Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Ένα παιδί διαβάζει μόνο» (ένα αυτοβιογραφικό εξομολογητικό κείμενο)

23 Απριλίου, 2013

Συνεχίζονται οι αναγνώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, που διοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με γενικό τίτλο: «Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου – Το τραπέζι του Συγγραφέα».
Σημαντικοί συγγραφείς και ποιητές με κοινό χαρακτηριστικό, την Καβάλα, προσκαλούν το κοινό στα τραπέζια του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας για την παρουσίαση των τελευταίων ανέκδοτων έργων τους.
«Ένα παιδί διαβάζει μόνο» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο που αναφέρεται στα μαθητικά και εφηβικά χρόνια του συγγραφέα στο Παλαιοχώρι. Επικεντρώνεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε να διαβάζει λογοτεχνία σε ένα αγροτικό περιβάλλον, ποιοι άνθρωποι τον επηρέασαν και πώς η ανάγνωση βιβλίων αλλά και οι άλλες τέχνες άρχισαν να διαμορφώνουν μια διαφορετική συνείδηση και ματιά για τον κόσμο γύρω του. Γραμμένο από το σήμερα ανατρέχει στις δεκαετίες του εξήντα και εβδομήντα φωτίζοντας πτυχές της κοινωνίας και των αλλαγών που επήλθαν στο μεταξύ αλλά και δίνοντας ένα στίγμα για την συγγραφική του πορεία που θα ξεκινήσει χρόνια μετά.
Τα πρώτα αποσπάσματα αυτού του κειμένου σε εξέλιξη θα αναγνώσει για πρώτη φορά δημόσια ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στις 9.30 το βράδυ.
Αποσπάσματα του κειμένου είχαν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Να ένα μήλο» το 2008 και θα συνεχιστούν στο λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Εντευκτήριο» που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας το 1956, τελείωσε το Γυμνάσιο Νικήσιανης και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε αγγλικά σε σχολεία της Θράκης και της Αθήνας και διοργάνωσε λογοτεχνικά σεμινάρια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.
Το πρώτο του μυθιστόρημα «Κρυμμένοι άνθρωποι» κυκλοφόρησε το 1990 και έκτοτε έχει γράψει 9 μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα.
Το «Παρτάλι» (2001) μεταφράστηκε στα γαλλικά και διηγήματά του μεταφράστηκαν στα ολλανδικά, αγγλικά και τουρκικά.
Έργα του ανέβηκαν στο Φεστιβάλ Φιλίππων: «Η Δεύτερη γέννα» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη με την Φιλαρέτη Κομνηνού και “Βλαβερές αναγνώσεις” με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Γιάννη Παρασκευόπουλο.
«Το Παρτάλι» παίχτηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και συνεργάτης στο βιβλιοδρόμιο στα ΝΕΑ. Το τελευταίο του μυθιστόρημα είναι «Το μυστικό της Έλλης» (Πατάκης, 2012).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Πηγήwww.k-tipos.gr
eXTReMe Tracker