Εκδήλωση από το Μουσικοχορευτικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αμυγδαλεώνα: «Από την Άλωση της Τραπεζούντας του Πόντου στην Άλωση της Εθνικής Μνήμης»

3 Ιουνίου, 2010

Ο Μουσικοχορευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα με τη συμμετοχή της Δ.Ε.Π.Α.ΑΝΑ.Φ. διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιατρικής Εταιρείας στον Αμυγδαλεώνα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία με θέμα :
«Από την Άλωση της Τραπεζούντας του Πόντου στην Άλωση της Εθνικής Μνήμης»
Ομιλητής : Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Η ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού, στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ιστορία και ο ιστορικός απολογισμός δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.
Ο Ελληνισμός χωρίς τους Ποντίους θα ήταν σήμερα κατά πολύ φτωχότερος.
Είναι ώρα να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά αυτή και να τιμούμε, στην πράξη, τη μνήμη των περίπου 350.000 Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης εθνοκάθαρσης. Δίδαξαν και διέδωσαν πολιτισμό, αλλά σφαγιάστηκαν, διώχτηκαν και ξεριζώθηκαν. Έκαναν τις κοινωνίες τους να ευημερήσουν, αλλά αντιμετώπισαν την καταστροφή. Όσοι επέζησαν έγιναν πρόσφυγες σε ξένους τόπους και λησμονήθηκαν από την ίδια την Πατρίδα τους. Όσοι γύρισαν έφεραν στην Πατρίδα, λίγο χώμα, μία εικόνα και ατέλειωτες αναμνήσεις. Όλοι, όπου κι αν βρέθηκαν, κράτησαν βαθιά την αγάπη τους για την Ελλάδα, που όμως τους πίκρανε. Γιατί κι αυτό είναι αλήθεια.
Είναι σημαντικό, να μη ξεχνάμε. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα, να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους. Και η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας.
Ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, θα μας μιλήσει για την Άλωση της Τραπεζούντας του Πόντου και την Άλωση της Εθνικής μας Μνήμης, θα προσπαθήσει να μας αφυπνίσει για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας.
Την προσπάθεια αυτή ενισχύουν και οι τρεις συντοπίτες μας κ. Ιωσηφίδης Ιωάννης του Ελευθερίου – Γιατρός, κ. Κεκρίδης Νίκος του Σπύρου – Ναυπηγός και κ. Λεμονίδης Χαράλαμπος του Εμμανουήλ – Καθηγητής, που έχουν «δημιουργήσει» την Ομάδα Αμυγδαλεωτών ή Μπατεμιωτών της διασποράς.
Η ομάδα αυτή σκοπό έχει τη συλλογή υλικού για τη συγγραφή βιβλίου και τη δημιουργία ιστοσελίδας με θέμα την ιστορία του Αμυγδαλεώνα και των κατοίκων του.
Στην εκδήλωση καλούνται όλοι όσοι θα μπορούσαν να καταθέσουν τις προσωπικές ιστορίες ή τις ιστορίες των γονέων ή των παππούδων τους ή έχουν υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει για τη συγγραφή του βιβλίου.
Το γεγονός ότι η πρώτη γενιά των κατοίκων που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα έχει χαθεί και τα παιδιά τους (δεύτερη γενιά) είναι πλέον μεγάλης ηλικίας, καθιστά προφανές ότι αρχίζουν να εκλείπουν οι ζωντανές μαρτυρίες και μειώνεται η προφορική μετάδοση της ιστορίας στις νεότερες γενιές. Το προτεινόμενο εγχείρημα, λοιπόν, στοχεύει στη σύνδεση των νέων αυτών γενεών με την καταγωγή τους, ώστε οι αλησμόνητες πατρίδες να παραμείνουν αλησμόνητες.
«Από την Άλωση της Τραπεζούντας του Πόντου, Στην Άλωση της Εθνικής Μνήμης», Κυριακή 06 Ιουνίου 2010, ώρα 11 το πρωί, αίθουσα συνεδριάσεων Ιατρικής Εταιρείας στον Αμυγδαλεώνα.
Είσοδος Ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ KΩΣTA ΦΩTIAΔH
Γεννήθηκα στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Το 1966 τελείωσα το Ιδιωτικό Γυμνάσιο του Ι. Καγκελίδη στο γειτονικό χωριό Αγγελοχώρι. Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 πέρασα με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασα επί δέκα συνολικά εξάμηνα Ιστορία (Αρχαία Ελληνική, Νεότερη Ευρωπαϊκή και Βαλκανική), επί οκτώ εξάμηνα Empirische Kulturwissenschaft, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία, δίπλα στο διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος κ. Η. Bausinger, και για ένα εξάμηνο Πολιτικές Επιστήμες.
Tο Δεκέμβριο του 1989 εκλέχτηκα στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ. λέκτορας της Ιστορίας του Eλληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής. Tο 1993 εκλέχθηκα αναπληρωτής καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού στο Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και το 1997 εκλέχθηκα καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού.
ΔPAΣTHPIOTHTEΣ
Mέλος της οργανωτικής επιτροπής του A’ Παγκοσμίου Συμβουλίου του Aπόδημου Eλληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο είχα οργανώσει και μία προσωπική έκθεση με φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ για τον Eλληνισμό της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Eίμαι πρόεδρος του Kέντρου Ποντιακών Mελετών και μέλος της Eπιτροπής Ποντιακών Mελετών και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού ελληνισμού Καλαμαριάς.
Τον Μάρτιο του 2005 πραγματοποίησα στο Γενί Τζαμί της Θεσαλονίκης την πολυθεματική έκθεση “ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ” με φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία που υπέστη, η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια Ιστορίας για τον Πόντο.
re-large.jpg
Μουσικοχορευτικός
και Μορφωτικός
Σύλλογος Αμυγδαλεώνα

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker