Ενημερωτική εκδήλωση χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Καβάλας Σύγχρονες οδικές εμπορευματικές μεταφορές, με σεβασμό στο περιβάλλον
13 Φεβρουαρίου, 2012
Ο εκσυγχρονισμός των χερσαίων μεταφορών εμπορευμάτων και μέσω αυτού του εκσυγχρονισμού, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Καβάλας. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών» και σκοπός του είναι, να εξασφαλίσει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στις εταιρείες που θα ενισχυθούν: 1) Συνθήκες υγιούς ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τους, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών επιχειρηματικότητας, 2) τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του αριθμού των μεμονωμένων οδηγών-επιχειρήσεων, 3) τη μείωση του μεταφορικού κόστους, με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και 4) τις προϋποθέσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω εφαρμογής συστημάτων εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας, εκπαίδευσης των οδηγών, της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης μετακινήσεων οχημάτων και της μείωσης των αγορών ανταλλακτικών.
Έναρξη υποβολής προτάσεων στις 20 Φεβρουαρίου
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς στον τομέα των χερσαίων μεταφορών εμπορευμάτων, που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και διατηρούν σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες άδειες. Επίσης, απευθύνεται σε νέες, νεοσύστατες και υπό σύσταση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιλέξιμες για χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα, ή επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία ταξινομείται στον επιλέξιμο κλάδο του προγράμματος: «49.4 Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και υπηρεσίες μετακόμισης», που έχουν έδρα τους την Ελλάδα, που πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου 3887/2010, που δεν βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση, ή αναγκαστική διαχείριση, που δεν είναι προβληματικές κ.α. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο υλοποίησης του, θα χρηματοδοτηθούν έργα προϋπολογισμού από 30 έως 180 εκατομμύρια ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες, από την ημερομηνία κοινοποίησης της υπουργικής απόφασης ένταξης, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης. Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, μπορεί να χορηγηθεί προκαταβολή έως το 35% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο ίδρυμα. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται: α) Στο 70% της συνολικής αξίας των δαπανών που θα υλοποιηθούν βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1998/2006 της επιτροπής ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (η επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τις 100.000 ευρώ), β) στο 25% της συνολικής αξίας των δαπανών που θα υλοποιηθούν με βάση το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.800/2008 της επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 και γ) στο 45% της συνολικής αξίας των δαπανών για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η υποβολή των προτάσεων θα αρχίσει στις 20 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis, είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικώς, είτε με ταχυμεταφορά. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι φορέας χρηματοδότησης του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες στο Επιμελητήριο Καβάλας οι: Μαρία Γιαννάκη και Κωνσταντίνος Κωφίδης.