“Η Ορθολογική Χρήση Λιπασμάτων και Νερού” στο επίκεντρο.

26 Απριλίου, 2010

Ο εδαφολογικός χάρτης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ένα πρωτότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο έργο, υλοποιήθηκε από 25μελή ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μισοπολινού, Καθηγητή Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και επιστημονικού συντονιστή του έργου «Καταγραφή των Θρεπτικών Στοιχειών των Βαρέων Μετάλλων και των Υδροδυναμικών Ιδιοτήτων των Εδαφών για την Ορθολογική Χρήση Λιπασμάτων και Νερού και Παραγωγή Προϊόντων Ασφαλείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν 30 μήνες. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή τονίστηκε ότι έτσι επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη σωστή χρήση των λιπασμάτων, η καταγραφή ζημιών από πλημμύρες μέσα από την χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών, η αποφυγή εξασθένησης καταστροφής φυτών από τοξικά φαινόμενα, η παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων, η μείωση του χρόνου άρδευσης και η εξοικονόμηση του νερού. Τα αποτελέσματα του έργου μαζί με τον κ. Μισοπολινό παρουσίασε ο Νίκος Συλλαίος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος εξήγησε τις σύγχρονες εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών στη γεωργική ανάπτυξη.

Εξήγησε πως το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τους αγρότες καθώς έχει παραδοθεί τόσο σε ψηφιακή όσο και σε αναλογική μορφή, σημειώνοντας ότι κατέθεσαν 11.000 χάρτες που καλύπτουν επιλεγμένες εκτάσεις όλη την Περιφέρεια. Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.509.711 ευρώ και υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις εταιρείες «AGROLAB» και «YARA PHOSYN». Το συγκεκριμένο έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., και μέσα από αυτό κατέστη δυνατή η καταγραφή και η πλήρης ανάλυση συνολικά 3.000.000 στρεμμάτων βάση 21 ποιοτικών παραμέτρων και χαρακτηριστικών. Στον χαιρετισμό της, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα τόνισε πως ένα τέτοιας εμβέλειας έργο έχει μεγάλη επιστημονική αξία τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος αφού τα δύο αυτά συστατικά μάς οδηγούν αργά αλλά σταθερά στην κατεύθυνση της «αειφόρου ανάπτυξης».

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker