Η φτώχεια στο επίκεντρο σε Σεμινάριο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε στην Καβάλα

22 Ιουνίου, 2010

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το σεμινάριο Οικονομική & Κοινωνική Πολιτική της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με θέμα «2010: Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, Η Τοπική και Περιφερειακή Διάσταση».Πάνω από 80 μέλη της μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ECOS) της ΕτΠ από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και άλλοι τόσοι περίπου εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας συμμετείχαν στο σεμινάριο που είχε ως στόχο να συνεισφέρει στη μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως έχει οριστεί το έτος 2010. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε σημαντικά η παρουσίαση των καλών πρακτικών από φορείς της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

synedrio-ftoxei240-large.jpg

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που είναι τακτικά μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κώστας Τάτσης, και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν το πολιτικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης προς την Ε.Ε. για την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας Καβάλας Ξάνθης Κώστας Τάτσης στην ομιλία του τόνισε .
Στην σημερινή Ευρώπη, φτωχός είναι αυτός που ζεί με λιγότερο από το 60 % του μέσου εθνικού εισοδήματος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ορισμός της φτώχειας έχει αποκλίσεις ανάλογα με την πολιτική διάσταση που θέλουμε να δώσουμε. Το ουσιαστικό είναι ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, αποτελούν την καθημερινότητα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε όλη την Ευρώπη, 80  εκατομμυρίων στην ακρίβεια από τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της Ε.Ε., 80 εκατομμύρια άνθρωποι για τους οποίους θα ήταν τουλάχιστον αφελές να ισχυριστούμε ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και είναι μία πραγματικότητα που πήρε νέες διαστάσεις την τελευταία 20ετία, καθώς με την σταδιακή εδραίωση της παγκοσμιοποίησης βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα να τίθενται στο περιθώριο. Οι κοινωνίες μας δεν ήταν προφανώς έτοιμες να βρούν λύσεις στις αναδυόμενες οικονομικές τάσεις, τα μικρομεσαία εισοδήματα βρέθηκαν πρακτικά ανυπεράσπιστα και αυτά ήταν που επλήγησαν και συνεχίζουν να υποφέρουν από την επέλαση της παγκοσμιοποίησης. Οι όποιες λύσεις δεν κατέληξαν σε ένα μείγμα πολιτικής αντάξιο των περιστάσεων. Αν πάρουμε για παράδειγμα τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης, διαπιστώνουμε ότι πολλές θέσεις εργασίας απλά δεν αποτελούν από μόνες τους το διαβατήριο για την έξοδο από μία κατάσταση ένδειας, καθότι δεν έχουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική ανέλιξη. Η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, πράγμα που δυσκολεύει προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων. Ο κίνδυνος να πάρει το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις  είναι ορατός, καθότι διανύουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Είναι προφανές ότι σήμερα, οποιοσδήποτε από μία λάθος επιλογή ή μία ατυχή συγκυρία, μπορεί να βρεθεί, ευκολότερα από ποτέ άλλοτε, στο περιθώριο της κοινωνίας» και κατέληξε λέγοντας «Το μήνυμα είναι σαφές, το υπαγορεύουν οι καιροί μας, η Ευρώπη ή θα είναι Κοινωνική ή δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θέλουμε να ακούσουμε σήμερα ποια είναι τα μέσα, ποιες είναι οι πολιτικές, που η Ε.Ε. υπολογίζει να χρησιμοποιήσει για να συνδράμει τα Κράτη Μέλη της για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της φτώχειας κατά 25%.Θέλω να ακούσω από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης πως σκοπεύει να κινηθεί για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και όταν αναφέρομαι σε ευκαιρίες δεν φωτογραφίζω μόνο τα Χρηματοδοτικά Μέσα. Γιατί ευκαιρία είναι, π.χ. να μαθαίνεις από τις ορθές πρακτικές των Εταίρων σου για αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών και άλλων πόρων. Τέλος, θέλω να ακούσω πως η Αυτοδιοίκηση και οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, δίνουν λύσεις στην δύσκολη καθημερινότητα. Ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε μία πραγματικότητα που κατά την τρέχουσα συγκυρία αυξάνει τις τάξεις των φτωχών και των κοινωνικά αποκλεισμένων.»

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker