Ενημερωτική εκδήλωση για την “Ψωρίαση και νέες θεραπείες, ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών”
20 Οκτωβρίου, 2010
Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «Καλυψώ» διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ψωρίαση και νέες θεραπείες, ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών».
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για την ψωρίαση και θα μιλήσουν, ο γιατρός δερματολόγος στο νοσοκομείο Καβάλας Τηλέμαχος Παπασπύρου και η Δρ. Ευαγγελία Άνθη ψυχολόγος του Σωματείου «Καλυψώ».
«Ψωρίαση και νέες θεραπείες, ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών»
Γενικά για την Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η – 4η δεκαετία της ζωής. Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’ όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Ψυχοκοινωνική επιβάρυνση ασθενών με ψωρίαση
Αν και η ψωρίαση σπανίως είναι έντονα απειλητική για τη ζωή, έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Η σημαντικότερη θα μπορούσε να πεί κανείς οτι είναι ο κοινωνικός στιγματισμός και η απομόνωση των ασθενών. Έτσι η νόσος έχει επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ποιότητας ζωής όπως η σωματική, κοινωνική, σεξουαλική και επαγγελματική. Η ψωρίαση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα που έχει ο ασθενής για τον εαυτό του, στην αυτοεκτίμησή του και στην αίσθηση καλής υγείας.
Η ψυχοκοινωνική επίδραση της ψωρίασης έχει έντονο ανεπτυγμένο τον παράγοντα στρες. Δύο παράγοντες που συνδέονται με το στρες βρέθηκε ότι συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική επίδραση της ψωρίασης:
- Το στρες που συνδέεται με την αντιμετώπιση των αναμενόμενων αντιδράσεων των άλλων
• Το στρες που συνδέεται με τις εμπειρίες ή τις απόψεις των ασθενών σχετικά με το πώς οι άλλοι τους αξιολογούν αποκλειστικά με βάση την ασθένειά τουςΕπιπλέον, το ψυχοκοινωνικό στρες έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην έναρξη και στην επιδείνωση της ψωρίασης. Αυτό οδηγεί σε ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται :
η ψωρίαση (ιδιαίτερα η σοβαρή) προκαλεί στρες και το στρες καθιστά τα συμπτώματα της ψωρίασης σοβαρότερα.
Θεραπεία
Η ψωρίαση στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ειδικά στην περίοδο των εξάρσεων της νόσου. Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά σχήματα για την ψωρίαση και ανάλογα με τη βαρύτητα της, την ηλικία του ασθενούς, τον τόπο διαμονής και αρκετές άλλες παραμέτρους καθορίζεται το εκάστοτε σχήμα για τον ασθενή.
Πηγή: www.kavalanet.gr