Η Θρακική Εστία Καβάλας γιόρτασε δεόντως 40 χρόνια λειτουργίας
13 Νοεμβρίου, 2012
Σαράντα χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό της περιοχής συμπληρώνει η Θρακική Εστία Καβάλας και για τον λόγο αυτό οργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «8ο Πολιτιστικό Διήμερο της Θρακικής Εστίας» οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα, όπου στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Τσουμπάκης αναφέρθηκε στην 40χρονη ιστορία της Θρακικής Εστίας, ενώ λίγο αργότερα απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα στον π. Θεοχάρη Μέγγα, για τη συμβολή του στα πρώτα χρόνια της Θρακικής Εστίας. Ακολούθησαν οι «Στιγμές Χορωδιακής Αρμονίας», με χορωδίες από τον Σύλλογο Θρακιωτών Νέστου, τον Καλλιτεχνικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης, τη Μικτή Χορωδία Θρακομικρασιατικού Συλλόγου Δήμου Προσοτσάνης και τη Μικτή Χορωδία της Θρακικής Εστίας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο, όπου την τιμητική του είχε το θέατρο και ο χορός. Σε μια και πάλι κατάμεστη αίθουσα του διοικητηρίου, στο χοροθέατρο «Η Ελλάδα ειν’ ιδώ. Στ’ Θράκ’» παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από 5 πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας, διανθισμένα σε μια θεατρική παράσταση. Το ξεκίνημα έγινε από τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας με Τικ, Καλόν κορίτσ’ – σερανίτα, Σέρρα και Κότσαρι. Ακολούθησε η Κρητική Αδελφότητα Καβάλας με χορούς συρτό Χανιώτικο και Πεντοζάλι από την Κρήτη. Στην συνέχεια οι χορευτές και οι χορεύτριες της Θασιακής Ένωσης Καβάλας χόρεψαν Άχι Βάχι, Γιαννάκενα, Λαγκάδι και Κεχαγιά, ενώ ακολούθησε ο σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας με συρτό, απτάλικο και Καρσιλαμά.
Η όμορφη παράσταση ολοκληρώθηκε με τους μικρούς και τους μεγάλους χορευτές και χορεύτριες της Θρακικής Εστίας Καβάλας που χόρεψαν συγκαθιστό, Καρσιλαμά, Χασαπιά, Κουτσευτό, Ξεσυρτό-σουστα, Ζωναράδικο-Κουλουριαστό και Κλουστρό. Στο τέλος όλοι οι συντελεστές του Χοροθεάτρου ανέβηκαν στην σκηνή, ενώ οι παριστάμενοι τους χειροκρότησαν θερμά. Για ακόμη μια φορά η συνεργασία μεταξύ συλλόγων της περιοχής μας έδειξε πολύ καλά αποτελέσματα και όπως φαίνεται οι διοικήσεις τους προς τα εκεί προσανατολίζονται. Εξ άλλου πρόκειται για κοινό σκοπό, τη διάσωση των ηθών και των εθίμων και την ανάταση του πολιτισμού, πράγματα για τα οποία παλεύουν αφιλοκερδώς όλοι.
Από επισήμους ενώ την Παρασκευή είχε αρκετούς, το Σάββατο είδαμε μόνο τον επικεφαλής στην αντιπολίτευση του δήμου Καβάλας Θεόδωρο Καλλιοντζή και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργο Χεριστανίδη. Η παράσταση που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του κοινωφελούς ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, στηρίχτηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον δήμο Καβάλας. Τέλος για την ιστορία να αναφέρουμε πως τα πνευματικά δικαιώματα της παράστασης δόθηκαν δωρεάν από τις συγγραφείς του, τις δασκάλες του δημοτικού σχολείου Νέας Καλλίστης Ροδόπης, Ασημούλα Ζιώγα και Μαρίνα Ουζουνίδου, που παρακολούθησαν την παράσταση που σκηνοθέτησε η Κική Κριαράκη.
Πηγή: www.evdomi.gr