Ζητούν την άμεση αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων.
21 Δεκεμβρίου, 2009
Την άμεση αξιοποίηση των στρατοπέδων που πλέον δεν τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, επαναφέρει με σχετική της ανακοίνωση η Νέα Πόλη.
Μέσα στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου Κότσαλου, ενώ εκφράζεται και η αντίθεση της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στο πρόγραμμα ΦΑΤΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει «Το αστικό τοπίο των ελληνικών πόλεων, και της Καβάλας δυστυχώς, έχει γίνει αφόρητο. Οι κάτοικοι ασφυκτιούν μέσα στην πόλη, με τις άναρχες τσιμεντoποιήσεις των πάντων. Με δεδομένη την επιδείνωση του κλίματος, γίνεται επιτακτική πλέον η ύπαρξη μεγάλων ελεύθερων και αδόμητων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Προκύπτει επομένως μοναδική ευκαιρία να διαμορφωθούν σε τέτοιους χώρους τα στρατόπεδα, τα οποία εδώ και χρόνια είναι άδεια κουφάρια, καταλαμβάνοντας ζωτικό δημόσιο χώρο στον αστικό ιστό. Τελευταία δε, εδώ στη Καβάλα, τα στρατόπεδα έγιναν χωματερές σκουπιδιών, μπάζων, υπολοίπων εργασιών, συνεργεία, χώρος στάθμευσης διαφόρων, κ.λ.π. Ιδιαίτερα το στρατόπεδο Κοτσάλου αυτή τη στιγμή είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, του δήμου κυρίως, ο οποίος αντί να το αναδείξει και να το παραδώσει στους πολίτες, το χρησιμοποιεί σαν αποθήκη με τον χειρότερο τρόπο. Η δημοτική κίνηση της ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ, ενταγμένη στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ, προτείνει : ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. Διότι τα στρατόπεδα είναι δημόσιος χώρος και ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει να τ’ αποκτήσει χωρίς ανταλλάγματα, και όχι να τα χρησιμοποιεί σαν ένα διαθέσιμο σκουπιδότοπο.
Στο πλαίσιο του πανελλαδικού δικτύου στο οποίο αναπτύσσεται ένα δίκτυο πολιτών και κινημάτων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων και για την επίτευξη του εγχειρήματος αυτού κρίνονται απαραίτητες οι παρακάτω προυποθέσεις : 1. Η ιδιοκτησιακή απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους δήμους, ολόκληρων, ενιαίων και αδιαιρέτων, με την υποχρέωση των δήμων να συστήσουν φορέα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνο για την ανάδειξη και τη διαχείριση των χώρων αυτών, αλλά και ελεγχόμενο, μέσω διαβούλευσης, αναφορικά με τα σχέδια που θα εκπονήσει. Εμείς προτείνουμε να γίνει άμεσα ολοκληρωμένος σχεδιασμός (έχουμε ήδη καταθέσει, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήσαμε με το θέμα αυτό, εξειδικευμένη πρόταση, η οποία αφορά τη δημιουργία βοτανικού κήπου την οποία πρέπει να τη λάβει υπ΄όψιν η δημοτική αρχή), ώστε οι νέες χρήσεις να είναι αποκλειστικά κοινόχρηστου πράσινου και να ενταχθούν οργανικά στον αστικό ιστό, να συνδεθούν με τις κοντινές περιοχές κατοικίας με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλισθεί καλή εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία), ώστε οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι προσιτοί σε όλους τους κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό του σχεδιασμού, μπορούν να παραμείνουν (μεταβατικά) ορισμένα τμήματα σε χρήση του στρατού, εφ’ όσον είναι αναγκαίο. Όμως μέχρι να απομακρυνθούν πρέπει να ενισχυθεί το πράσινο στους μεγάλους ελεύθερους χώρους τους. 2. Η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου του νόμου 2745/99 περί οικιστικής ανάπλασης, με το οποίο ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των στρατοπέδων αποδίδεται προς δόμηση από το υπουργείο άμυνας (ΤΕΘΑ), δηλαδή μετατρέπονται τα στρατόπεδα σε REAL ESTATE. Όμως, οι χώροι των στρατοπέδων είναι κοινωνική περιουσία και ανήκει στη πόλη και στους δημότες της. Στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, πολίτες και φορείς, ότι τα στρατόπεδα μας ανήκουν και κάθε εμπορευματοποίησή τους είναι αδιανόητη για τη κοινωνία μας και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε να την αποτρέψουμε. Ζητάμε λοιπόν επιτακτικά να ελευθερωθεί ο χώρος στο στρατόπεδο Κότσαλου απ’ όλες τις καταπατήσεις και η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην διεκδίκηση και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση αυτού και όλων των στρατοπέδων, ώστε η πόλη μας ν΄αποκτήσει μια βελτιωμένη μορφή με κυρίαρχο το πράσινο, που τόσο μας λείπει. Επί πλέον είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ένταξη του δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΦΑΤΕ περί επιχειρηματικής αξιοποίησης των στρατοπέδων.»
Πηγή : www.kavalanet.gr