Εμπορική Σχολή Καβάλας: Το «μικρό Οικονομικό Πανεπιστήμιο» που άφησε το στίγμα του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

14 Ιουλίου, 2010

Για 60 χρόνια περίπου η παλιά Εμπορική Σχολή «έθρεψε» την τοπική κοινωνία με ικανά στελέχη, προσφέροντας στην οικονομία της περιοχής το κάτι παραπάνω!
Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στη στελέχωση της αγοράς είναι η παλιά Εμπορική Σχολή που λειτούργησε από το 1921 μέχρι το 1979. Μία σχολή που είχε ιδρυθεί αρχικά από το Επιμελητήριο Καβάλας, με σκοπό να αποφοιτήσουν από αυτήν άτομα για την αγορά της πόλης, όπως υπάλληλοι, αποθηκάριοι και πλείστες άλλες ειδικότητες βρήκαν απασχόληση σε μία τοπική οικονομία που εκείνη την εποχή εξελισσόταν και άνθιζε. Αργότερα η Εμπορική Σχολή υπάχθηκε στο υπουργείο Παιδείας και αποκαλούνταν χαρακτηριστικά το Μικρό Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αρχικά η Εμπορική Σχολή είχε ιδρυθεί στην οδό Θεσσαλονίκης και το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από το Διευθυντή της Σχολής ή το νόμιμο αναπληρωτή αυτού, το Διευθυντή του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και έναν κηδεμόνα μαθητή της Εμπορικής Σχολής, που εκλεγόταν από το Διδακτικό Σύλλογο της Σχολής.

Η πορεία της Εμπορικής Σχολής υπήρξε ανοδική και μέσα σε πολύ λίγα χρόνια κατάφερε να αυξήσει τους μαθητές της. Παράλληλα όμως αυξανόταν και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καθώς η έλευση των Ελλήνων προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομία της περιοχής. Ίσως αυτός να ήταν ο κυριότερος λόγος που με διάταγμα της 30ης Δεκεμβρίου του 1925, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 18 Φεβρουαρίου το 1926, αυξάνεται το ποσό των ετήσιων διδάκτρων, από 384 σε 768 δραχμές, τα οποία οι μαθητευόμενοι είχαν το δικαίωμα να καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις (256 δρχ ).

Με το πέρασμα των χρόνων Η Εμπορική Σχολή Καβάλας, μεταφέρθηκε πιο κεντρικά και συγκεκριμένα στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου, στο σημερινό 5ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker