Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου μίλησε για το βιβλίο και την ποίηση στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμεναρίων Θάσου

16 Ιουνίου, 2010

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα Θάσου, Πόπη Μαριού και Λασκαρίνα Νικολέρη, οι οποίες μέσα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για το βιβλίο με κάλεσαν να μιλήσω στα παιδιά της Β’ και της Δ’ τάξης του Δημοτικού. Και ενώ είναι δύσκολο να μιλήσεις σε τόσο μικρές ηλικίες για ποίηση, έγινε μια πραγματική μεταλαβιά πνεύματος και αληθινού λόγου και στα 35 παιδιά, τα οποία με πολλή χαρά, αίσθημα, περιέργεια, υπομονή, άκουσαν, ένιωσαν, βίωσαν. Τα παιδιά αποτύπωσαν τα σώψυχά τους στο χαρτί, όλον το συναισθηματικό κόσμο και το βίωμα της στιγμής, ενώ το τέλος της πνευματικής αυτής συνάντησης ήταν να βιώσουμε τον υπέροχο κύκλο του Ρίτσου, την Αδελφοποίηση, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Μερικά αποσπάσματα από την ομιλία…
Σήμερα, περισσότερο από γεφύρια και δρόμους, χρειαζόμαστε δάση, άλση με δένδρα ορθών λέξεων. Να προχωρήσουμε σε μια παιδεία Ανθρωποκεντρική, που δεν θα κουράζει αλλά θα ξεκουράζει τον Άνθρωπο. Κι αυτό για να γίνει χρειάζεται να αντλήσουμε από το πηγάδι της ψυχής μας Αγάπη! Μονάχα που το πηγάδι αυτό έχει ξεραθεί. Σήμερα όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, είμαστε οργισμένοι, κουρασμένοι, νιώθουμε αδύναμοι. Ζούμε σε μια εποχή αφθονίας, με ψυχές νηστικές, άδειες σαν μπακιρένια κουτιά που αν ρίξεις μέσα ένα κέρμα θα ακουστεί ο ήχος να γυρίζει πίσω. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να Αγαπάμε τον Εαυτό μας. Είναι ο μόνος που δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Μετά χρειάζεται ν’ αγαπάμε τον Κτίστη, την Κτήση και κάθε δημιούργημα που ποιούμε, όπως σήμερα αυτήν την ωραία εκδήλωση να την κάνουμε με Αγάπη, με Χαρά. Έτσι θα γίνουμε πραγματικοί Κάτοικοι της Πόλης των Ιδεών. Έτσι θα αξιωθούμε να δούμε νέους ορίζοντες. Μην ξεχνάτε, ο κόσμος αυτός δεν θα αλλάξει ποτέ από τα κόμματα αλλά απ’ τους νέους. Απ’ τους νέους που σκέπτονται ελεύθερα και ανένταχτα. Διεκδικήστε ό,τι σας ανήκει. Φέρτε ένα Καινούριο Αύριο. Όλα Αρχίζουν και πεθαίνουν μέσα στα χέρια μας… Όλα τελειώνουν όταν εμείς τα τελειώσουμε. ΔΥΝΑΜΗ!
Από την ποιήτρια
Ανδρομάχη
Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
Θάσος

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker