Διερεύνηση των Υδρογεωλογικών και Γεωτεχνικών Συνθηκών στο νομό Καβάλας με την Εφαρμογή Πρότυπων Γεωφυσικών Μεθόδων

9 Απριλίου, 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Θα διερευνηθούν οι υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες του νομού Καβάλας

Η μελέτη θα συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό, στη βέλτιστη εκτέλεση και λειτουργία των τεχνικών έργων που συνδέονται με τις υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της

Η «Διερεύνηση των Υδρογεωλογικών και Γεωτεχνικών Συνθηκών στο νομό Καβάλας με την Εφαρμογή Πρότυπων Γεωφυσικών Μεθόδων», είναι το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης ερευνητικού έργου, που καλείται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουν η Περιφέρεια και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες της συμφωνίας αυτής που αποσκοπεί στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου για τη διερεύνηση των υδρογεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών στο νομό Καβάλας. Η υλοποίηση της σύμβασης θα συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό, στη βέλτιστη εκτέλεση και λειτουργία των τεχνικών έργων που συνδέονται με τις υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της γης και γενικά στην οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο του τόπου.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, η ανάγκη εφαρμογής πρότυπων γεωφυσικών μεθόδων προκύπτει από την πολυπλοκότητα της υπόγειας υδροφορίας και των γεωτεχνικών συνθηκών που συναντώνται κατά τόπους στις υδρογεωλογικές λεκάνες και στις θέσεις θεμελίωσης των τεχνικών έργων στο νομό Καβάλας και αναφέρεται στην επί μέρους γεωλογική και τεκτονική δομή της κάθε περιοχής. Η γεωφυσική έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε τρεις περιοχές του νομού Καβάλας. Οι περιοχές ενδιαφέροντος θα υποδειχθούν από την Περιφέρεια.  Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ηλεκτρικών τομογραφιών μέχρι και το βάθος των 200 μέτρων από την επιφάνεια της γης (καλώδια με αποστάσεις ηλεκτροδίων 50 μέτρων). Κατά περίπτωση και ανάλογα με τις απαιτήσεις το ενδιαφέρον μπορεί να επικεντρωθεί σε μικρότερο βάθος όπου θα επιτυγχάνεται και λεπτομερέστερη απεικόνιση της γεωλογικής στρωματογραφίας.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Στο χρονικό διάστημα αυτό θα διερευνηθούν οι τρεις περιοχές που θα υποδειχθούν . Η ολοκλήρωση της έρευνας σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές θα θεωρείται και μία φάση ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης. Ο συνολικός προϋπολογισμός υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου, ορίζεται στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Πηγή: Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ

eXTReMe Tracker