ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα πληροφόρησης των εργαζομένων σε θέματα εργατικής, ασφαλιστικής νομοθεσίας και κανόνων υγιεινής και εργασίας

10 Μαρτίου, 2010

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας όπου η διοίκηση του Ε.Υ.Κ. παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2009 με τέσσερις δικηγόρους, στο πλαίσιο της πληροφόρησης των εργαζομένων για θέματα εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και κανόνων υγιεινής και εργασίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις δικηγόροι που συνεργάστηκαν με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ήταν ο Κώστας Θεοδωρίδης, η Κατερίνα Ντόρλη, ο Λεωνίδας Παπάς και ο Σωτήρης Τσιομπάνης.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Παναγιώτης Τιάκας, δήλωσε πως τα κυριότερα ερωτήματα των εργαζομένων αφορούσαν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς και τις βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων. Τα κυριότερα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων αφορούσαν στον ορθό υπολογισμό των αποδοχών τους, αλλά και στον τρόπο καταβολής αυτών. Επίσης παρατηρήθηκε η δυσχερής και δύστοκη εξυπηρέτησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν σχέση με τα προβλήματα της εργασίας. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου τόνισε ότι πέρα από τη λειτουργία που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό, τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικός ο αριθμός των εργαζομένων που επισκέπτονται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. «Αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και της σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τους απλούς εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, συνδικαλισμένους και μη» δήλωσε ο Παναγιώτης Τιάκας.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. νομού Καβάλας αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας σύγχρονης ευέλικτης και λειτουργικής ιστοσελίδας, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις δραστηριότητες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να γνωστοποιεί κάθε παράβαση που δέχεται στην εργασία του, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και να λάβει απάντηση άμεσα και με απόλυτη εχεμύθεια. Ο Παναγιώτης Τιάκας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διευκρίνισε ότι τα στοιχεία και τα αποτελέσματα του προγράμματος βγήκαν μετά από την επίσκεψη και τα ερωτήματα που έθεσαν 150 περίπου εργαζόμενοι. Απ’ αυτούς το 80% αναζήτησε πληροφορίες για τα εργασιακά του δικαιώματα, ενώ το 20% για ασφαλιστικά θέματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό 52,58%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό (30,42%) των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ποσοστό 7,32%. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία πολύ σημαντική παρέμβαση-τομή και αποδεικνύει την αξιοπιστία του Ε.Υ.Κ. αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά των τεσσάρων δικηγόρων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ο Κώστας Θεοδωρίδης δήλωσε ότι δεν δέχθηκαν καμία όχληση από το Δικηγορικό Σύλλογο. «Είναι ένα στάδιο νομικής κάλυψης. Η παρέμβασή μας ήταν πολύ σημαντική, γιατί υπήρχαν εργαζόμενοι που δεν γνώριζαν τα δικαιώματά τους» σημείωσε ο Κώστας Θεοδωρίδης.
Το 2009 υπήρξε ευθεία καταπάτηση και καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων με “πρόσχημα” την οικονομική κρίση και υπό την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες καλούσαν τους εργαζόμενους να συνάψουν “ατομικές” συμβάσεις εργασίας δυσμενέστερες από τις κλαδικές τους συμβάσεις. Γι αυτό οι εργαζόμενοι έθεσαν στο μεγαλύτερο τους ποσοστό (25,6%) ερωτήματα για το εάν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι διαπίστωναν ότι δεν εφαρμόζεται η κλαδική Συλλογική τους σύμβαση. Πολλά επίσης ήταν και τα ερωτήματα για απολύσεις και αποζημιώσεις σε ποσοστό (18,9%), ενώ ακολουθούν ερωτήματα για άδειες και αργίες σε ποσοστό 18,63%, όπου αρκετές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αναγκαστικών αδειών. Η 6μηνη άδεια μητρότητας ήταν το τέταρτο σε ποσοστό (9,76%) ερώτημα, όπου παρόλο που ο σχετικός Νόμος εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή του απασχόλησε πολλές εργαζόμενες. Ενώ στην συνέχεια ακολουθούν ερωτήματα που σχετίζονται με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, τις υπερωρίες, τα δώρα εορτών τη διαθεσιμότητα και την επίσχεση εργασίας με μικρότερα ποσοστά.
Σχετικά με τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση το φαινόμενο των αναγκαστικών αδειών, τις οποίες οι εργοδότες χρεώνουν ως κανονικές άδειες με πρόσχημα την κρίση. Επιπλέον, οι απολύσεις κυμάνθηκαν σε υψηλά ποσοστά ολόκληρο τον χρόνο, κυρίως όμως υπήρξε μεγαλύτερη έξαρση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρατηρήθηκαν ακόμα και φαινόμενα οι εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε οικιοθελείς αποχωρήσεις με το πρόσχημα της επαναπρόσληψης, για να μη καταβάλλουν την αποζημίωση.
Με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σχετίζονταν πολλά ερωτήματα εργαζομένων κυρίως όταν βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης (ποσοστό 43,2%). Ο διάλογος για το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με ορισμένες πηγές παραπληροφόρησης δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους που πολλές φορές τους οδηγούν σε λάθος επιλογές. Δεύτερο σε ποσοστό (14,46%) αφορούσαν ερωτήματα για ασθένειες και επιδόματα, καθώς επίσης αρκετά ήταν τα ερωτήματα για τις προϋποθέσεις ασφάλισης και την ανασφάλιστη εργασία. Λιγότερα σε ποσοστά ήταν ερωτήματα που αφορούσαν την διαδοχική και επικουρική ασφάλιση κτλ.
Από τον κλάδο των Υπηρεσιών προέρχονται τα περισσότερα ερωτήματα των εργαζομένων σε ποσοστό 37,74%, ενώ ακολουθούν ο κλάδος του Εμπορίου με ποσοστό 21,47% και ο κλάδος Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας σε ποσοστό 17,21%. Λιγότερα ερωτήματα ετέθησαν από εργαζόμενους του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα με ποσοστό 6,26% όπως επίσης και των κλάδων των κατασκευών και του Αγροτικού Τομέα με ποσοστό 4,74% και 0,47% αντίστοιχα.
Όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας, παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υπογράφει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σε ποσοστό 86%. Το 9% υπογράφει συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ μόλις το 4% σύμβαση έργου. Επιπρόσθετα, από τους εργαζόμενους που απευθύνθηκαν στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Νομού Καβάλας, το 90% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 8% με μερική απασχόληση ενώ οι ωρομίσθιοι αποτελούν το 2%.
Το 89% των εργαζομένων που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα αυτό δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη στα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ το 11% έχει ενεργή συμμετοχή.
Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε εκρηκτική αύξηση των άνεργων επισκεπτών, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την αδυναμία της αγοράς, λόγω της οικονομικής κρίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να απορροφήσει εργατικό δυναμικό. Η οικονομική κρίση όμως είχε και ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και επισφαλείς σχέσεις εργασίας που οδήγησαν στην αύξηση των απολύσεων και έτσι να δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Η ανεργία στη χώρα μας έχει αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους, η πλειοψηφία αυτών είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των ανέργων είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας, είτε επιθυμούν την εύρεση εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ., είτε θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμά του. Τέλος, το 40% των ανέργων δεν καταγράφονται πουθενά κυρίως διότι ήταν μακροχρόνια άνεργοι και δεν βρήκαν κάποια εργασία από τον Ο.Α.Ε.Δ. και διέκοψαν την ανανέωσή της.
Όσον αφορά στο φύλο των ανέργων, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες αφού το 65% των ανέργων είναι γυναίκες και μόλις το 35% είναι άνδρες.
Τέλος, όσον αφορά στην ηλικία των ανέργων, αναφέρουμε ότι η ανεργία χτυπάει κυρίως τη νέα γενιά σε ποσοστό 49%. Οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας καθώς την προηγούμενη χρονιά οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες. Μεγάλο όμως θεωρείται και το ποσοστό (37%) στην ηλικιακή ομάδα 31-45 κυρίως λόγω της αύξησης των απολύσεων, ενώ το ποσοστό των ανέργων άνω των 45 ετών που απευθύνθηκαν σε μας φθάνει το 14%.
Ο Παναγιώτης Τιάκας κλείνοντας τη συνέντευξη τόνισε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τους δικηγόρους από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker