Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας: Δύο λύσεις προτείνονται στους εργαζόμενους
22 Ιουνίου, 2010
Επιδότηση μεροκάματου (36 €) ή επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης (30.000 €)!
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν για ακόμη μία φορά το περασμένο Σάββατο οι απολυμένοι υπάλληλοι των επιχειρήσεων «Δελφίνι» και «Κοθάλη», καθώς στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας συναντήθηκαν οι βουλευτές του νομού, Μιχάλης Τιμοσίδης, Δημήτρης Παπουτσής, ο Βαγγέλης Ζήσσου (εκπρόσωπος του Νίκου Παναγιωτόπουλου), ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, καθώς επίσης και οι αντινομάρχες, Γιώργος Τσαλουχίδης και Θανάσης Βαφειάδης.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, Παναγιώτης Τιάκας, έκανε μία σύντομη εισαγωγή, μιλώντας για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν οι βουλευτές του νομού, Μιχάλης Τιμοσίδης, Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης, οι οποίοι μίλησαν για τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με το γενικό γραμματέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Οι λύσεις που προτάθηκαν στους απολυμένους είναι οι εξής: Αρχικά θα γίνει απογραφή των απολυμένων με τις ειδικότητές τους, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες εφόσον δεχθούν να απασχολήσουν κάποιον αριθμό από τους εργαζόμενους, θα επιδοτηθούν από το κράτος μέσω προγραμμάτων με 36 ευρώ την ημέρα. Το υπόλοιπο ποσό θα το καλύπτει ο εργοδότης. Η δεύτερη λύση είναι οι εργαζόμενοι να επιδοτηθούν με το ποσό των 30.000 ευρώ έκαστος προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής υποστήριξε πως από το τίποτα κάτι είναι και αυτές οι δύο λύσεις, αλλά χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη Νομαρχία τόνισε πως αν υπήρχε η απαραίτητη νομοθετική κάλυψη τότε θα μπορούσε να στελεχώσει κάποιες υπηρεσίες με τα άτομα αυτά. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος έκανε λόγο για τα «δεμένα χέρια» της αυτοδιοίκησης η οποία δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις και να στελεχώσει υπηρεσίες που έχουν έλλειψη προσωπικού.
Από την πλευρά τους οι απολυμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιδότηση του μεροκάματου είναι μία λύση που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος συμφώνησαν όλοι σε πρώτη φάση να καταγραφούν τα ονόματα και οι ειδικότητες των 174 απολυμένων από τις επιχειρήσεις «Δελφίνι» και «Κοθάλη», προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής τους.
Πηγή : www.k-tipos.gr