Ενοίκια Εμπορικών Επιχειρήσεων: Ελαφρύτερες για τους ενοικιαστές οι εμπορικές μισθώσεις

14 Ιουνίου, 2010

Παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών μισθώσεων ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Με αυτήν τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Αυτή η εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη οι εκπρόσωποι των δύο φορέων θα συναντηθούν προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα, μειώνονται σημαντικά οι κάθε είδους αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει στον ιδιοκτήτη εμπορικού ακινήτου ένας ενοικιαστής προκειμένου να το εγκαταλείψει. Με τον τρόπο αυτό, οι ενοικιαστές έμποροι θα μπορούν πολύ πιο άνετα να διαπραγματευτούν την παραμονή τους στο ακίνητο με χαμηλότερο ενοίκιο, αφού η αποχώρησή τους δεν θα τους κοστίζει πλέον ακριβά.
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, τροποποιείται το άρθρο 43 Π.Δ. 34/1995. Έτσι, μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα 1 έτους, αντί της προβλεπόμενης σήμερα διετίας. Επίσης, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία για να επέλθουν τα αποτελέσματά της, περιορίζεται από 6 σε 3 μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλει ο μισθωτής περιορίζεται από 4 μηνιαία μισθώματα σε 1 μηνιαίο μίσθωμα.
«Με την τροπολογία αυτή, το υπουργείο ελαφρύνει τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση και δίνει μία σημαντική ανάσα στην αγορά, που τους τελευταίους μήνες είχε υποστεί σημαντικές απώλειες και δοκιμάζονταν οι αντοχές της», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης, στον «Κ.Τ.». Τέλος ρωτήσαμε τον Χρήστο Ηλιάδη να μας πει με νούμερα πως μεταφράζεται η κρίση στην αγορά της Καβάλας. «Πόσες είναι οι διαγραφές που έγιναν τους τελευταίους μήνες στον Εμπορικός Σύλλογο;». «Τους τελευταίους μήνες είχαμε 28 διαγραφές. Αλλά θέλω να τονίσω για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες, ότι από αυτές περίπου οι μισές δεν αφορούν κλείσιμο καταστημάτων. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του συλλόγου, είχαμε τονίσει την ανάγκη εκκαθάρισης του μητρώου των μελών μας, γιατί μέσα σε αυτό υπήρχαν εγγεγραμμένα μέλη που είχαν διακόψει την εμπορική τους δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε όπως καταλαβαίνεται οι πραγματικές διαγραφές μελών που οφείλονται στο κλείσιμο καταστημάτων τους τελευταίους μήνες υπολογίζονται περίπου στις 14, χωρίς αυτό να σημαίνει ό, τι είναι λίγες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker