμένης, μικρής παλαιστινιακής λωρίδας γης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ (το οποίο υποστηρίζει ότι οι καταδρομείς βρέθηκαν σε αυτοάμυνα απέναντι σε επιτιθέμενους ακτιβιστές) λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Τουρκία, πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τον αραβικό κόσμο.

Στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ ζητώντας εξηγήσεις για τα γεγονότα, ενώ διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010».

Το Ισραήλ φυλακίζει και απελαύνει τους ακτιβιστές. Δεκαέξι μέλη της διεθνούς αποστολής έχουν μεταφερθεί στη φυλακή (καθώς αρνήθηκαν να συνεργαστούν δίνοντας στα στοιχεία τους σύμφωνα με το Ισραήλ), ενώ δεκάδες άλλοι ακτιβιστές θα απελαθούν.

Πηγή:   www.in.gr

eXTReMe Tracker