Επιδοτούμενα σεμινάρια τεχνικών ειδικοτήτων για 7.000 ανέργους
24 Ιουνίου, 2010
Συνολικά 317 επιδοτούμενα σεμινάρια τεχνικών ειδικοτήτων για 7.000 ανέργους ξεκινούν να υλοποιούν σε όλη τη χώρα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Η κατάρτιση αφορά σε εκπαιδευτικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τα κατασκευαστικά – τεχνικά έργα (πίνακας). Προϋποθέτουν την πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων σε επιχειρήσεις και τη σύνδεση της κατάρτισης με υποχρεωτική απασχόληση. Αυτή πραγματοποιείται με την τοποθέτηση, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση του προγράμματος, του 30% των καταρτισθέντων τουλάχιστον για 2-3 μήνες σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, με απολαβές τουλάχιστον 60 ημερομισθίων.
Τα σεμινάρια κατανέμονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας (αναλυτικοί πίνακες παρακάτω στα συνημμένα). Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανέργους και ιδιαίτερα σε:
– Νέους -ες.
– Γυναίκες.
– Μακροχρόνια ανέργους.
– Άτομα που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χρήστες και πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικούς, ανήλικους παραβάτες, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, άστεγους, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας και απειλούμενα από φτώχεια, άτομα με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες).
Στους ωφελούμενους μπορούν να ενταχθούν και:
Πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις – επιμελητήρια (π.χ. μηχανικοί) δεν έχουν την δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με κριτήρια:
– το ετήσιο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι του ύψους του αφορολόγητου ποσού με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους,
– τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Στη δεύτερη περίπτωση αυτή με δήλωση του Νόμου 1599/86 βεβαιώνουν ότι είναι άνεργοι αναφέροντας και το χρονικό διάστημα ανεργίας στον κλάδο τους.
Διάρκεια
Η διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης θα κυμαίνεται από 400 έως 800 ώρες, όπου πλέον της θεωρητικής κατάρτισης, συμπεριλαμβάνεται πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με το αντικείμενο κατάρτισης και υποχρέωση πρόσληψης 30% τουλάχιστον των καταρτισθέντων από τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης για τουλάχιστον 2-3 μήνες και τουλάχιστον 60 ημερομίσθια μέσα σε διάστημα 30 εργασίμων ημερών από το τέλος του προγράμματος.
Ο αριθμός των καταρτιζομένων κάθε προγράμματος κατάρτισης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα.
Παροχές
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια δικαιούνται τις ακόλουθες παροχές:
1. Άνεργοι, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας, δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 4,40 ευρώ μικτό ανά ώρα κατάρτισης.
2. Για τους καταρτιζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης.
Πέραν του εκπαιδευτικού επιδόματος καλύπτονται οι δαπάνες διατροφής των καταρτιζομένων καθώς και οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής, όπου αυτό απαιτείται.
Προϋποθέσεις
Οι υποφήφιοι να παρακολουθήσουν κάποιο από τα σεμινάρια θα πρέπει να συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:
– Εγγραφή στο Μητρώο ανέργων Ο.Α.Ε.Δ., εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι (ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη τακτικού επιδόματος ανεργίας) καθώς και έκδοση Δελτίου Ανεργίας.
– Συμμετοχή στη διαδικασία της Εξατομικευμένης Προσέγγισης για τη σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης από τον Εργασιακό Σύμβουλο των κατά τόπους Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, για την παραπομπή τους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης για την τελική επιλογή.
– Αναστολή της επιδότησης του ωφελούμενου από τον ΟΑΕΔ, εφόσον πρόκειται για επίδομα ανεργίας. Το σχετικό έγγραφο αναστολής πρέπει προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο στο φορέα υλοποίησης (ΚΕΚ) πριν από την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης.
Πληροφορίες
Περισσότερες πληροφορίες παρέχουν οι κατά τόπους υπηρεσίες ΟΑΕΔ και τα πιστοποιημένα ΚΕΚ. Επισημαίνεται ότι μερικά ΚΕΚ έχουν δημοσιεύσει σχετικές προσκλήσεις στον Τύπο.
Έκταση – στόχος
Η εν λόγω δράση υλοποιείται:
1. Στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης, (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ιόνιοι Νήσοι, Κρήτη, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο). Συνολικός προϋπολογισμός: 39.500.000 €. Αριθμός ωφελουμένων: 3.086 άτομα.
2. Στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου, (Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία). Συνολικός προϋπολογισμός: 46.100.000 €. Αριθμός ωφελουμένων: 3.601 άτομα.
– Στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).
Οι πράξεις συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο της συμβολής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της αποστολής του για την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
– Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της κοινωνικής θέσης και του βιοτικού επιπέδου των ανέργων, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση όλων, με έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.
– Η εξοικείωση των καταρτιζομένων με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στο χώρο της παραγωγής, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης (on the job training).
– Η ανάδειξη της σημασίας της πρακτικής άσκησης με την τοποθέτηση των καταρτισθέντων σε κατάλληλες θέσεις πρακτικής άσκησης, με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού της μετέπειτα απασχόλησής τους από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.
– Η ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και η διασφάλιση της αρχής της μη διάκρισης.
Πίνακας
Ενδεικτικά αντικείμενα κατάρτισης
Τα αντικείμενα κατάρτισης αναφέρονται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τα κατασκευαστικά και τα τεχνικά έργα. Ακολουθεί ενδεικτική παράθεση επαγγελματικών ειδικοτήτων:
■ εγκαταστάτες ■ ηλεκτρολόγοι ■ ηλεκτρονικοί ■ προγραμματιστές Η/Υ ■ περιβαλλοντολόγοι ■ στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων ■ διοίκηση & οικονομική διαχείριση για μεσαία στελέχη ■ διαχείριση κρίσεων ■ management ■ διαχείριση τεχνικών έργων ■ επικοινωνία δεδομένων με δίκτυα ■ οργάνωση ■ διοίκηση επιχειρήσεων ■ μηχανικοί λογισμικού ■ μηχανικοί διαφόρων κλάδων ■ διοικητικό προσωπικό ■ μηχανικοί και εφαρμοστές οχημάτων ■ μηχανοργάνωση ■ μηχανογραφημένη λογιστική ■ μηχανογράφηση ■ αναλυτές συστημάτων ■ εγκαταστάτες ■ συντηρητές Η/Υ ■ ελεγκτές παραγωγής διαφόρων κλάδων ■ μηχανικοί και συντηρητές ηλεκτρονικού εξοπλισμού ■ σχεδιαστές με τη βοήθεια Η/Υ ■ σχεδιαστές διαφόρων κλάδων ■ υπάλληλοι γραφείου ■ ελαιοχρωματιστές ■ επισκευαστές ■ εφαρμοστές πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου ■ ηλεκτροσυγκολλητές ■ λατόμοι ■ λεβητοποιοί ■ μαρμαροτεχνίτες ■ μεταλλουργοί ■ μηχανοτεχνίτες ■ ξυλουργοί ■ πρεσαδόροι ■ σιδηρουργοί ■ σκυροκονιαστές ■ σωληνουργοί ■ ειδικοί τεχνολογίας συγκολλήσεων laser ■ τορναδόροι ■ υδραυλικοί ■ φλογοχειριστές ■ χύτες μετάλλου ■ ψυκτικοί.
* Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε αναλυτικούς πίνακες με τα σεμινάρια ανά περιοχή.
Πηγή: www.proslipsis.gr