Η «TENEBROUS DAWN» ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Μια 17χρονη μαθήτρια σκηνοθέτησε ταινία για ένα φεστιβάλ στο Λος Αντζελες
12 Φεβρουαρίου, 2013
Η 17χρονη σκηνοθέτης γύρισε την ταινία με συμμαθητές, που φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν από την άτυπη «πρεμιέρα».
Από τα σχολικά έδρανα κιόλας, οι μαθητικές ανησυχίες, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις των παιδιών δείχνουν την κατεύθυνση για μοναδικές δημιουργίες και δραστηριότητες, που αφήνουν ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα για το μέλλον. Στον τομέα των καλλιτεχνικών, οι μαθητές καταθέτουν συχνά, παρά το απαιτητικό διάβασμα, τον χρόνο τους, ομολογώντας ότι όταν κάτι σε γεμίζει, βρίσκεις πάντα ώρα για να του αφιερωθείς. Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα γυρίσματα της εννιάλεπτης ταινίας μικρούς μήκους με τίτλο «Tenebrous dawn» («Σκοτεινή αυγή»). Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει η Καβαλιώτισσα μαθήτρια ‘Αννα Φλούρου, η οποία και πρωταγωνιστεί, μία 17χρονη μαθήτρια που μαζί με την παρέα της από το σχολείο διάλεξαν εκείνον τον τρόπο έκφρασης που προτιμούν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό – συμμετέχοντας μάλιστα με τη δουλειά τους αυτή και στο L.A. Film Festival.
Όταν υπάρχει «θέλω», υπάρχει… χρόνος!
«Άρχισα να βλέπω πολλές ταινίες, και ειδικά χολιγουντιανές, από το Γυμνάσιο, από τις πρώτες τάξεις. Μου άρεσε πάρα πολύ, από τότε, η ιδέα να σκηνοθετήσω μία ταινία και να παίξω σ’ αυτήν!» απαντά η Άννα στο πώς από νωρίς διαπίστωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία μιας ταινίας, ενώ διαπιστώνοντας τις συγκυρίες που ακολούθησαν και βοήθησαν στο να θελήσει να το καλλιεργήσει, μιλάει για ένα project το οποίο υλοποιήθηκε από το σχολείο στο οποίο είναι μαθήτρια: «Κάποια στιγμή, στο Λύκειο πλέον, ένας καθηγητής μας μάς μίλησε για ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μας είπε ότι μπορούσαμε να κάνουμε μία ταινία, μου άρεσε αυτή η ιδέα και πήρα μέρος με τους φίλους μου, με τους οποίους και φτιάξαμε την πρώτη μας ταινία. Μας άρεσε τόσο η όλη διαδικασία, που αποφασίσαμε να κάνουμε και μία δεύτερη ταινία για να τη στείλουμε αυτήν τη φορά σε έναν άλλο διαγωνισμό, συγκεκριμένα του Λος Άντζελες.».
Πηγαίνοντας πλέον στην Γ’ Λυκείου, μπορεί ο χρόνος να πιέζει τη μαθήτρια, παρόλα αυτά, όπως εξηγεί, όταν υπάρχει «θέλω», υπάρχει πάντα και χρόνος: «Αφιερώνω, φυσικά, πολύ χρόνο στα μαθήματα. Απλώς, αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει και το μόνο που μπορώ να κάνω καλά και με πολλή διάθεση! Έτσι, έβρισκα πάντα ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε τα γυρίσματα, να γράψω τους διαλόγους και όλα αυτά». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόκειται για μία παραγωγή στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου εννιά άτομα, στην πλειοψηφία τους μία παρέα, μία ηλικία, συμμαθητές όλοι στο ίδιο σχολείο, βρίσκοντας όλοι, ανάμεσα σε ένα καθ’ όλα πιεστικό πρόγραμμα, χρόνο για να συνεργαστούν δημιουργικά.
Το σενάριο
«Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου. Οπότε, αποφάσισα να φτιάξω μία ιστορία με μάγους και σκοτεινή ατμόσφαιρα, να μείνω σ’ αυτό το είδος…» σχολιάζει η Άννα το σενάριο της ταινίας, το οποίο φέρει και την υπογραφή της εξηγώντας: «Πρόκειται για δύο μάγους που έχουν κάποιες διαφορές. Ο ένας από τους δύο, ο Άλεξ, καταφέρνει και φυλακίζει την Βερόνικα, με την οποία είναι αντίπαλοι.
Αργότερα, η ίδια για να ελευθερωθεί, πρέπει να πραγματοποιηθεί μία προφητεία, την οποία μπορούν να εκπληρώσουν μόνο δύο νεαρά κορίτσια. Η Βερόνικα επιμένει ότι αυτή η προφητεία θα πραγματοποιηθεί, ενώ ο άλλος μάγος ότι δεν θα βγει πραγματική και ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί. Λίγα χρόνια μετά, βλέπουμε δύο κορίτσια που έχουν την ίδια μέρα γενέθλια: έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και έχουν και κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, γενικότερα, τα οποία μπορούν και θα εκπληρώσουν την προφητεία. Όντως, ανεβαίνουν στο βουνό, εκεί όπου βρίσκεται φυλακισμένη η Βερόνικα. Για να ανεβούν εκεί, κάτι τις έλκυε στα συγκεκριμένα γενέθλιά τους… Ανεβαίνουν, βρίσκουν την Βερόνικα και φαίνονται όχι ευκολόπιστες, αλλά αρκετά πρόθυμες να διαβάσουν το ξόρκι από το βιβλίο που τους δίνει προκειμένου να ελευθερωθεί. Ελευθερώνεται, κατεβαίνει πια από το βουνό και το σημαντικότερο πράγμα είναι πλέον να βρει ένα κουτί».
Όσο για το μαγικό αυτό κουτί και πώς πρόκειται να βοηθήσει στην εξέλιξη της πλοκής; Η Άννα απαντά: «Αυτό το κουτί θα βοηθήσει την Βερόνικα να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ώστε να μπορέσει να νικήσει τον Άλεξ. Με αυτόν τον μάγο μπορεί αρχικά να ήταν φίλοι, αλλά μετά βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και έγιναν εχθροί. Εν πάση περιπτώσει, βρίσκει το κουτί και πηγαίνει στο σχολείο, λίγες μέρες αργότερα, για να αρχίσει η τελική αναμέτρηση και να πάρει εκδίκηση».
Νύχτες… ιδιωτικής «πρεμιέρας»!
Βράδυ Σαββάτου και όλη η παρέα μαζεύτηκε για να δούνε ολοκληρωμένη την ταινία μικρού μήκους στην οποία είτε ανέλαβαν κάποιο ρόλο είτε βοήθησαν – καθένας όπως μπορούσε. Το δωμάτιο, η «αίθουσα προβολής», γεμίζει συζητήσεις και τα γέλια δε σταματούν. Δεν είναι μόνο το μαγικό της εικόνας που τραβάει τα παιδιά, τα οποία βλέπουν επιτέλους ολοκληρωμένη – και με αγγλικούς υπότιτλους – την παραγωγή τους με τίτλο «Tenebrous dawn», την οποία και δούλεψαν από τον Νοέμβριο μέχρι και αρχές Φεβρουαρίου, επί τρεις ολόκληρους μήνες. Είναι η εφηβική ματιά με τα σχόλια να πέφτουν βροχή, «δεν το πιστεύω ότι ήταν έτσι τα μαλλιά μου!» ή «είναι δυνατόν να είπες μ’ αυτό το ύφος;!» και ο αυθορμητισμός μίας συνεργασίας άνευ προηγουμένου που κέρδιζαν το ενδιαφέρον εντός και εκτός οθόνης στο πλαίσιο αυτής της άτυπης «πρεμιέρας» κατ’ οίκον, ενώ ο ενθουσιασμός της δημιουργίας δεν μετρούσε μικρούς ή μεγάλους ρόλους, ποιος είχε τα περισσότερα ή τα λιγότερα λόγια.
Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα πίσω από την ιστορία; Η Άννα αποκαλύπτει ότι η ιστορία του Άλεξ και της Βερόνικα, των δύο μάγων – κεντρικών προσώπων, δεν είναι άλλη από αυτήν μία προδομένης φιλίας ή, από την άλλη, ενός ψεύτικου κόσμου και εκείνου που θα αποφασίσει να τον αφήσει πίσω του: «Ήταν και οι δύο σε έναν δικό τους, άλλο κόσμο. Εκεί, αρχικά, ήταν φίλοι, στο ίδιο στρατόπεδο. Δεν ξέρω ακριβώς τον σκοπό, τι εξυπηρετούσε ο άλλος κόσμος, θα το βρω όμως στη συνέχεια. Σημασία έχει ότι αργότερα, από αυτούς τους δύο, η Βερόνικα ανακάλυψε ότι ήταν βυθισμένη σε ένα ψέμα, όπως και όλος της ο κόσμος, γι’ αυτό και αποφάσισε να πάει με κάποιους άλλους ανθρώπους. Αυτό την έφερε σε αντιπαλότητα και ρήξη με τον Άλεξ. Είναι πράγματι μια χαλασμένη φιλία.».
Όσο για τη συνέχεια; Η 17χρονη μαθήτρια δεν καταργεί το στοιχείο της έκπληξης. Αρκείται σε ένα μόνο σχόλιο, ότι «έχω κάποιες ιδέες για τη συνέχεια και ίσως όχι εδώ, αλλά κάπου και με κάποιες άλλες συγκυρίες να γυρίσουμε και τη συνέχεια» και συμπληρώνει απλά: «Δεν έχω σκεφτεί ακόμη, αλλά με το κουτί κάτι θα κάνουμε. Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτό το κουτί…».
Πηγή: www.evdomi.gr