Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Πολεμικού Μουσείου
17 Σεπτεμβρίου, 2012
Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιμιτσής και ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Παναγιώτης Γκαρτζονίκας θα εγκαινιάσουν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 την έκθεση φωτογραφίας του Πολεμικού Μουσείου (παράρτημα Θεσσαλονίκης) με τίτλο: «Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων 1912 – 1913» και «Το ανδραγάθημα του Υποπλοιάρχου Βότση, ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ».
Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης (πλατεία Καπνεργάτη) και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά από 10:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 21:00.
Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης, με μια παράτολμη και κινδυνώδη ενέργεια το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1912 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διέρρηξε το πολεμικό… φετίχ των Τούρκων, δηλαδή το πολεμικό σκάφος «Φετχί Μπουλέντ», το οποίο οι Έλληνες αποκαλούσαν «Φετίχ Μπουλέντ». Πανύψηλος και κοσμοπολίτης, υδραίος στην καταγωγή, ο Νικόλαος Βότσης με το ανδραγάθημα που πραγματοποίησε έδωσε στους Έλληνες να καταλάβουν πως πλέον όλες οι στράτες, θαλάσσιες και στεριανές, ήταν ανοιχτές για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στους Οθωμανούς, αντίθετα, το ανδραγάθημα του Βότση και του πληρώματος του τορπιλοβόλου «11» υπενθύμισε πως ήρθε η ώρα για την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Λέγεται πως μετά την παράδοση της πόλης στους Έλληνες οι Βούλγαροι ζήτησαν από τον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταχσίν να υπογράψει και μαζί τους το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Αυτός όμως απάντησε: «Από τους Ρωμιούς την πήραμε και σ’ αυτούς θα την παραδώσουμε!». Ο Νικόλαος Βότσης δεν λογάριαζε τη ζωή του, κι ας ήταν 35 χρονών. Ζήτησε ο ίδιος να κάνει μια δυναμική ενέργεια ώστε να δώσει ένα ηθικό πλεονέκτημα στους ταπεινωμένους από την ήττα του 1897 Έλληνες. Και τα κατάφερε ιδιαίτερα εκρηκτικά και εκκωφαντικά, ενώ, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, οι εκρήξεις από τον τορπιλισμό φώτισαν ολόκληρη την πόλη!
Πηγή: www.e-kavala.eu